Közélet

2015.11.30. 16:33

Helyzetbe kell hozni a legszegényebb vidékeket

Az 2020-ig tartó uniós pénzügyi ciklus hosszú távon meghatározó lesz az ország életében, s ezért a gazdaság, a gazdaságtudomány, a politika és az önkormányzatok szereplőinek meg kell találniuk a közös pontokat, s össze kell fogni – derült ki az egyik legnagyobb hagyományú hazai szakmai-tudományos testület, az 1894-ben alapított Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) megyei szervezetének hétfői konferenciáján a megyeházán.

A. V.

– Képesnek kell lenni együtt kezelni a jelen igényeit és a jövő céljait – jelentette ki Kovács Árpád, az MKT és a Költségvetési Tanács elnöke. – Nem szabad csak azt nézni, hogy az adott pillanatban többet tudjon költeni az átlagember, a versenyképesség növelése is fontos, hogy jobb legyen a következő generációknak is, s ne csak anyagi, hanem emberi szempontból is.
A szakember hozzátette, a rendszerváltás óta eltelt időben a magyar gazdaságnak sohasem volt ereje, hogy annyit adjon, mint amennyit elköltött az ország, ezért privatizációból, hitelekből, megszorításokkal, uniós pénzekkel kellett kipótolni a büdzsé hiányát.
A mostani uniós pénzügyi ciklus után viszont már EU-s pénzből sem érkezik ennyi – mondta –, ezért olyan gazdasági fejlesztésekre van szükség, mely lehetővé teszi, hogy az ország „eltartsa” magát.A költségvetési tanács elnöke előadásában arról beszélt, hogy az elmúlt években kedvező folyamatok indultak meg, csökkent a magyar gazdaság külső sérülékenysége, a devizaadósság, feszesebbé vált a költségvetés. Problémaként említette egyes területekről a jelentős munkaerő-elvándorlást. – Somogyban is több mint tíz százalékkal csökkent a falvakban élők száma –, az építőipar lendületének megtörését, a rossz foglalkoztatási szerkezetet, s hogy a kis- és középvállalkozások, valamint az általuk foglalkoztatottak száma is egyre kevesebb.

Az előttünk álló időszakban komoly szerep hárul majd az önkormányzatokra is, hiszen lehetőségeik szerint támogatniuk kell a gazdaság szereplőit, hogy egy adott térségben fejlesszenek.
– A szabályozási és a rendezési terv alakításával, az infrastrukturális háttér megteremtésével, kisebb kölcsönökkel segíthetnek – magyarázta Schmidt Jenő, Tab polgármestere, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) elnöke. – Utóbbira idehaza nagyjából háromszáz, Somogyban fél tucat település képes: Kaposvár, Siófok, Fonyód, Balatonboglár, Balatonlelle és Tab.

Vagyis a megye déli részén ez is problémát okoz, pedig óriási szükség lenne a Drávamentén és Belső-Somogyban is a gazdasági fejlesztésekre.
– Ehhez kormányzati szintű döntések kellenek – állította Schmidt Jenő –, a politikának be kell látnia, vagy megsegíti ezeket a területeke, vagy ezek a vidékek tartósan leszakadnak. Ám az útfejlesztések magukban nem elegendőek, meg kell vizsgálni többek között a lakosság összetételét, az oktatás helyzetét, s ezek alapján kell lépni.

Kérdés, van-e megfelelő lobbierő, illetve akarat, hiszen elvileg 2020-ig óriási pénz áll az ország rendelkezésére.
– És jellemzően kiemelt kormányzati pénzek formájában – jegyezte meg a TÖOSZ elnöke –, vagyis ha nem is konkrét támogatási összegekkel, hanem cégeken keresztül, de nem elvtelen segítséget nyújtva nekik, helyzetbe kell hozni a legelmaradottabb vidékeket. Somogyból például Barcs és Csurgó térségét, valamint a balatoni háttértelepüléseket, hiszen ezekről a helyekről már most óriási az elvándorlás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!