Közélet

2015.11.11. 19:39

A siófoki átvilágítók és a 42 milliós figyelmetlenség

Névhasználatról szó sincs a Balaton-parti Kft. és a Siófok Kézilabda Club Kft. közötti, nettó 42 millió forint elköltéséről szóló szerződésben – derült ki a siófoki városháza lapunk érdeklődésére adott válaszából.

Fónai Imre

Annak kapcsán kerestük meg az önkormányzatot, hogy a Balaton-parti Kft. nemrég nyilvánosságra került vizsgálati jelentését egy pontban a minap a kézilabdaklub közleményben cáfolta meg. Ahogyan megírtuk, a siófoki strandokat fenntartó kft. átvilágítása nyomán készült vizsgálati jelentés megállapítása szerint „nettó 42 millió forint fejében egy kétszer egy méteres  reklámtáblát helyeztek el a csarnokban, öt hazai bajnoki mérkőzésen”.„Nem igaz, hogy pusztán egy öt alkalommal kihelyezett reklámtábláért kapott nettó 42 millió forintos szponzori támogatást a Siófok KC a Balaton-parti Kft.-től” – reagált a siófoki kézilabdaklub. Azt írták, hogy a csapat viselte a megbízó Balaton-parti Kft. érdekeltségébe tartozó Galérius Fürdő nevét és névhasználat fejében részesült ilyen értékű támogatásban.

Hogyan kerülhette ez el az amúgy szabálytalanságok és jogsértések sorát taglaló vizsgálati jelentés készítőinek a  figyelmét? – kérdeztük Potocskáné Kőrösi Anita siófoki alpolgármestertől, aki az átvilágítást végző szakértői csapatot vezette.
– Nem kerülte el a figyelmünket, ugyanis a nettó 42 millió forintos reklámszerződésben nincs szó névhasználatról – így az alpolgármester. – A szerződés szerint a kézilabdaklub „a 2014-es bajnoki szezonban a hazai mérkőzéseken egy darab 2x1 méteres reklámtáblát helyez el” a megbízó Balaton-parti Kft. nevének feltüntetésével. A szerződés érvényessége: 2014. április 30-december 31; vagyis a tavaszi szezon legvégére és a 2014/15-ös bajnoki szezon első felére szólt. Ez tehát nem névhasználati, hanem normál reklámszerződés.A Balaton-parti Kft. ügyvezetője, Baráth István kérésünkre most újólag rendelkezésünkre bocsátotta e megállapodást, amihez megjegyzést fűzött, miszerint a további mérkőzések és a névhasználat figyelmetlenségből maradt ki a szerződésből.

Potocskáné Kőrösi Anita megjegyezte: habár a Balaton-parti Kft. a Siófok Holding vezető cége, és a holding tagja a Siotour is, ám mivel a Galérius Fürdőt a Siotour üzemelteti, valójában a Siotournak és a kézilabdaklubnak kellett volna szerződést kötnie a névhasználatról. A városháza kérdésére azonban Baráth István, a Balaton-parti Kft. ügyvezetője azt nyilatkozta: 2014-ben semmilyen szerződés nem készült a Siotour és a kézilabdaklub között.

A Baráth szavaival élve „figyelmetlenségből hiányos” megállapodás része egyébként az is, hogy a siófoki önkormányzat biztosítja a strandfenntartó társaságnak a reklámszerződés teljesítéséhez szükséges nettó 42 millió forintot, a városi költségvetés pr-kerete terhére.

A szerző kommentárja

Aki esetleg sokallja a kézilabdaklubnak adott 42 milliós városi támogatást (mert persze hogy erről van itt szó), az nem tud büszke lenni arra, hogy az egyik legnépszerűbb sportágban Európa egyik, ha nem a legerősebb bajnoksága zajlik idehaza, melynek élvonalába tartozik Siófok csapata is. Aligha lehet elvitatni, ha ez egy sportszerető városnak megér 42 milliót az adófizetők pénzéből. A probléma itt és most nem ezzel van, sokkal inkább a köz pénzének kezelési módjával, amire számos jelzőt lehetne találni, de maradjunk most csak annyiban, hogy mintha túlzottan nagyvonalúan ment volna...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!