Közélet

2015.11.18. 09:09

Célra tarts: mindennel és mindenre lőnek Nagyberényben

„Azt mondják, erőszakos sport, pedig éppen ellenkezőleg, sokkal kevésbé az, mint például a futball; rendre, önfegyelemre nevel”. Nagy György, a nagyberényi lövészklub vezetőségi tagja győzköd a lövészet szépségeiről, de persze nem az újságírót, hanem a fiatalokat kell(ene) erről meggyőznie.

Fónai Imre

Márpedig a fiatalok nemigen „harapnak rá” a lövészetre, pedig a nagyberényi ma már Észak-Somogy egyik legsokoldalúbb lőtere, mondja is Maráczi László egyesületi titkár, hogy jóformán minden fegyvernemben lehet lőni, korong-, puska- és pisztolylövészetre is van lehetőség, épült futóvadpálya, most készül a fegyverbelövő, már (vagy még?) csak hajóágyúval nem lehet lőni, veti közbe Nagy György.Ott jártunkkor vadászok versengenek éppen, közben stílszerűen szarvaspörkölt rotyog a kondérban. – Fontos a lőbiztonság, a jó lövőkészség, azért is, hogy ne menjen el sebzetten a vad – magyarázza Jáhn Zoltán, a nagyberényi lövészklub elnöke, mellesleg szintén vadász. – A fegyverkezelés, a fegyelem begyakorlása miatt is jó, ha eljönnek a vadászok az ilyen erőpróbákra.

Még 1996-ban vásárolta meg három magánszemély a lőtér területét, akkor nem kellett senkinek, később más is szemet vetett rá, de ha bírósági perek árán is, sikerült „megvédeniük”. Maráczi László – úgy is, mint az egyik tulajdonos – inkább csak a szépre emlékszik, arra például, hogy ma már kiváló a kapcsolatuk a nagyberényi önkormányzattal, idén először kaptak ötvenezer forint támogatást, a lövészklub rendre megjelenik a falu rendezvényein. Nagy György (nem árulunk el titkot, egy újabb tulajdonos a háromból, akiktől a lövészklub használatba kapta a területet) csak azt fájlalja, hogy évről-évre szépül, fejlődik a lőtér (automata légpuskás pályát is kialakítottak), de fiatalokat nemigen tudnak idecsábítani, pedig vállalnák az oktatásukat. Rengeteg előírást kell betartani – jegyzi meg –, ettől nem éppen olcsó sport ez, a tagdíj ehhez képest elenyésző.

Dupla-tripla biztonságra törekedtek még az előírthoz képest is, tudjuk meg Maráczi Lászlótól, s hogy igazságügyi szakértő tervezését vették ehhez alapul. S miközben a vadászok a magasba röppenő korongokat próbálják eltalálni inkább több, mint kevesebb sikerrel, nosztalgiázó érkezik, a szomszédos Som polgármestere. Lenkey Tibor még a hetvenes években vezetett itt lövészetet, akkor mint az MHSZ járási titkára. – Azóta óriásit fejlődött a berényi lőtér – jegyzi meg. Mely dunántúli minősítő versenyeknek ad otthont évente kétszer, a postások pedig idén már tizennegyedszer versengtek Nagyberényben a dél-dunántúli régióból; a lövészeten kívül rájuk ilyenkor 4,5 kilométeres túraverseny is vár, erdei állomásokkal. Vagyis nem csak a vadász, az sem árt, ha a postás jól céloz...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!