Közélet

2015.09.18. 21:20

Rendőrök, migránsok és friss kenyér: helyzetjelentés Zákányból

Több száz migráns tartózkodik jelenleg Zákányban, kollégánk jelentése szerint mindenki nyugodt, s sokan segíteni próbálnak a migránsoknak.

Vas András

Elaludtak a gyerekek

Megírtuk: körülbelül 700 migráns szökött át a zöldhatáron Gyékényesnél, őket rendőrök kísérték Nagykanizsa felé. A másik turnusban érkezők között, azonban sok volt a gyermek, akik közül sokan elaludtak, amint átértek a határon, így őket nem indították útnak. Ők telepedtek le a kisáruház melletti területen Zákányban.


– A zákányi Cobra kisáruház (a gyékényesi vasútállomás közelében) melletti füves területen körülbelül kétszáz – szír, afgán, szomáliai, pakisztán – migráns tartózkodik – jelentette a helyszínről a tudósítónk. – Sok a gyerek, akik futkosnak, játszanak, miközben a szüleik csendben ülnek. Mindössze 6-8 sátort vertek fel, a többiek ruhákra telepedtek le, s néhányuknak van hálózsákja is. Aztán egy körülbelül ötszáz fős migránscsoport érkezett, akiket azonnal elkezdet igazoltatni a rendőrök. A fél órán át tartó procedúra után 100-120 méterre a 200 fős csoporttól helyezték el őket a vasútállomás végében. Hat nyelven ment az rendőri eligazítás.
Információink szerint Ferencvárosból indul egy tizenhat vagonos vonat, mely körülbelül éjfélkor ér Zákányra, s azzal haladhatnak tovább a migránsok Ausztria irányába.Kollégánk beszélt a 21 éves afgán Aleffel. A fiatalember elmondta: másodéves egyetemista volt hazájában, mérnöknek tanult, s azért jött el 5-6 barátjával együtt, mert be akarták hívni őket katonának. Öt hete indultak útnak, Szerbián keresztül érkeztek Horvátországba, s onnan jutottak el Magyarországra.
Munkatársunk egy tízfős afgán csoporttal is beszélt. Azt mondták, azért indultak útnak, mert a háború miatt nincs munkájuk, pedig ők dolgozni akartak. Tízen nyolcféle úti célt soroltak fel, mivel – elmondásuk szerint – rokonaik élnek a végső állomásként megjelölt országokban.
A gyékényesi állomás felé van egy sétány, melyen keresztül lehet eljutni egy vizesblokkhoz, ahová (a nagy számban jelenlévő) rendőrök kísérik a migránsokat.

A menekülteknek a nagykanizsai SPAR-ban sütöttek kenyeret, de a szállító csak kerülővel (Iharosberény felé) tudott eljutni Zákányba, hiszen a másik útvonalon menekültek vonulnak. A migránsok amúgy csak kenyeret és csapvizet fogadnak el, s megnyitottak egy tűzcsapot is nekik. Érdekesség, hogy egy helyi vállalkozó tejet osztott a kicsiknek, akik viszont elfogadták az adományt.

Kollégánk beszélt rendőrökkel is, akik nem tudták megmondani, mikor zárják majd le a hidat, vagy lezárják-e egyáltalán, hiszen ezen a vasútvonalon nemzetközi teherforgalom is zajlik. Úgy számolnak, hogy éjszaka akár még több ezer migráns is érkezhet, hiszen a horvátok ide szállítják őket.
A helyi képviselő-testület tagjai energiaitalokkal segítik a határon szolgáló rendőröket.

Lezárták egy drávai erőművet

Meg nem erősített információink szerint a horvát oldalon van egy vonat, melyen 1000-1500 menekült van. Azt tervezik, hogy átküldik Magyarországra, s az itteni migránsokat is felszállítják a szerelvényre, mely Hegyeshalom irányába indul el. De attól tartanak, ha átér a vonat, leugrálnak róla a bevándorlók, mivel schengeni területre érnek.
Az is gondot okoz, hogy a híd még horvát területen van, így azon zavartalun átjöhetnek. Úgy tudjuk, még az is segíti a migránsokat, hogy a horvátok lezárták az egyik közli erőművüket, így azon a területen akár gyalog is át lehet kelni a Dráván, mivel nemhogy sodrás nincs, de víz is alig van a folyóban.

Takaróval segítenek

Egy neve elhallgatását kérő helybeli asszony is vitt takarót a menekülteknek. Elmondta, nagyon sajnálja a menekülteket, s több sajtóorgánumot bírált, mert negatív színben tűntetik fel a bevándorlókat.

Elmarad a határfutás

A migrációs helyzetre való tekintettel elmarad a hétvégére tervezett Barcs-Virovitica Határfutás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!