Közélet

2015.11.07. 16:07

Göre-nap és Márton-napi újboráldás Györökön

Göre-nap és humorkonferencia, Márton-napi újboráldás és felvonulás verte fel Szőlősgyörök csendjét szombaton.

F. I.

Délelőtt Gárdonyi Géza Szőlősgyörökön fellelt regényhősére, Göre Gáborral emlékeztek az íróról elnevezett györöki művelődési házban előadásokkal, könyvbemutatóval, színi előadással, este táncházzal, bordalokkal. Délután a Márton-napi hagyományokhoz hűen a környék gazdái a Páskom-hegyre vitték újboraikat, a Trunkó pincészetnél egy hordóba öntötték, majd huszárok, hintók felvezetésével áldásra vitték a helyi katolikus templomba.



A tarka felvonulási menet a visszaúton megállt a Göre-szobornál, Szent Márton szobránál ökumenikus istentiszteletet tartottak és ezek után már semmi akadálya nem volt a kóstolónak, persze kaláccsal, libacombbal, káposztával. Valaha is Márton napján lehetett először újbort kóstolni, azért is, mert addigra már nem voltak kint a jószágok a mezőn, vagyis ráértek a gazdák ünnepelni – emlékeztetett a házigazda, Trunkó Ferenc. Az idén – tette hozzá – amúgy van is mire koccintani, a szőlősgazdák ugyanis örülnek a jó évjáratnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!