Közélet

2015.09.10. 11:28

Nincs már arzén a háromfai és bakházai vízben

Feleslegessé vált a fogyasztásra alkalmas vizet biztosító ideiglenes konténer, újra arzénmentes az ivóvíz Háromfán és Bakházán. Lezárult a tavaly újraindult ivóvízminőség-javító program, amely négyszáz ingatlan, illetve ezer lakos egészséges vízellátását érintette.

Jeki Gabriella

Az ivóvíz fő problémáját a határérték feletti arzéntartalom okozta, de az előírtnál magasabb értéket mutatott a vas, az ammónium és a mangán. Mindezt a régi víztisztító technológia nem tudta megfelelően kezelni. A 2014 őszén megkezdett kivitelezés utolsó mozzanata a múlt héten megkezdett műszaki átadás-átvételi eljárás, így a csapokból ma már egészséges ivóvíz folyik.Háromfa és Bakháza otthonait a háromfai vízmű látja el ivóvízzel. A beruházás részeként bővítették és korszerűsítették a régi kezelőépületet, fúrtak egy tartalékkutat, a meglévő szivattyúját kicserélték, átépítették a kútfejaknát. Teljesen új vízkezelési technológia és üzemirányítás épült ki, a villamosberendezéseket átalakították. Az ivóvízhálózaton átépítettek 13 csomópontot és kicserélték a tűzcsapokat.Végül a két településen összesen több mint 14 kilométer hosszan átmosták a hálózatot, a kivitelezés  utolsó 3 hónapjában pedig próbaüzem során tesztelték az új berendezések működését. A vízkezelőből távozó víz minősége mostantól mindenben megfelel az előírásoknak.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!