Közélet

2015.09.22. 07:54

Tovább özönlenek a menekültek Somogyba

Péntek óta 15 ezer menekült érkezett Somogyba Horvátország felől, déli szomszédunkkal továbbra sem felhőtlen a viszonyunk. A legnagyobb nyomás Gyékényes és Barcs környékére nehezedik, mégis nyugalom van. Mindenki teszi a dolgát, a civilek óriási erőfeszítések mellett segítenek. Percről-percre

Sonline

21:56 - Barcsra újabb százak érkeztek
Délután ismét sok menekült érkezett a dél-somogyi városba, a meglévőkhöz kísérve őket egy 14 vagonból álló szerelvény kevésnek bizonyult az elszállításukra, így még két kocsit a szerelvényhez csatoltak. Most rengeteg nő és kisgyerekes család érkezett, köztük szép számmal kamasz fiúk és lányok. Megjelentek a bámészkodók is, akik nem sajtómunkatársként, s nem is segítőként, de figyelik az eseményeket. A menekültek órákat vártak az indulásra, közben a várótermeket nem vehették igénybe, így a sínek közt voltak kénytelen kis és nagydolgaikat elvégezni.

19:00 - Lezárás előtt a gyékényesi vasúti határátkelő

- Készülnek a gyékényesi vasúti határátkelő lezárására, a gyorstelepítésű drótakadály már elkészült, és a szögesdróttal körülvett vasúti kocsi is készen áll arra, hogy a határra tolják.
Péntek óta a horvát-magyar határra vonattal, a gyékényesi határátkelőhöz hozott, illetve más magyar településekről - Barcsról, Letenyéről - a Somogy megyei Zákányba, a vasútállomásra szállított migránsokat a rendőrök minden esetben kisebb csoportokban kísérték a többnyire 14-16 kocsiból álló szerelvényekhez. Az illegális bevándorlókat innen vitték tovább a regisztrációs pontokra.

18:43 - Vagonon a szögesdrót

Röszke után Gyékényesre is építettek egy vagonokból és szögesdrótból álló vasúti akadályt. A horvát-magyar határzáron azért szükséges a „Mad Max vonatnak” a sajtóban elkeresztelt építmény mert Gyékényesen halad át a Budapestet Fiumével összekötő vasúti vonal.
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Mad Max -vonat Gyékényesen is, fotó: MTI/Varga György
[/caption]18:10 - Több mint ezer menekült érkezett Barcsra

Barcsra szerda délután négy óra körül újabb migránscsoport érkezett Horvátországból, az 1200 embert buszokkal hozták a magyar határhoz. A két országot elválasztó Dráva-hídról rendőrök kísérték le az érkezőket egy ideiglenesen kialakított pihenőhelyre, ahol a segélyszervezetektől ételt és innivalót kaptak. Rövid időn belül a rendőrök a vasútállomásra kísérték őket, ott egy 11 kocsiból álló szerelvény várta a migránsokat, akiket valamelyik regisztrációs pontra, vagy Szentgotthárdra, vagy Hegyeshalomra visznek.

16:24 - Nem indulnak vonatok Horvátországból menetrend szerint

A migránsválság miatt a horvát vasúttársaság (HZ) felfüggesztette nemzetközi járatai nagy részét. A válság miatt kialakult rendkívüli helyzetre való tekintettel a szlovén vasúttársaság már korábban felfüggesztette nemzetközi járatait Szlovénia és Horvátország között. A horvát vasúttársaság a továbbiakban Szerbiába és Magyarországra sem indít vonatokat. Az intézkedés határozatlan időre szól. Az intézkedés a Horvátország és Bosznia-Hercegovina közötti járatokra nem terjed ki. (MTI)


14:30 - Letenyéről viszik a menekülteket Gyékényesre

Hatalmas tömeg torlódott össze Letenyénél a határ horvát oldalán, a murakeresztúri állomás pedig ennyi embert nem tud kezelni, így a Murakeresztúron való felszállítás helyett, több busznyi migránst Letényéről egyenesen Gyékényesre szállítanak. A dél-somogyi településre szerdán már nyolc busz érkezett körülbelül 500 fővel. Az állomáson, a vonaton várakozó további 1500 menekülttel együtt fognak továbbutazni Zákányból. Hamarosan azonban újabb csoport várható a zöldhatárról is - számolt be a település Facebook-oldala

11:35 - Folyamatos a menekültek utánpótlása Horvátországban

A horvátországi, opatovaci ideiglenes sátortáborba továbbra is főleg Bapska körzetéből érkeznek az illegális határsértők, Tovarnikról már sokkal kevesebben jönnek. A rendőrség szerint a migránsok állandó összeköttetésben állnak egymással, és mobiltelefonon kommunikálnak. Ezért arról, hogy mi történik Horvátországban, hol kell átlépni a határt és egyéb gyakorlati információkról már azok az illegális bevándorlók is értesültek, akik még Macedóniában vannak. A legfrissebb adatok szerint 39 ezer illegális Horvátország múlt csütörtökön a nyolc horvát-szerb határátkelő közül hetet lezárt, csak a bajakovói átkelő maradt nyitva, amely a Belgrád-Zágráb autópályán van. Ennek ellenére Szerbia felől folyamatosan érkeznek Horvátországba a zöldhatáron át az illegális bevándorlók. (MTI)

09:36 - 4800 menekült jött át a horvát határon

Több mint ötezer illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök kedden, ebből 291 a magyar-szerb határszakaszon, 4823 a magyar-horvát határszakaszon lépett be illegálisan az országba - mondta Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság helyettes szóvivője.
Kedd éjféltől szerda reggel 6 óráig a magyar-szerb határszakaszon 4, a horvát-magyar határszakaszon 4506 illegális bevándorlóval szemben intézkedtek a rendőrök. (MTI)

09:30 - Így épül a határzár a horvát-magyar határon (Drone Media Studio)

09:12 - Gyékényesre újabb százak érkeztek éjszaka

Ismét nagyobb menekültekből álló csoport érkezett a településre, ahol csendesen zajlott az éjszaka az érkezők fogadásával. A helyiek  szerint újra sokan érkezenek majd napközben.

08:00 - Így nézett ki a kedd esti rendőri készülődés a Dráva-hídon Barcsnál, fotók: Horváth DiaSzerda, 07:51 - A horvátok szerint terepen nincs gond (MTI)

- Ahogy Magyarország kormányzati szinten kommunikál, valóban szokatlan diplomáciai körökben, amit viszont a terepen tesz, az teljes együttműködés - közölte Vesna Pusic horvát külügyminiszter. A tárcavezető a két ország, Horvátország és Magyarország diplomáciai viszonyára utaló műsorvezetői kérdésre válaszolt a Nova Tv esti műsorában. Horvátországnak Magyarországgal az INA horvát olajtársaság miatt eddig sem volt felhőtlen a viszonya és ezt még tetézte a most kialakult helyzet - mondta Pusic. A migránsválságot illetően azonban a külügyminiszter úgy véli, a két ország között a terepen, a gyakorlatban teljes az együttműködés.

"Átveszik tőlünk ezeket az embereket, autóbuszokra teszik őket és tovább szállítják" - mondta. "Nem regisztrálják őket, mert ezt nem is tudják megtenni a migránsok nagy száma miatt, de együttműködnek, ami valóban kicsit szokatlan helyzet" - tette hozzá. A külügyminiszter szerint a magyar megszólalások hangneme inkább a saját, hazai közönségnek szól, a országban működő radikális pártok miatt. (MTI)

-------------------------------------------------------------
22:00 Üres vonat ment el Barcsról

Körülbelül száz  katona és több tucatnyi rendőr biztosította a Dráva-hidat, kordonokat, a korlátra szögesdrótokat feszíttetek ki. A hídra több mentőgumit helyeztek el. Az előkészületek három órán át tartott, aztán mindenki összepakolt, majd elhagyták a heéyszínt.
A barcsi vasútállomásról egy körülbelül 14 vagonból álló szerelvény indult el üresen.


19:00 - 6200 menekült indult el Opatovacból (Index)

Horvátországba eddig körülbelül 35 ezer menekült lépett be. A horvát kormány szerint ebből 6200-an indultak meg az opatovaci sátortáborból Magyarország irányába.

18:27 -

Elleneztük, de megszavazták a menekültek elosztását (MTI)

Mnősített többségi szavazással, Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között.

Uniós források szerint a megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországról és Görögországról, 54 ezer áthelyezésről később, a Financial Times értesülése szerint egy éven belül döntenek.

Az Európai Bizottság javaslata alapján éppen ennyit, 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de Magyarország elutasította, hogy a megkérdezése nélkül úgynevezett frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni.

17:10 - Ahol épület kerítés, ott bevált

Ezt nyilatkozta Soltész Miklós lapunk kérdésére Barcson, ahol sajtótájékoztatót tartott. A részletekről itt olvashat!


16:28 - Mindeközben Beremend térségében éül a határzár
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Beremenden épül a határzár (MTI/Sóki Tamás)
[/caption]


15:06  - Tizenötezer menekült jött Somogyba

Zákány példát mutat Horvátországnak, mert a nem egészen 1100 lakosú település az elmúlt napokban több illegális bevándorlót fogadott, mint Horvátország abban a másfél napban, amíg ott össze nem omlott a migránshelyzet kezelése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára kedden a magyar-horvát határon fekvő gyékényesi vasútállomáson.
Soltész Miklós a vasúti sínek mellett, a migránsok érkezési pontján tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a somogyi határtelepülés az utóbbi négy napban több mint 12 ezer embert fogadott, hogy tovább tudjanak menni a regisztrációs pontokra.  Mindezt azután, hogy Horvátország alig másfél nap alatt "összezuhant", feladta a küzdelmet, amikor valamivel több mint 10 ezer migráns átlépte a határát - tette hozzá. Soltész Miklós köszönetét fejezte ki az önkormányzatnak és a település lakóinak, hogy "így kiállnak Magyarországért", szinte éjjel-nappal talpon vannak és segítik a hatóságok munkáját, illetve türelemmel viselik ezt a hatalmas terhet. Az államtitkár elismerését fejezte ki a rendőrségnek, hogy hónapok óta folytatják a küzdelmet a migrációs hullámmal szemben, "látják rajtuk az udvariasságot, a segítőkészséget és a határozottságot, amivel az országot védik".  Hasonlóan megköszönte a karitatív szervezetek munkáját, említve a Református Szeretetszolgálatot, a Magyar Vöröskeresztet, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatot, valamint a számtalan civil segítőt.

Soltész Miklós azt mondta: ha a migrációs hullám nem csillapodik, az ideiglenes műszaki határzár elkészültéig ugyanez a rendezett megoldás várható a magyar emberektől, a határozott fellépés a rendőrség részéről, a közlekedési vállalatoktól pedig a szállítási feladatok átvállalása. Szászfalvi László, a térség kereszténydemokrata országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy a Somogy megyei Barcs és Zákány térségében négy nap alatt már csaknem tizenötezer illegális bevándorló lépett be Magyarországra.
 Hozzátette, hogy a migrációs problémát nem lehet helyben megoldani, ehhez európai és nemzetközi megoldásra van szükség, de a helyi önkormányzatok és az ott élők "nagyon nagy hatékonysággal", illetve "türelemmel, visszafogottsággal és segítőkészséggel" támogatják a rendőrség és a honvédség munkáját. (MTI)


14:30 - Egymásnak estek a menekültek és a rendőrök Horvátországban (VS.hu)

Dulakodás tört ki a menekültek és a horvát rendőrök között, Horvátország ugyanis egyre nehezebben tud megbirkózni a menekültek tömegével. A feszültség egyre nagyobb, mert rengetegen várnak Opatovac-nál (Apáti), hogy regisztrálhassanak és továbbutazzanak nyugat felé. Közben Szerbiában hatalmas kamionsor torlódott fel, miután Horvátország lezárta a fő átkelőt.13:20 - Óriűsi vonatszerelvény várja a migránsokat Gyékényesen
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Hatalmas vonatszerelvény a gyékényesi vasútállomáson
[/caption]

12:30 - Önkénteseket keres a Vöröskereszt Gyékényesre!


Sürgősen 18 év feletti önkénteseket keres a Magyar Vöröskereszt Somogy Megyei Szervezete Gyékényes határátkelőhelyre, menekültekkel kapcsolatos tevékenységéhez.

Feladatok: - alapvető elsősegélynyújtási tevékenység (pl. sebkötözés), takaró, víz-, élelmiszerosztás. Az angolul vagy arabul beszélő önkéntesek a kommunikációban tudnak segíteni. Elsősorban Nagyatád és Csurgó körzetében élő önkénteseket keresünk, de minden jelentkezővel felveszik a kapcsolatot. Ha bármelyik feladatban segíteni tud ezen a címen várják jelentkezést: [email protected].


10:54 - Megérkezett Hegyeshalomba a Barcsról indult vonat (MTI)

Kedd délelőtt megérkezett Hegyeshalomba az a menekülteket szállító vonat, amelyik hétfő este indult Barcsról. 1700-1800, de akár 2000 ember is utazhatott a 16 kocsiból álló szerelvényen, amelyet a nap folyamán még három követ, a következő várhatóan dél körül érkezik.
09:51 - Megint elment egy vonat Gyékényes

1000-1500 fővel újabb vonat indult útnak az osztrák határhoz, a rendőrök már az új érkezőket fogadják.


09:40 - Nagy szájcsatában vagyunk a horvátokkal

Információink szerint Soltész Miklós, egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár tart sajtótájékoztatót ma kora délután Gyékényes. Mindeközben Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden visszautasította a horvát miniszterelnök nyilatkozatát, amelyben Magyarországot bírálta.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében felidézte: Zoran Milanovic hétfő esti televíziós interjújában azt mondta, hogy Magyarország egy éven át engedte átmenni a migránsokat az országon, és nem regisztrálta őket azért, hogy ne hozzájuk jöjjenek vissza.
A horvát miniszterelnök kijelentette: nem tudja megérteni "a magyar vezetők merevségét, keresztes templomos rendi görcsös hozzáállását". Azt is mondta, nem beszélt Orbán Viktor magyar kormányfővel, "de úgy tűnik, vele senki nem beszél a nyugatiak közül". Végül arra a felvetésre, hogy egy migránsokkal teli vonatot küldött Horvátország Magyarországra, Zoran Milanovic közölte: "ezt a vonatot ott hagyhatjuk nekik, ha már elvették az INA-t", miután "a HDZ odaadta nekik". De "ilyen Schengen nekünk nem kell, Görögország miatt nem működik" - mondta.

Szijjártó Péter minderre úgy reagált, hogy Horvátország miniszterelnöke "csúnyán megbukott első igazi európai tesztjén, és ezt veretes hazugságaival sem tudja elfedni". Többnapos "szájhősködését" követően a horvát bevándorlóellátó rendszer - amelyről azt állította, hogy tökéletesen felkészült - 24 órán belül összeomlott - közölte. A külügyminiszter kijelentette: Magyarország kikéri magának, hogy Zoran Milanovic ezek után is folyamatosan Magyarország ellen intézzen "szánalmas, hazug dühkitöréseket".

09:05 - Van menekült Barcson, akit Görögországban regisztráltak

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Egy Görögországban regisztrált szíriai fiatal papírja
[/caption]


[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Le a lépcsőn (fotó: Horváth Dia)
[/caption]
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Este érkeztek, de tovább is mentek Barcsról (fotó:Horváth Dia)
[/caption]

08:40 - Elég katonánk van a határvédelemre

Elegendő a hadsereg létszáma a határok védelmére - mondta Kósa Lajos, a Fidesz megválasztott frakcióvezetője kedd reggel a TV2 Mokka című műsorában. A szerb határon le vannak követve az erőink, ha a horvát határt is meg kell védenünk, akkor értelemszerűen már szükség van a katonák segítségére - fogalmazott a politikus. (MTI)

Kedd: 07:50

A rendőrök így elkezdték felébreszteni a hétfő este 8 óra körül érkezett 540 bevándorlót, akik csoportokra osztva, két-három óra alatt jutnak el és szállnak fel a Hegyeshalomra tartó vonatra, az osztrák határhoz pedig reggelre érkezhetnek meg.
Kedden várható, hogy újabb bevándorlókat hoznak Horvátországból Barcsra, a Dráván átívelő, a két országot összekötő határhídhoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Továbmehettek Barcsról
[/caption]

Nehéz napokon van túl Gyékényes és Barcs is. A zákányi vasútállomásról tizenegyezer menekült indult útnak az osztrák határ felé. Mindkét helyszínen nyugodt, rendezett viszonyok vannak erős rendőri biztosítással; lelkes és kitartó civilek napok óta segítik az embertömeg továbbhaladását, s igyekeznek segíteni a menekülteken.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Viszlát, Barcs!
[/caption]

>>> Az első három nap folyamatosan követtük az eseményeket,
itt nézheti meg, mi történt eddig
!

Percről-percre Sonline Elleneztük, de megszavazták a menekültek elosztását (MTI) Mnősített többségi szavazással, Finnország tartózkodása mellett, Magyarország, Csehország, Szlovákia és Románia ellenszavazata ellenére szavazták meg kedden délután az Európai Unió belügyminiszterei 120 ezer további menekült elosztását a tagállamok között.

Uniós források szerint a megállapodás értelmében egyelőre 66 ezer menekültet helyeznek át a többi tagállamba Olaszországról és Görögországról, 54 ezer áthelyezésről később, a Financial Times értesülése szerint egy éven belül döntenek.

Az Európai Bizottság javaslata alapján éppen ennyit, 54 ezer menekültet helyeztek volna át Magyarországról más tagállamokba, de Magyarország elutasította, hogy a megkérdezése nélkül úgynevezett frontállammá minősítsék, arra hivatkozva, hogy a magyar határhoz érkező migránsok egy uniós országon, Görögországon már áthaladtak, így ott kellett volna őket regisztrálni. Továbmehettek Barcsról Viszlát, Barcs! Le a lépcsőn (fotó: Horváth Dia) Este érkeztek, de tovább is mentek Barcsról (fotó:Horváth Dia) Egy Görögországban regisztrált szíriai fiatal papírja Menekültekkel teli vonat indult éjszaka Barcsról Hatalmas vonatszerelvény a gyékényesi vasútállomáson Beremenden épül a határzár (MTI/Sóki Tamás) Mad Max -vonat Gyékényesen is, fotó: MTI/Varga György -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!