Közélet

2015.11.10. 13:17

Az Intercity után már Rippl-Rónai József buszunk is van

2015 november 10-e emlékezetes dátum a somogyi megyeszékhely életében: ezen a napon adták át hivatalosan azt a 40 vadonatúj, egységesen bordó színben pompázó gázzal hajtott MAN-autóbuszt, amelyet kategóriájában a 2015-ös év buszának választottak.

Fenyő Gábor

– Az előregedett, átlagban több mint 17 éves, összességében 32 millió kilométert futott kék autóbuszokat olyan gázos bordó járművek váltják fel, amelyek a város szimbólumai lesznek – mondta ünnepi köszöntőjében Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – Az országban elsőként nálunk az összes busz nevet kap; Kaposvár híres szülötteiről nevezzük el őket, s természetesen az arcképük is ott lesz a buszokon. Egyelőre öt autóbusz kapott nevet: a Rippl-Rónai József Intercity mellett már városi buszunk is van, s Guba Sándor, Kaposváry (Vétek) György, Kaposi Mór és Csik Ferenc volt még a névadó.Korszakalkotó lépés ez, amelyre büszkén fognak emlékezni a kaposváriak – folytatta Tasó László, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közlekedéspolitikáért felelős államtitkára. – Az új gázos csodabuszok fenntartása még fele annyiba sem fog kerülni a városnak, mint a most lecserélésre kerülő autóbuszok kerültek. Az országban még Budapesten és Szegeden vannak ilyen energiatakarékos, környezetkímélő gázüzemű autóbuszok, ám Kaposvár az első olyan város, ahol az egész flottát teljes egészében lecserélték.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Nézze meg Kaposvár új buszait, galéria!
[/caption]

Veizer Jánosné, a Kaposvári Közlekedési Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy ami most Kaposváron történik, az egész Közép-Európában egyedülálló, miközben az új buszoknak köszönhetően megvalósul a teljes esélyegyenlőség: mozgáskorlátozottak, vakok, siketek, idősek és kismamák is bátran használhatják.
– Duplán ünnepel(het)ünk – kezdte Johan Björnör, a MAN alelnöke, a Kelet-Európai Régió vezetője. – Egyrészt most adjuk át a 40 új autóbuszt, másrészt pedig a MAN idén ünnepli századik születésnapját.
Johan Björnör hozzátette: őszintén irigykedik a kaposváriakra, lévén a kedvenc buszai kerültek Kaposvárra.


Répaszeletekből nyert biogáz lesz az üzemanyag


– Jelentős várostörténeti nap első állomását jelenti a töltőállomás átadása – mondta Szita Károly, Kaposvár polgármestere. – A töltőállomáshoz szervesen kapcsolódik a kaposvári cukorgyár világszínvonalú biogáz üzeme: a répaszeletekből nyert biogáz hajtja ugyanis majd az új bordó autóbuszokat.
Szita Károly a gáztöltő állomás átadásán jelentette be, hogy rövidesen megépül a végleges töltőállomás, ahol nemcsak sűrített földgázzal lehet majd tankolni, hanem elektromos töltőállomásként is szolgál. Az új, megújuló energiára épülő töltőállomás a KVG melletti szeméttelep helyén áll majd, aminek a kivitelezésére 3,7 milliárd forintot nyertek.

– Bár egy nagy teljesítményű kompresszor is bőven elegendő lenne, a biztonság kedvéért rögtön kettőt telepítettünk, hogy semmilyen váratlan meglepetés ne érhessen bennünket. Nagy örömmel kapcsolódtunk be a kaposvári projektbe. Az Ars poeticánk része, hogy folyamatosan keressük azokat a lehetőségeket, ahol a környezettudatos, megújuló energia-felhasználásra fektetik a fő hangsúlyt – tette hozzá Horváth Péter, az Első Nemzeti Közműszolgáltató Zrt. elnök vezérigazgatója.

 

 


 

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!