Közélet

2015.10.05. 17:07

Nyolc autó, egy traktor: nem okozott dugót az LMP-s demonstráció

Tagok, szimpatizánsok, még reménykedő gazdák és három MSZP-dzsekis hölgy – válaszolta Felder Frigyes, az LMP Somogy megyei elnöke arra a kérdésünkre, hogy kik alkotják a demonstrálókat. Hétfőn a párt az esti fővárosi megmozdulás előtt az ország tizenkét pontján tartott forgalomlassító demonstrációt az állami földek eladása ellen tiltakozva.

Fónai Imre

Somogyban a 65-ös főút egy rövid szakaszán, a siófok-kiliti reptér közelében, de azt nem lehet mondani, hogy kilométeres dugót okoztak, hiszen mindössze nyolc személyautót és egy traktort számoltunk össze a sorban. „Mi vagyunk az állam, miénk is a föld”, továbbá „Ne lopjátok el Magyarország termőföldjeit”, olvastuk le a molinókról.



Hol vannak a gazdák? – firtattuk arra utalva, hogy Bitay Márton államtitkár azt mondta egy tévényilatkozatában: örül, hogy a gazdák nem demonstrálnak, csak néhány LMP-s. – Itt vagyunk – felelte a bábonymegyeri Gál Ferenc. – Sok gazda nem ér rá tüntetni, meg aztán meg is vannak félemlítve. Aki fél, az nem tüntet.
– Amikor a trafikosok tüntettek, Bitay államtitkárt az sem érdekelte – így Felder Frigyes. – Ő vezényelte le a trafikok „fideszesítését” is, nem kétséges, hogy mi várható most a földlicitek során...

Mit lehet elérni egy ilyen szerény forgalomlassítással? – kétkedtünk tovább, mire az LMP megyei elnöke azt felelte: – Azt, hogy egy kicsit erre is figyeljenek az emberek, ne csak a menekültkérdéssel legyenek elfoglalva. A Fidesz ellenzékben amiatt támadta a kormányokat, hogy eladják a nemzeti vagyont. Most ők ugyanazt csinálják, a kétharmaduk birtokában bármit megtehetnek – és meg is tesznek. Nekünk a parlamentben alig van szavunk, más lehetőségünk nincs, mint az ilyen megmozdulások. Sorskérdés ez is: 400 ezer hektár földet akarnak átjátszani a haveroknak.

– Ha ezt még megcsinálják, vége az országnak, a kisembereknek hosszú időre nem lesz szava, lehetősége – festett borús jövőképet egy másik gazda, a szintén bábonymegyeri Horváth János. – Az új földbirtokosok között nincsen Széchenyi, aki adna is az országnak. Csak elvesznek, ez a szerzés ideje. Mi, valóban helyben lakó családi gazdálkodók csak dolgozni szeretnénk, mégse hagyják.

– Azért a reményt még nem veszítettük el – tette hozzá Gál Ferenc, s megjegyezte: ő, mint az „állam által megerősített vidéki családi gazda” huszonhárom marha helyett már csak nyolcat tud nevelni, föld híján. – Abban bízunk: egyszer lesz olyan kormány, amelyiknek nem csak szlogennek lesz fontos a vidéki kis gazdálkodó. A titkosított pályázatok révén földbérlethez juttatták a strómanokat, akiknek sem állatuk, sem akaratuk a gazdálkodáshoz, de most legalizálják mindezt, ha eladják a földeket, utána már senki nem kérhet számon rajtuk semmit.
– Kaphasson minden magyar állampolgár földet, ha igényel! – állt elő végül „kvázi kormányprogrammal” Horváth János, mielőtt a békés, csendes demonstráció föloszlott volna.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!