Közélet

2015.11.30. 09:04

A jobb minőségű gumi befektetés a biztonságos jövőbe

A múlt héten, ha csak rövid időre is, de némi havazással beijesztett a közelgő tél, jelezve egyúttal az autósoknak, nem lehet tovább húzni, le kell cserélni a nyári gumiabroncsokat.

A. V.

Persze akadnak, akik úgy gondolják, a magyar teleken nyári gumival is boldogulnak, noha a szakemberek szerint már elég sokszor elhangzott: nem csak hóban-jégben hasznos a téli szett, a speciális keverékből készülő abroncsok hideg, de száraz időben is nagyobb biztonságot jelentenek.– És az sem mindegy, milyen minőséget vásárol az autós – mondta Nagy István, a kaposvári Nagyi Bt. ügyvezetője. – Egy Ford Fiesta kategóriájú autóhoz a legolcsóbb gumi darabja tízezer forintról indul, a közép 13-17 ezer, a márkás 15-19 ezer. Ugyanez a leggyakoribb, középkategóriás autóknál 13-17 ezer, 19-25 ezer és 25-30 ezer. Vagyis akár 40-80 ezres különbség is adódhat, ám érdemes azt is tudni: a jobb abroncsoknál például akár tíz százalékkal is rövidebb a fékút. És lehet, hogy éppen ezzel lehet megelőzni egy balesetet. S ha azt nézzük, hogy csak egy lökhárító-fényezés nagyjából 25 ezer forint, akkor máris máshogy számolt az ember. Persze az is igaz, sokan nehezen szánják rá magukat, hogy előre beruházzanak egy esetleges majdani nagyobb kár megelőzése érdekében.
Nagy István szerint amúgy akik jellemzően városon belül, munkába, boltba járásra használják télen autójukat, elegendő a középkategóriás abroncs, akik viszont napi szinten országúton autóznak, érdemes a prémiumgumik közül válogatniuk.

Hasonlóképpen érdemes az igazi tél beállta előtt szakemberrel átnézetni az autót: ilyenkor valamelyest szintén a zsebbe kell nyúlni, ám hosszú távon rengeteg bosszúságtól, sőt, adott esetben balesettől kímélheti meg magát az autós.
– Az ablakmosó tartályt téli folyadékkal kell feltölteni, hiszen ha megfagy, szétfeszítheti a tartályt – magyarázta Fodor Lajos, a kaposvári Sonax autómosó és szerviz tulajdonosa. – A hűtőfolyadékot is be kell méretni, érdemes ellenőrizni az ablaktörlőgumikat, hiszen ha kopottak, csíkozva törölnek, s zavarnak a kilátásban. A fényszórók beállítására is ez a legjobb alkalom, a korai sötétedés miatt ugyanis sokkal többet használja az autós a lámpákat. Az akkumulátor vizsgálata is fontos, ugyanis a kemény mínuszokban nagy bosszúságot okozhat, ha lemerül. A légkondit is érdemes kitisztíttatni, hiszen akkor nem párásít, ráadásul az ózonos tisztítás fertőtlenít is, megelőzve ezzel a légúti betegségeket.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!