Közélet

2015.10.26. 14:27

Az önmagát megműtő Seres István újabb csatája az egészségüggyel

Nem jut az életmentő gyógyszeréhez, emiatt aggódik Seres István nagyatádi rokkantnyugdíjas, aki a nyáron azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy megoperálta magát.

K. G.

Seres István egy vérrögöt távolított el a lábából házilag, mert már nem bírta tovább a nagy fájdalmakat, és túl hosszúnak találta a kórházi várólistát, amíg kezeléshez jutott volna. Az egészségi állapota most egy régebbi betegsége miatt fordult rosszra.– Az a helyzet, hogy Hepatitis C-m van, súlyos stádiumban vagyok. Korábban olyan kúrát kaptam kétszer tíz hónapon át, amely mesterséges lázzal írtja a vírust. Tavaly törzskönyveztek egy új gyógyszert, ezt Magyarország is átvette, ami javulást hozhatna. Tabletta, és nem injekció. Márciusban adtuk be az engedélyeztetési kérelmemet az OEP-hez, majd várólistára kerültem – mondta a rokkantnyugdíjas.

A szakorvosa azzal biztatta, hogy három hónapon belül aláírják a kérvényét, de nem történt semmi. A kezelőorvos érdeklődött az OEP-nél, azután az mondta: lehetséges, hogy valahol elkeverték az iratot. Júniusban újból beadták az engedélyeztetési kérvényt, de ez sem hozott eredményt.
– Hiába kérdezősködtünk, azt a választ kaptuk, hogy még nem tudják, hogy aláírják-e. Az OEP-nél továbbra is ülnek a papíromon. Attól félek, hogy nem kaphatom meg a gyógyszert, pedig az F4-es, vagyis a legsúlyosabb csoportba tartozom – folytatta Seres István. – Ha nem jutok orvossághoz, a májam előbb-utóbb felmondja a szolgálatot, daganatos betegséget is kaphatok. Nem tudom, mi az oka annak, hogy ilyen sokáig várakozni kényszerülök.

Telefonon és e-mailban is kerestük az Országos Egészségügyi Pénztár megyei hivatalát, hogy mi a véleményük Seres István állításairól, de a konkrét ügyben nem akartak nyilatkozni.

Ezek is érdekelhetik