Közélet

2015.10.17. 16:04

Mire lehet licitálni? Húszéves bérlettel terhelt földek is eladók

Nem tudni még, hogy Somogyban mely állami földrészletekre lehet licitálni, a Nemzeti Földalapkezelő Szervezet (NFA) ugyanis egyelőre mindössze öt megye eladó állami földjeinek listáját hozta nyilvánosságra és Somogy nincsen ezek között.

Fónai Imre

A három hektár fölötti területek iránt érdeklődőknek tehát egyelőre várni kell megyénkben. Az első két ütem után ugyanakkor a három hektár alatti földdarabok harmadik listáját is közzétette az NFA, ezekre nem lesz licit, vételi ajánlatokat vár a földalapkezelő. Az első két ütem 44, illetve 28 földrészlete után most 83 újabb terület került eladósorba Somogyban. Ezek nem osztatlan birtoktestek, ellenben valamennyi haszonbérlettel terhelt és e szerződések húsz év múlva, 2032-2034 között járnak le. S csaknem a fele, 37 földdarab egy hektár alatti. Somban például négy apró birtok is gazdájára vár, 12, 18 és 21 ezer forintos minimáláron.



Somban tíz, Andocson és Kisberényben nyolc, Kaposváron és Somogyváron öt birtoktest várja a gazdáját, illetve ezt megelőzően a vételi ajánlatokat. A legnagyobb értékű földdarab ebben a nyolcvanhármas listában egy siójuti, 2,5 millió forint a minimálára, a 2,6 hektár 2033-ig van bérbe adva. A harmadik ütemben meghirdetett földrészletekre november 30-án déli 12 óráig várja a vételi ajánlatokat az NFA. Csak személyesen, vagy meghatalmazott útján lehet ezeket leadni, s a borítékbontásról a honlapján ad tájékoztatást a földalapkezelő.
Ahogyan megírtuk, a megyei kormányhivatal tájékoztatása szerint Somogyban október 22-től lesz nyilvános a három hektár fölötti, azaz licitre váró eladó állami földek listája és november 23-án lesz az első árverés.

Ágh János: Kinek kell fizetni?

Bábonymegyeren egyetlen három hektár alatti földdarabot hirdetett meg az NFA; a másfél hektáros birtoktest minimálára 888 ezer forint. A helyi gazdák kiderítették: ez egy húsz hektárnyi föld kellős közepén lévő földdarab, egyedi megközelítési lehetőség nélkül. Ennek híján tehát „külső” személynek aligha éri meg pénzt áldozni rá. – Kinek kell fizetni? – kérdezte a földbérletpályázaton Somogyban legtöbbet nyert Ágh János, amikor felhívtuk. „Ellenlábasai”, Horváth János és Gál Ferenc úgy nyilatkoztak: ők pénz híján aligha tudnak vásárlásban gondolkodni.
– Háromezer birkám van, 50-60 millió forint értékű bárányt értékesítek, vagyis nem kispályázok – mondja Ágh János abban a videóban, amit az Index.hu tett közzé a napokban. Hozzáteszi: az állatállományához képest még kevés is a földje. Horváthékról pedig ez a véleménye: – Olyan mesze vannak ők a gazdához, mint kalapos inas az Istenhez.

– Állami alkalmazott vagyok, őstermelő, családi gazdálkodó, persze nincs pénzem arra, hogy állami földet vegyek – ezt már a főállásban mentőápolóként dolgozó Horváth János mondja az Index-videóban. Gál Ferenc pedig azt mutatja: embermagasságú a gaz az Ághék által elnyert „legelőn”.
– Ez mind csak süket duma; megoldom én, hogy ne nőjön a gaz, ráhajtom a marhákat – replikázik Ágh és megjegyzi: „Kepében születtem, az összerakott búzakévében. Apámék kaszáltak, én közben megszülettem”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!