Közélet

2015.10.13. 10:34

Szörnyű kínokat él át a somogysárdi kisfiú szembetegsége miatt

Elveszítette a szeme világát egy ötéves somogysárdi kisfiú, a szülei és az önkormányzat mindent megtesznek, hogy javítsanak a helyzetén, de anyagi lehetőségeik végesek. Gergőt fájdalmak kínozzák, és a család nehezen viseli a mindennapos szenvedést. A kisfiú szemét már többször operálták, és újabb műtétek várnak rá a közeljövőben.

K. G.

– Már négyszer műtötték Budapesten, és most készülünk az ötödik beavatkozásra. Szavakkal le sem lehet írni, hogy mennyire fájdalmas az nekünk, hogy együtt kell élnünk ezzel a betegséggel – mondta az édesapa, Orsós Csaba. –  Napról napra rosszabb az állapota, sorvad mind a két szeme. A vérnyomása is túl magas, attól fáj a feje, a füle, esténként és reggelente, a felkelés után jön oda hozzánk ezzel. Máskor is sokat panaszkodik, például hogy apu, nem látom a tévét... A család szerint még egészen kis korában vették észre a betegséget, mert csetlett-botlott a gyermek, nekiment mindennek. Vitték a háziorvoshoz, a kaposvári kórházba, majd a fővárosi gyógyintézetek következtek.
– Élénk, okos kisfiú Gergő, bár csak foltokat lát, de minden érdekli. Vannak játékai, különösen szereti a kisautókat, de a továbbiakban olyan fejlesztő játékokra lenne szüksége, amikhez nincs meg az anyagi forrásunk – folytatta az édesapa. – Vettünk egy romos házat, de nincs pénzünk a felújításra sem. Dolgozom, robotolok sokat, de nem tudunk egyről a kettőre jutni. Négyen élünk itt, két gyermekem van. Gergő szeret óvodába járni, mert külön óvónő foglalkozik vele, de egy speciális iskolába Pestre kell majd beíratnunk, ahonnan havonta egyszer jöhet majd haza. Sajnos még a műtétekhez való utazás is gondot jelent nekünk, ezért bármilyen, a legkisebb segítséget is örömmel fogadunk.

Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten sokat segít a családon.
– Egy évre Somogyzsitfára költöztek, de akkor is térítettük az útiköltségét annak, hogy a kisfiút szemvizsgálatokra szállítsák. Az apa most közmunkás, étkezést is kap a család. Az óvodában külön egy pedagógus végzettségű dolgozót alkalmaztunk csak azért, hogy a kisfiúra vigyázzon. Állandó felügyeletet igényel, enélkül nem lehet a többi gyermek közé engedni. Megpróbálunk mindenben segíteni, nehogy elvesszen az életben a fiú, mert ő nem tehet róla, hogy ezzel sújtotta a sors – mondta a polgármester, Fentős Zoltán. 

Bogdán Istvánné, Piroska a családgondozó is a család mellé állt:
– Amíg Somogyzsitfán voltak, nemigen volt kezelésen Gergő, akinek vele született zöldhályogja van. Igyekszem előremozdítani a gyógyítását, ma is én telefonálok a klinikára. Valamennyit segíthet rajta a műtét, de arra nem lesz remény, hogy visszanyeri a látását, de javítani tudnak az orvosok az állapotán. Egy decemberi operáció után vettük észre a javulást, amikor odaszólt a kisfiú az anyukájának, hogy nem fér el. Onnantól jöttünk rá, hogy már lát valamit...

 

Ezek is érdekelhetik