Közélet

2015.09.10. 17:08

Végre kályha mellett melegedhet a nehéz sorsú kutasi család

Hordozható cserépkályhát adott át csütörtökön a Magyar Vöröskereszt. Országszerte 18 darab készüléket kapnak a hátrányos helyzetű, rászoruló nagycsaládosok és idős emberek. Somogyban egy kutasi család részesült az adományban.

Harsányi Miklós

– Csodálatos meleg árad a kályhából – mondta Horváthné Zsigrai Brigitta, aki csütörtök délután vette át a mobil kályhát. – Meghatódtam, amikor megkaptam az értesítést. Három gyermeket nevelek, a férjem meghalt, egy ilyen kályhát most képtelen lennék megvenni.
A 15 éves Gergő édesanyjával már elvégezte a próbafűtést: a hirtelen jött kora őszi lehűlésben kellemes hőmérséklet fogadta a látogatókat. A középkorú asszony pénteken ünnepli születésnapját, ennél szebb ajándékot aligha tudott volna elképzelni. Számos szegény családhoz hasonlóan a tél őket is próbatétel elé állítja: a tüzelő drága, sokba kerül a két szobás otthon fenntartása.– A fát már megvásároltuk – mondta. – Korábban egy sparhelt volt a konyhában, de a télen már az új kályhát használjuk. Nemcsak fűt, főzni is lehet rajta. A gyerekek is nagyon örülnek, a szakemberek elmagyarázták, hogy mire kell ügyelni az első két hétben.
A hordozható cserépkályhát a Mat Kerámia Kft. biztosította. Apagyi Zsolt ügyvezető igazgató azt mondta: a magyarszombatfai fazekas napokon egy jótékonysági kályhaépítő versenyt is szerveztek, Francsics István kályhás alig hat óra alatt óra végzett a remekművel. A berendezéseket – a Waberer''s-Szemerey Kft. segítségével – juttatták el a nehéz sorsú embereknek.

Ütő Szabolcs, Kutas polgármestere kiváló kezdeményezésnek tartotta a Magyar Vöröskereszt akcióját. Az 1450 lelkes településen az önkormányzat is igyekszik segíteni a közelgő tél előtt: a tüzifa programban közel 300 köbméterre adnak be igénylést. Boldizsár Szilvia, a vöröskereszt somogyi szakmai vezetője kiemelte: a rászorulókat télen is segítik. A mostani cserépkályha akción kívül meleg tea járatot szerveznek, s takarókat is adnak a szegényeknek.

Harsányi Miklós Végre kályha mellett melegedhet a nehéz sorsú kutasi család -->

Címkék#Kutas
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!