Közélet

2015.09.30. 14:37

Szőlő aranyszínű sárgaság: zárlatot rendeltek el Karádnál

Somogyban is megjelent a szőlő aranyszínű sárgaság fitoplazma. A zárlati károsítót Karád környékén található szőlő szaporítóanyag termő ültetvényből szedett növénymintákból mutatta ki a NÉBIH-NTAI Növény-egészségügyi és molekuláris biológia laboratóriuma – közölte szerdán a megyei kormányhivatal.

Harsányi M.

Hatósági intézkedésként a megyei kormányhivatal élelmiszerlánc-biztonsági-, növény- és talajvédelmi osztálya a fertőzött terület egy kilométeres körzetén belül növény-egészségügyi zárlatot rendelt el, ezen a területen található szőlőültetvényeket újra szemlézi, a vizuális tüneteket mutató tőkékre elrendelik a megsemmisítést és a fertőzött területen megtiltják a szaporítóanyag ki- és beszállítását.A fertőzött terület körül kijelölnek egy három kilométer széles biztonsági övezetet, az úgynevezett puffer zónát, az itt található szőlőültetvényekben szintén szemlét tartanak az osztály növényvédelmi felügyelői, ahol a tünetes növényekből mintát szednek és küldenek molekuláris vizsgálatra a növény-egészségügyi és molekuláris biológiai laboratóriumba. A zárlati károsító terjedésében szerepet játszó rovarvektor, az amerikai szőlőkabóca ellen három évre kötelező védekezést írnak alá.

A kormányhivatal arról is beszámolt: mivel az elhanyagolt területek jelentős kokázatot jelentenek a zárlati károsító terjedésében, a fertőzött területen található elhanyagolt ültetvényekre védekezési kötelezést fog előírni a növényvédelmi hatóság. Ha a földhasználó határidőre nem tesz eleget ennek, a növény- és talajvédelmi osztály közérdekű védekezést rendel el a növényállomány eltávolítására és megsemmisítésére.

Címkék#Karád
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!