Közélet

2015.10.20. 11:11

Fertőzésveszély miatt „sztrájkoltak” a vasutasok Gyékényesen

Fertőzésveszélyre hivatkozva megtagadta a munkát az éjszakás és a nappalos tolatócsapat is a gyékényesi vasútállomáson - közölte a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSzSz Szolidaritás).

Sonline

A szakszervezet közleményében úgy fogalmaz, hogy a vasutasok azért tagadták meg az utasítás végrehajtását, mert szerintük a Gyékényes állomáson fennálló fertőzésveszély veszélyezteti az egészségüket. A VDSzSz külön említi: a migránsvonatok elmentek ugyan, de a szemét és az ürülék viszont a mai napig ott van a vágányok között.A vasutasok a Munkatörvénykönyv 51 paragrafusának negyedik bekezdésére hivatkoztak, melyben az szerepel, hogy a munkáltató köteles biztosítani az egészséget nem veszélyeztető és biztonságos munkavégzés követelményeit. Valamint, hogy a munkavállaló megtagadhatja az utasítás teljesítését, ha annak végrehajtása munkaviszonyra vonatkozó szabályba ütközik, vagy a munkavállaló életét, testi épségét vagy egészségét közvetlenül és súlyosan veszélyeztetné.

Az érdekképviselők hozzátették: nagyon sajnálják, hogy a vasút mindezidáig még nem találta meg a módját annak, hogy a migránsokkal, migránsvonatokkal érintkező vasutasok emberfeletti munkáját anyagilag is elismerje, megköszönje. Ugyanakkor elvárják, hogy „méltó ellentételezést kapjanak mindazok, akik ezt a szó szerinti értelemben vett szolgálatot elvállalták: nap mint nap kockáztattak, kockáztatnak, amire a munkáltató nem kényszeríthetné őket, hiszen a vasutasok nem olyan munkakörben dolgoznak, ahol a veszély vállalása hivatali kötelezettség” – zárul a közlemény.

Megkezdték a fertőtlenítést, jár a túlórapénz

A MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága közleményben reagált a vasutasok gyékényesi akciójára. Ebben azt írják, hogy a Gyékényesi állomáson az érintett vágánypároknál a nagy mennyiségű szemetet a MÁV-nál alkalmazott közfoglalkoztatottak folyamatosan összeszedték. A fertőzések terjedésének megakadályozása érdekében többször végeztek helyi fertőtlenítést, az emberi ürüléket többször eltakarították. Az állomásfőnök a szennyeződések végleges eltakarítását hétfőn megrendelte, de az eső miatt a vállalkozó ezt nem tudta végrehajtani aznap, ám kedden reggel megkezdték ezeket a munkálatokat is.
A MÁV hivatalos közleménye arra is kitér, hogy munkatársai hetek óta példamutatóan helytállnak a megnövekedett feladatok terhe alatt is, amiért minden nekik járó többletjuttatást megkapnak. A havi kötelező munkaidő kereten felül teljesített szolgálati időre túlmunkadíjat fizet a vasúttársaság.
 

 

Ezek is érdekelhetik