Közélet

2015.09.01. 12:19

Nyugalom kellene, de sztrájkot hozhat az új tanév

Nyugalmat szeretnének, ám erre vajmi kevés esélyt látnak az új tanévben a somogyi pedagógusok. Akik nagy része az előttük álló tíz hónap legnagyobb problémái között az etikai kódex bevezetését, illetve a továbbra is túlzott munkaterheket említi, de a kilencosztályos iskola bevezetésétől is tart, a szakképzőkben dolgozók pedig a fenntartóváltás okozta esetleges átszervezésektől félnek.

Vas András

– Az lenne a lényeg, hogy hagyják végezni a munkánkat! – jelentette ki Agócs Attila, a Nemzeti Pedagógus Kar megyei elnöke. – Nyugalomra lenne szükség, ne legyen széthúzás a pedagógusok között, tényleg a gyerekek lehessenek az elsők. És jó lenne végre két olyan egymást követő év, amikor lényegében nem változnak a törvények, rendeletek és előírások.
Agócs Attila szerint túl sok a törvény, melyeknek kidolgozásában nem vett részt a szakma, hanem jogalkotók hozták, akik nem ismerik a pontos körülményeket, s ezért a szabályok közé szorultak az intézmények.
– Hallgassák meg a szakmát, főleg az olyan fontos kérdésekben, mint a kilencosztályos iskola! – mondta. – De nemcsak a döntéshozóknak, a szülőknek is nyitottabbnak kellene lenniük a tanárok felé, elfogadni például a továbbtanulási ajánlást, s nem feltételezni, hogy a pedagógus rosszat akar a gyereknek.
Szigethy Marianna, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) somogyi területei vezetője remélte, a korábbi éveknél kevesebb vita lesz az új tanévben a kormányzat és az érdekképviseletek között, s az esetleges nézetkülönbségek nem eszkalálódnak.

– Több kérdésben kellene egyezségre jutni – állította. – Az etikai kódexet szinte egyöntetűen elutasítják a tanárok, s jó lenne, ha a tankötelezettséget visszaállítanák 18 évre. A tanári munkaterheket is csökkenteni kellene, az egész napos iskolát újragondolni, s az óraszámokat is lejjebb kellene vinni.
A PSZ megyei vezetője szerint nem a vita, a tüntetés a céljuk, ám ha nem sikerül megegyezniük a kormánnyal, radikálisabb eszközökhöz folyamodhatnak.
– Az anyagi kérdéseket például nem lehet halogatni – mondta. – Várható volt, hogy az őrült központosítás mindennapos problémákkal jár majd, de hogy hónapokig ne fizessenek ki járandóságokat, például útiköltséget, érettségi vagy túlórapénzt, nem fordulhatna elő. A Klik vélhetően előbb-utóbb kifizeti az adósságait, de a tanároknak majdra nem adnak kenyeret a boltban. Ha ezen a területen nem lesz változás, az bizony komoly reakciókat válthat ki.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) már évek óta készül a sztrájkra, ám eddig a bírósági végzésre vártak, milyen feltételekkel szüntethetik be a munkát. Kérdés, hogy az idén lesz-e szükség ilyen radikális lépésre.
– Ok rengeteg lenne – állította Nagy Erzsébet, a PDSZ Somogyért is felelős ügyvivője, s felsorolta a fentebb is említett problémákat. – Nem tudni azonban, mekkora a hajlandóság, ugyanis az elmúlt években sikerült megfélemlíteni a tanárokat. Pedig most úgy látjuk, az új tanévben jobb biztosan nem, rosszabb viszont lehet a helyzet. A legnagyobb baj, hogy már régen nem a gyerekekről szól a közoktatás, hanem a felülről érkező előírásoknak: a diákok előrehaladása mind jobban háttérbe szorul, illetve csak adminisztrációs szempontból érdekes. A lényeg, legyen minden többször is lepapírozva. És persze leszabályozva: erre kell a teljesen szubjektív minősítési rendszer, s a szájkosarat és fenyegetettséget jelentő etikai kódex.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!