Közélet

2015.09.07. 15:22

Szén-dioxid-érzékelővel a mustgáz ellen

A mustgázzal kapcsolatos pincebalesetek kis odafigyeléssel megelőzhetőek. Fontos, hogy a borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a pincék szellőztetéséről.

Harsányi Miklós

Ha ősz, akkor szüret, ha szüret, akkor pedig kezdetét veszi a borkészítés is, s jellemző veszélyforrás a mustgáz. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság közölte: a mustgáz nem más, mint a must erjedésre során keletkező szén-dioxid. Ez a gáz színtelen, szagtalan, a levegőnél másfélszer nehezebb, zárt térben a levegőt kiszorítva, a padlótól fogva tölti fel a helyiséget. A közhiedelemmel ellentétben ez a gáz nem mérgező, de mivel kiszorítja a levegőt, oxigénhiányos állapotba kerül, aki mustgázzal teli zárt helyen tartózkodik.– Ez szédülést, álmosságot, eszméletvesztést, végül pedig fulladásos halált okozhat – tájékoztatott a katasztrófavédelem. – A mustgázzal kapcsolatos balesetek egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek. A borospincét üzemeltetők gondoskodjanak a szellőztetéséről, a hordókat pedig, ha lehet, igyekezzenek nagy térben elszórtan elhelyezni. A legjobb megoldás a balesetek megelőzésére a borospincékbe szén-dioxid-érzékelők telepítése.
Ezenkívül alkalmazható a jól ismert gyertyás módszer is, csak nem a közhiedelemben ismert változatban. Ugyanis ha a pincében a szén-dioxid koncentráció eléri a tíz százalékot, már eszméletvesztést, később fulladásos halált okozhat. A gyertyaláng ezzel szemben csak 14 százalékos mustgáz-koncentrációnál alszik ki. Szakemberek arra is felhívták a figyelmet: ezért az égő gyertyát ne kézben tartva, hanem egy rúdhoz rögzítve, derékmagasság alatt tartva menjenek le a pincébe.

– Ha a gyertya lángja kialszik, nincs elegendő oxigén a helyiségben, s azonnal el kell hagyni a pincét, mert életveszélyes ott tartózkodni – közölték. – Mustgáz miatt bekövetkezett balesetnél kizárólag sűrített levegős légzőkészüléket viselő ember segítsen, mivel anélkül a segítő is áldozattá válhat.
Török Sándor alezredes, hivatalvezető közölte: az elmúlt évben és az idei szüret idején sem érkezett mustgázzal kapcsolatos riasztás a somogyi tűzoltóságokra.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!