Közélet

2015.11.30. 08:02

Halbölcső vagy per? Kész a mintaprogram a Brettyó felélesztésére

Mojzer Lászlónénál azok jelentkezhetnek a következő hetekben, akik perelni akarják a magyar államot, az önkormányzat pedig azt várja, hogy kiderüljön: hány tulajdonos támogatja a szántódi területet is érintő zamárdi Brettyó fejlesztési elképzelését. Ezzel ért véget a zamárdi lakossági fórum.

Fónai Imre

A földművelésügyi tárca tulajdonában álló Herman Ottó Intézet készített mintaprogramot a Natura 2000 védettség alá vont Brettyóra. A Natura és a nádasvédettség miatt közel kétszáz tulajdonos nem tud mit kezdeni hosszú évek óta a kárpótláskor még eladhatónak tűnt, zamárdi belterületi ingatlanként visszakapott területével.– Ha a tulajdoni hányadát mindenki bevinné a közösbe, ennek arányában részesedhetne a terület-hasznosításból származó bevételekből – adta meg a fórum alaphangját Csákovics Gyula zamárdi polgármester, egyébként maga is Brettyó-tulajdonos, hozzátéve: a város képviselő-testülete szimpatizál a Fekete István Mintaprogrammal.
Melyről Gelencsér Géza, a Herman Ottó Intézet vezetője azt mondta: vizes élőhelyek rehabilitációjához kerestek mintaterületeket, így bukkantak a Brettyóra, mely „turisztikailag párját ritkító pozícióban helyezkedik el, a szántódi révhez vezető út mentén”.  A 250 hektáros nádasból csaknem 30 hektáron lenne halbölcső a tervek szerint, vagyis egy tó, melyet ha nem is lehetne visszaállítani balatoni halak ívóhelyének, de a terület védett élőlényeinek, így a lápi pócnak, a réti csíknak és az aranykárásznak a megőrzését szolgálhatná. Ökopark alakulhatna ki körülötte tanösvénnyel, ökojátszótérrel, kilátóval, madárlessel, bemutató helyekkel, valamint a tájba illő szállásokkal és vendéglátó egységekkel.

Vizvári Attila szántódi polgármester szerint „ez egy olyan lehetőség, amivel élni kell, feléleszthető a Brettyó a turizmus érdekében”. A tulajdonosok közül kevesen szóltak hozzá, Mojzer Lászlóné mondta magáról, hogy szószólójuk és ő határozottan ellenezte az elképzelést, mondván: nem akarnak halbölcsőt. Balla János ellenben úgy vélte, „így semmit se ér, úgy meg többet érne, úgyhogy meg kellene csinálni”. Amikor Gelencsér Géza arról beszélt, hogy a tulajdonosok a különféle célú hasznosítás bevételéből fokozatosan, néhány év alatt kaphatnák meg azt a pénzt, amit anno az ingatlaneladástól reméltek, és üzletrészt, részvényesi jogokat kaphatnának egy leendő gazdásági társaságban, a hallgatóságból valaki annyit mondott: ajjaj!

Ezek után azt a terveket készítő intézet jogi képviselője is elismerte, hogy a vétel, vagy a bérlet tisztább megoldás volna, de azt nem tudni, mit enged meg a leendő pályázat. Annyi azonban tudható, hogy az idő sürget, most van lehetőség arra, hogy beleférjen a Fekete Istvánról elnevezett mintaprogram a Balaton-régióra szánt 300 milliárd forintos fejlesztési keretbe. Gelencsér Géza megjegyezte: semmibe sem akarják belekényszeríteni a tulajdonosokat, de akár bérleti díjat, akár vételárat nagyobb eséllyel fizet majd akkor bárki, akár a létrejövő gazdasági társaság, ha beindul a terület hasznosítása. S fontos érvet mondott Vizvári Attila szántódi polgármester is: pénzügyi forrása lehet, politikai támogatása van a projektnek.

„Lehet keltetni dinoszaurusz-tojásokat is, de előbb fizessék ki a tulajdonosokat!”

Láttak már szép terveket, azokból sem lett semmi – kezdte az ellenérvek sorakoztatását Mojzer Lászlóné, hozzátéve: örökségül kapták vissza Brettyó-ingatlanokat apáik tulajdonáért cserébe és mert néhány zöld békára hivatkozva védelem alá helyezték, azt szeretnék, ha kárpótolná őket az állam. A maga részéről – jelentette be – két héten belül beperli a magyar államot, de akár Strasbourgig is elmegy. – Most lett elég a hülyítésünkből, nem akarunk halbölcsőt, álljon helyt az állam, a kétszáz tulajdonos egyező akarata illúzió, csak az lehet a megoldás, hogy az állam megveszi, de persze nem 36 forintos négyzetméter-áron, amit egyszer már ajánlottak – így Mojzerné. – Ez egy sokmilliárdot érő terület. Felőlünk akár dinoszaurusz-tojásokat is keltethetnek itt, de előbb fizessék ki a tulajdonosokat! Az sem tetszik, hogy a fejünk fölött, a hátunk mögött tárgyalnak, döntenek a Brettyóról.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!