Közélet

2015.09.19. 14:23

Negyedik éve hiába várnak jó termésre a somogyi méhészek

A méhek együttműködése legyen a példa, mert az emberek egységre és biztonságra vágynak a mai zaklatott világban – hangzott el a IX. Kaposvári Mézfesztivál, regionális konferencia és szakvásár megnyitóján. Felvonultak a mézlovagrendek, még Gyuláról is jöttek. Somogyból a szervező zselici méhészek mellett a niklaiak, és a nemrég Balatonföldváron megalakult dél-balatoniak képviseltették magukat.

K. G.

A méhészek a nyári munkák végeztével megpihennek, a méhek pedig hamarosan téli álomra vonulnak, de ilyenkor is fontos a termelői méz népszerűsítése, hangsúlyozta Mészáros József, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület ügyvezetője, aki kiemelte a magyar méz törvényileg garantált GMO-mentességét, és a termelői üvegek és zárszalag biztosította minőségét.– Az idei már a negyedik rossz évünk sorozatban, amikor valamilyen ok miatt nem tudunk optimálisan pörgetni. Vagy  esett vagy a hideg volt, de mindig közbeszólt az időjárás. Ezért az idén gyenge vagy közepes a méztermésünk – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – A repce és a hárs nagyon gyenge volt, az akác közepesnek, néhol jónak mondható. Ráadásul évek óta küszködünk a méhbetegségekkel, a nyúlós költésrothadással és az atkákkal. Ezek emberre nem veszélyesek, ám nem lehet gátlástalanul vegyszereket alkalmazni ellenük, mert élelmiszerről van szó. A programjaink célja, hogyan tudunk új technológiával védekezni, hogy a méz ne legyen vegyszerrel fertőzött. 
Világszerte drámaian csökken a méhek száma, ám Magyarországra nem ez a jellemző, Somogy pedig kifejezetten méhész megye, ahol az egyik legsűrűbb a méhpopulációk száma hazánkban. Ezért fontos a méhészek képzése, mert ha valaki tudatlanságból nem védekezik a méhbetegségek ellen, megfertőzheti a többi méhészetet is.

A konferencián az is felmerült, hogyan lehetne gyógyászati célra használni a kaptár levegőjét, mert belélegezve gyulladáscsökkentő hatású, jótékonyan tisztítja a légutakat. A méhek ugyanis egy ragacsos, vízben nem oldódó anyagot is előállítanak a méz mellett, amelynek gyógyhatását kutatják. Nem virágpor, ezért az allergiások is bátran belélegezhetik a kaptárak levegőjét.

Mézkirálynő és mézlovagok

A kaposvári mézfesztiválon részt vett Kisuczky Éva, a 2015-ös év mézkirálynője. Tiszteletbeli mézlovaggá avatták Tóth Szabolcsot, a NÉBIH megyei igazgatóját, Bogdán Tibort, a NÉBIH főállatorvosát, és Tamás Károlyt, a kaposvári Zichy Mihály Szakképző Iskola igazgatóját. Rózsás László apát megszentelte és megáldotta az idei mézet.  

Címkék#Kaposvár
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!