Közélet

2015.10.01. 08:09

„Kutyakomédia!” - Közgép-csapdában az önkormányzatok

Kutyakomédiának titulálta a siófoki polgármester facebook-bejegyzésében a Közgép huzakodását az észak-somogyi hulladékgazdálkodási konzorciumot alkotó önkormányzatokkal.

Fónai Imre

Ahogyan megírtuk, a Közgép Zrt. és a Duviép 2000 Kft. által alkotott Sióvölgy 2013 Konzorcium hárommilliárd forintért válogatóművet épített a somi térségi hulladékkezelőben, uniós támogatással. A kivitelező szerint elkészült beruházást azonban az önkormányzati konzorcium elnöke, Lengyel Róbert siófoki polgármester nem vette át, a válogatómű nem megfelelő működésére hivatkozva. A beruházást felügyelő szakértői szervezet is úgy nyilatkozott, hogy „a minimális követelményeknek sem felel meg a berendezés”. A kivitelező konzorciumot vezető Közgép azonban ragaszkodik ahhoz, hogy ők szerződés szerint teljesítettek.A napokban Budapestre szakértői konzultációt hívott össze a beruházás műszaki ellenőrzését végző mérnöki szervezet – tudhattuk meg a siófoki polgármester facebook-oldaláról –, ám a Közgép nem sokkal az egyeztetés megkezdése előtt közölte, hogy mégsem kíván azon részt venni. Korábban a mérnöki szervezet előbb három-, majd egynapos somi tesztüzemet javasolt, de a Közgép ezt is elutasította.

– Nem marad más választásunk, mint átvenni a válogatóművet a hiányosságaival együtt, s közben jogi útra terelni a vitát – mondta lapunknak Lengyel Róbert. – Csakhogy a 2013-ban megkötött szerződés a jogvitát is alaposan megnehezíti, hiszen az aláíró felek egyszerűen kizárták a rendes bírósági eljárást és választott bíráskodást kötöttek ki. De még van egy csavar a történetben: nem határozták meg előre, hogy mely választott bírói szervezethez fordulnak, hanem azt is a felek megegyezésére bízták. De ilyen előzmények után mennyi esély van arra, hogy megegyezzünk ebben a  Közgéppel?

A hulladékgazdálkodási önkormányzati konzorcium elnöke a közgépes kontraktus egyéb furcsaságaira is felhívta a figyelmet, például hogy mindössze harminc napos kötbért kötöttek ki, és negyvenmillió forintos bankgaranciával is beérték egy hárommilliárdos beruházásnál.
– Körbe vagyunk kerítve, az önkormányzatoknak működtetési kötelezettségük van, nem akarnánk és nem is tudnánk visszafizetni az uniós támogatást – így Lengyel. – Annyit tudtam tenni, hogy a somi válogatómű utolsó, 120 millió forintos számláját visszatartottam, nem fizettük ki. Ha volna időm a múlt naponta rám zuhanó hasonló ügyeinek tengerében, akkor elgondolkodnék rajta: hogyan lehetett ilyen szerződést aláírni?

A szerző kommentárja

Szerdai hír, hogy a főváros fölbontja kilenc éve a hirdetőoszlopok üzemeltetésére kötött szerződését a Simicska-féle Mahir Cityposter Kft.-vel, mert „rájött, hogy az előnytelen”. Kocsis Máté kerületi polgármester „jó erkölcsbe ütközőnek” vélte a Simicska-céggel kötött szerződést. Most, hogy vége Simicska Lajos és Orbán Viktor barátságának. Előtte nem ütközött jó erkölcsbe, nem volt előnytelen? Nemrég írtunk róla, hogy Siófok 2009-ben tizenöt évre szerződött egy Simicska-céggel a reklámhelyek hasznosítására. De a somi szerződés is jó példája annak, mi volt a fő szempont, mi számított erkölcsösnek a nagy összeveszés előtt. Az egyik fél biztosan jól járt, a többi bizonytalan...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!