Közélet

2015.11.11. 10:04

Ha kevés a tesztelő, akkor jó a koszt a menzán?

Két hernyó a salátában, só és cukor nélküli mákos tészta, Siófokon is lehetne szupermenza – reagált a Siófokon iskolai és óvodai közétkeztetést végző S-Food Gastronomy Kft. az elmúlt időszak néhány panaszára, melynek nyomán városházi vizsgálatok is indultak – adta hírül a siofok.hu.

Fónai Imre

Az avas krumpli helyett kenyeret szolgáltak fel a gyerekeknek – ezzel kezdődött a panaszok sora még az elmúlt tanévben, de hosszas laboratóriumi vizsgálatok során sem bizonyosodott be, hogy a körettel bármilyen probléma lett volna. Már a mostani tanévben terjedt a Facebookon szülők körében, hogy hernyó volt a salátában, illetve hogy cukor nélkül adták a mákos tésztát. Az S-Food válasza szerint – írja a város honlapja – „a szakmai protokoll szerint tisztították meg a salátákat. Több ezer adaghoz képest két hernyó miatt érkezett reklamáció, ami friss és vegyszermentes terméknél előfordulhat. A másik problémát a cukor és só nélküli mákos tészta jelentette. Az ételből vett mintát utólag is megvizsgáló S-Food szerint az étel az új közétkeztetési rendeletben foglaltak szerinti sót és cukrot tartalmazott”.Páger Zsolt, a társaság üzletfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: a közétkeztetési rendeleteknek és az egészséges táplálkozásnak megfelelő ételek nem mindig esnek egybe a gyerekek által megszokottakkal és kedveltekkel. Arról is beszámolt ugyanakkor, hogy Siófokon alig mutatkozik érdeklődés a „Nyitott kapuk a menzán” akció iránt, pedig előzetes bejelentkezés alapján bármelyik szülő megkóstolhatja, mit kap ebédre a csemetéje (lapunk nemrég részt vett egy siófoki menzateszten és az aznapi menüt korrektnek találtuk – a szerző). Több településen is meghirdették ezt a lehetőséget és míg máshol több száz „kóstolási kérdőívet” küldtek nekik vissza, addig Siófokról még tízet sem. Ebből arra következtetnek, hogy az intézmények többnyire elégedettek a menzakoszttal. Páger szerint „a negatív észrevételek jellemzően egy körből érkeznek, azok szigetszerű, hallomásokból táplálkozó véleményalkotások”.

A siófoki városháza és az S-Food közötti egyeztetések még nem zárultak le (az önkormányzat indokolt esetben kötbért érvényesít), a 2014-ben tíz évre meghosszabbított szolgáltatási szerződés esetleges módosítását is vizsgálják.

Lesz-e szupermenza Siófokon is?

Néhány siófoki illetékes is megtekintette már az S-Food által Pécsett megvalósított, 21. századi igényeket kielégítő „szupermenzát”, ami fel is keltette az érdeklődésüket. A közétkeztető cég terveket készített a siófoki Vak Bottyán iskola ebédlőjének hasonló modernizálására. Úgy tudjuk, a megvalósítást a kft. a várossal közös beruházásban képzeli el.

Nem ették meg a képviselők, amit „főztek”

Köményes tojásleves, cukorborsó főzelék fasírozottal – menzaebédet főztek MSZP-s hölgy képviselők hétfőn a parlamentben az új előírások pontos betartásával, majd föltálalták az érkező honatyáknak, hogy ők is lássák annak a végeredményét, amiről döntöttek. A képviselők java része azonban elutasította a felkínált kóstolási lehetőséget...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!