Közélet

2015.11.26. 19:16

Állandó járőrözés: soha nem volt ilyen biztonság a határnál

Rendőrök, határrendészek, katonák, polgárőrök; minden eddiginél biztonságosabbá vált dél-Somogy; a megerősített határőrzésnek köszönhetően soha nem volt ilyen jó a közbiztonság a határszéli településekben, mint ezekben a hónapokban.

J. G.

Az állandó járőrözés nagy visszatartó erő a bűnözők számára. A lakosság hálás is ezért a munkáért: a hétvégén egy vállalkozó disznótort szervezett a határrendészeknek.
– Ahogy enyhült az elmúlt évtizedekben a határőrzés szigora, s vesztette el önállóságát a határőrség, úgy romlott ezzel arányosan a térségben a közbiztonság – állítják a megkérdezett helybeliek. – Most ismét javul, hiszen a sok egyenruhának jelentős visszatartó ereje van a bűnözők számára.A somogyi polgármesterek az elmúlt hetekben ehhez kapcsolódóan egy online kérdőívet is kaptak a Belügyminisztériumtól, melyben többek közt arra voltak kíváncsiak, hogyan vált be az új őrszoba-rendszer, elégedettek-e a reagálási idővel és általában a közbiztonsággal. – A térségben több őrszoba alakult, 24 órás a szolgálat – mondta Kozma László vízvári polgármester. – Ez a rendszer azért is jó, mert minden nap megjelennek valahol a régi körzeti megbízottak a településeken. Bárhol és bármikor felbukkanhatnak, aminek óriási a visszatartó ereje. – Az önkormányzathoz minden hónapban érkezik egy közbiztonsághoz köthető tájékoztató is, amit aztán kiküldenek a lakosságnak. Ezek általában különböző veszélyforrásokra történő felhívások.
Rengeteg rendőrt, határőrt, katonát látunk napi szinten járőrözni, összehangoltan a helyi polgárőrséggel is – emelte ki Péter István babócsai polgármester. – Magam se hittem volna, de eljött az idő, hogy nem kell aggódnunk a közbiztonság miatt.

Barcs belterületén mára napi 15-16 órában biztosítja jelenlétét a Barcsi Polgárőr Egyesület. A nagyban javuló közbiztonsághoz hozzájárult, hogy a tavalyi 3800 órás szolgálatot szinte megduplázzák idén. – Naponta minimum két polgárőr járőrözik rendszeresen a városban – tájékoztatott Csernai Ákos az egyesület elnöke. – A szervezetben jelenleg 24-en dolgozunk, emellett kaptunk 16 közhasznú foglalkoztatottat, akik erősítik a csapatot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!