Közélet

2015.11.25. 08:09

A 31 milliót érő szavazat: Földvár perbe hívta Szemest

Balatonföldvár 31 millió forintra „árazott be” egy balatonszemesi szavazatot. A korábbi kistérségi székhely város ennyi pénzt követel bírósági per útján a községtől. Január 28-án tartják az első tárgyalást a Kaposvári Törvényszéken.

Fónai Imre

Ahogyan annak idején megírtuk, a balatonföldvári székhelyű kistérség 670 millió forintos uniós iskola- és óvodafejlesztési támogatástól esett el amiatt, mert egyetlen település, Balatonszemes nemmel voksolt az együttműködésre. A kistérségi tanács 6-4-es szavazati aránnyal úgy döntött, hogy eltekint a kártérítés követelésétől, nem így a város. – Első körben 31 millió forintra tartunk igényt Balatonszemestől, ennyi volt a ránk eső előkészítési költség – mondta lapunknak Holovits Huba balatonföldvári polgármester. – Valójában 180 millió forinttól, ilyen nagyságrendű fejlesztéstől estünk el a balatonszemesi „nem” szavazat miatt. Azt, hogy a per során „emeljük-e tétet”, csak később döntjük el.

– Az igazságszolgáltatásnak és a települési önállóságnak is egyfajta szakítópróbája lesz ez a per – vélekedett Takács József balatonszemesi polgármester, hozzátéve: ők is benyújtották már ellenkérelmüket a bíróságra. – Iskolánkat át kellett volna adni a kistérségnek, elsősorban emiatt mondott nemet voltaképpen az egész Balatonszemes, hiszen a szavazás előtt megkérdeztem a képviselő-testületen kívül a falugyűlést, kikértem a szülők és a pedagógusok véleményét is. Nem vagyunk mi olyanok, akikkel nem lehet együttműködni, de a falunk érdekeit előbbre valónak tartjuk minden más szempontnál. Ilyen a „szemesi lélek”. Meglátjuk, ezért felelősségre lehet-e bennünket vonni, meg lehet-e büntetni egy egész települést egy szavazatért?



A szemesi polgármester korábban fölvetette azt is: a maguk részéről azzal sem értenek egyet, hogy bár a pályázat végül nem nyert, a kistérség mégis kifizette a teljes, hétmillió forintos sikerdíjat a pályázatírónak. Holovits Huba földvári polgármester szerint anno így lett megkötve a szerződés a pályázat készítőjével, vagyis mindenféleképpen fizetni kellett neki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!