Közélet

2015.11.05. 05:12

A kis lakás és a balatoni nyaraló most a nagy befektetés

A vidéki ingatlanpiac felfutóban van, a kereslet egyes ingatlantípusok esetében kiemelkedően nőtt a megyében. Az ország valamennyi régiójában, így a dél-dunántúlion is felfelé araszolnak a lakásárak.

Jeki Gabriella

Az ingatlannet.hu most publikált statisztikája szerint Budapest mellett a vidéki városok is kitűnő befektetési célpontban bizonyulnak, így az árak az országos átlagot is jelentősen meghaladó ütemben nőttek. A somogyi településeken azonban még így is kedvezőbb áron juthatunk ingatlanhoz, mint a fővárosban. A befektetők továbbra is a Balaton-partot, illetve Kaposvárt részesítik előnyben.

– Tavaly kínálati piacról beszélhettünk, ez idén teljesen átfordult keresletivé, ami nagyrészt a jelenlegi gazdasági helyzetnek köszönhető, mert az év eleji
brókerbotrányok hatással voltak a piacra – húzta alá Harmat Zsuzsa, az Openhouse Balatoni Divízió ügyvezető igazgatója. – A válság alatt az arany volt a sláger, tavaly a legszívesebben a brókerházak ajánlataiba fektettek be, ami idén áttevődött az ingatlanbefektetésekbe.
Az, hogy milyen típusú ingatlanokra a legnagyobb a kereslet, az a megye területétől függ. A Balaton-parton (frekventáltan Siófokon és környékén, illetve Balatonlelle térségében) elsősorban a nyaralókra van érdeklődés, az árfekvés mondhatni mindegy. Az árfekvés lehet 5-10-15 millió forint, de nem ritka a 100 milliós érték sem. Kaposváron kifejeztetten befektetési céllal kelendőek a lakások, de a megyeszékhely közeli települések is felkapottak, a falvak már nem annyira.

– A legfontosabb a jó ár-érték arány, és az, hogy az ügyfél érezze, jó vételt csinált – emelte ki. – A keresleti „őrület” azonban felfelé emeli az árakat,
és aki a fővárosban nem tudott ingatlant venni, az a Balatonra jött. Ma az iroda forgalmának 90 százalékát az eladás teszi ki, ami tavalyhoz képest
megduplázódott.
– Általánosságban valamelyest valóban megnőtt a kereslet, de nem minden ingatlantípus esetében – tájékoztatott Oláh Miklós, a Genius 99
Ingatlanközvetítő üzletvezetője. –  Egyértelműen a kisebb méretű, öt-hét-millió forint értékű panel- és téglalakások a legkeresettebbek, amelyekből ma már csak néhányat találunk a piacon, mert napi szintű értékesítéseink vannak.

Kaposváron panel tekintetében a legkelendőbb a Petőfi Sándor és Honvéd utca, és a téglalakásoknál is a belváros közelsége számít leginkább. A családi házaknál az északnyugati városrész, illetve a tisztviselőtelep a favorit. Úgy tűnik, aki megteheti az vásárol, de napi szinten 10-15 telefonhívás érkezik az ingatlanosokhoz albérletkeresés miatt is.


Nem csak az ár határozza meg a befektetési kedvet

Oláh Miklós, a Genius 99 Ingatlanközvetítő üzletvezetője azt mondta: ma a vásárlásoknál a reális ár a leginkább meghatározó, a többi érdeklődőnként változó: van akinek az emelet, másnak a környék, más esetben az ingatlan állapota a további fontos szempont. Minél kisebb egy ingatlan, annál nagyobb a négyzetméter ára. – A fizetőképes kereslet jópár évig szinte nulla forint volt az ingatlanvásárlások szempontjából – tette hozzá. – Most azonban a kedvező állami támogatások és a kiszámíthatóbb hitelekre alapozva többen mernek belevágni egy ingaltanbefektetésbe.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!