Közélet

2015.11.02. 17:50

Egységesített dohánybiznisz - a feketepiacnak kedvez a különadó

Hatályba lépett hétfőn az új dohánypiaci szabályozás. A somogyi trafikosok egyelőre még csak ismerkednek a rendszerrel, és igyekeznek felkészülni a közeljövő olyan változásaira, mint a dohányipari cégeket sújtó különadó és a cigaretták egységesítése.

Jeki Gabriella

Első látásra semmilyen változás nincs a somogyi trafikokban, mégis új dohánypiaci szabályozásnak kell megfelelnie a kiskereskedőknek. A november elsején hatályba lépett törvényi rendelkezések értelmében a dohánytermék kereskedők már csak az állam által, koncessziós szerződéssel kijelölt Országos Dohányboltellátó Kft.-től (ODBE) rendelhetik a dohánytermékeiket. A vállalat eddig hat dohányárú-nagykereskedővel kötött szerződést, a somogyi trafikok elsősorban a BAT Pécsi Dohánygyár Kft.-t részesítenék előnyben: ha elfogy a rendelt áru, akkor nem kell a szállítóra várni, ott helyben szerezhetik be a hiánycikkeket.– Nekünk könnyebb lesz, mert egy helyről, egy számláról, egységes fizetési határidővel vásárolunk, egy jól felépített rendelési rendszerben – mondta szerkesztőségünknek Kaiser Ákos trafiktulajdonos. – A környező országokban már jól bevált, hogy egyetlen vállalat kezében van a nagykereskedelem, bár nagyon sajnálom a korábbi szállítókat, akikkel az elmúlt évek alatt szinte baráti viszonyt alakítottunk ki.

Most november 17-ig egyelőre párhuzamosan működik a két ellátási rendszer, tehát még maradnak a nagykereskedők is. Ezután azonban már csak az ODBE lesz jogosult mindennemű dohánytermék kiszállítására.
– Az új rendszer egyelőre átláthatatlan, még nem tudom, mikor lesznek a szállítási napok és hányszor rendelhetünk – fogalmazza meg aggályait Porga Sándor, egy másik somogyi trafiktulajdonos. – A dohánygyárakra kivetett, szálankénti négy forintos különadó is a cigarettát drágítja és csak a feketepiacnak kedvez.

Hasonlóan látja a márkasemleges cigarettacsomagolások bevezetését is, amelyet Magyarország 2016 májusától tervez bevezetni. Ezt támasztja alá a Dohányipari Befektetők Magyarországi Szövetségének közelménye is: azt írják, az egységesítés drasztikus beavatkozás a magyarországi piaci viszonyokba, ami növeli a feketepiacot és valószínűleg nem eredményezi a remélt egészségügyi hatásokat. Emlékeztetnek arra is, hogy az elmúlt években, a nemdohányzók védelmében bevezetett intézkedésekkel már csökkent a dohányzók száma. Ezt azonban az általunk megkérdezett somogyi traffikosok nem tudták megerősíteni.

A dohánytermékek csomagolásának mindkét oldalára hamarosan 65-65 százalékosra nagyítják az elrettentő fotókat és a különböző egészségügyi figyelmeztetéseket. Információink szerint január elsejétől a traffikokban az első termékeket ezzel felfelé kell majd kirakni, amit a NAV is szigorúan ellenőriz és hiányát bünteti. Úgy tudni, az ízesített és a slim cigaretták biztosan drágulhatnak, és ezentúl dobozonként maximum 20 szál, vágott dohányból pedig tasakonként 40 gramm lesz a megengedett.

Az intézkedések elsődleges célja a fiatalok védelme. Náluk ugyanis hatványozottan jelentkezik a márkák iránti „divathóbort”, tehát hajlamosak a dohányzás népszerűsége miatt dohányozni. A márkasemleges dobozok egységes külsővel, színnel, mérettel és betűtípussal készülnek majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!