Közélet

2015.11.04. 17:24

Húszmillió egy döglött linkért – nyilvános a titkolt siófoki jelentés

Miközben 2014-ben 70 millió forint volt a strandok jegyárbevétele, csak a reklám- és marketingcélú kiadások megközelítették a 200 millió forintot 2014-ben a Siófok Holdingot vezető, strandokat fenntartó Balaton-parti Kft.-nél. Ez is kiderül az önkormányzati tulajdonú társaság átvilágításáról készült vizsgálati jelentésből, amit a siófoki Bozai Ágota perelt ki a városházától. A szabálytalanságok, jogsértések sorát taglaló jelentés a bíróság szerint nyilvános, közérdekű adat.

Fónai Imre

2010-ben 1,2 millió forintot, 2013-ban 61 milliót, 2014-ben már 192 milliót költött reklám- és marketingcélokra a Balaton-parti Kft. „A reklám- és marketingdíjak  indokoltsága megkérdőjelezhető, nem kellően megalapozott, alátámasztott. A szerződések nem jogszerűek, azok tartalmát nem tartották be, díjai irreálisan magasak” – áll a kft. elmúlt öt évi gazdálkodásának átvilágításáról szóló jelentésben, melyet a siófoki képviselő-testület nem vett ugyan napirendjére, ám a polgármester feljelentése nyomán több bűncselekmény gyanúja miatt nyomoz a Veszprém Megyei Rendőr-főkapitányság.A reklámkiadások toplistáját a siófoki futballklub vezeti, csak tavaly 78,7 millió forintot utalt át e célra a strandfenntartó önkormányzati társaság. Nem sokkal marad el ettől a kézilabdaklub sem, egy szerződésük kapcsán a vizsgálati jelentést készítők megjegyzik: nettó 42 millió forint fejében egy kétszer egy méteres  reklámtáblát helyeztek el a csarnokban, öt hazai bajnoki mérkőzésen. Egy 20 milliós utalás fejében pedig csupán egy linknek kellett volna a Balaton-parti Kft.-re mutatni a futballklub honlapján – de nem mutatott. A Part FM rádiót üzemeltető kft. 2013-ban és 14-ben 60 millió forintot kapott a Balaton-parti Kft.-től, a Szivárvány 2 Kft. e két évben 13,7 milliót. A Siófok Holdingot vezető társaság sajtószóvivőt is tartott, havi 150 ezer forintért.

Hosszan taglalja az immár a siofok.hu-n is olvasható jelentés a Thanhoffer-villa luxusüdülővé alakítását is, amiért szintén a kft. volt a felelős. A beruházás nettó 381 millió forintba került, az átvilágítók szerint „a város anyagi erőforrásinak jelentősen eltúlzott felhasználásával történt, a város vendégeinek ellátása megoldható bármelyik 4 csillagos szállodában, a tékozlás elemei is felfedezhetőek”. Egymillió forintos étkezőasztal, 2-300 ezer forintos fotelek, miközben „a gondnoknő elmondása szerint az első szint főszezonban alkalmatlan huzamosabb ott tartózkodásra, mivel a Petőfi sétányon hömpölygő tömeg késő éjszakáig hangosan szórakozik. A kivitelezésre jutó áfa összegét csak akkor lehet visszaigényelni, ha adóköteles tevékenység folyik az épületben. Ellenkező esetben a visszaigényelt áfa kimeríti a költségvetési csalás fogalmát. A villa hasznosítása nem folyamatos, bevétel nem keletkezik, megtérülése nem biztosított”. Az építkezés során a kivitelezőknek nem számlázták a szerződésbe foglalt kötbért, összesen 12 millió forintot, a belsőépítész 60 napot csúszott, a napi 500 ezer forintos kötbér neki sem lett kiszámlázva.

A Balaton-parti Kft. 2010 és 14 között a parti üzletektől 51 millió forint szemétszállítási díjat szedett be – jogszerűtlenül, mert nem volt jogosult a szállításra és az „ad-hoc” díjak beszedésére. A vizsgálati jelentés kiemeli, hogy Baráth István ügyvezető elismerte a jogszabálysértést, ami „a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, közegészség elleni bűncselekmény”. A jelentés kifogásolja, hogy a könyvvizsgálóval szaktanácsadói szerződést is kötöttek, noha a kft. pénzügyi vezetőt, bérszámfejtőt és két könyvelőt is alkalmaz. Sokallják a három külsős jogász megbízását (öt év alatt 27 milliót vittek el, ebből egyikük húszat), okirathamisítást látnak a strandi illemhelyeket üzemeltető romákkal kötött szerződésekben (egyikük egyszer három keresztet írt a neve helyére, másszor meg aláírta a nevét), félmilliónyi „kutyával kapcsolatos költség” is előkerül, s rosszallja a jelentés a követhetetlen díjon, hosszú távra, 99 évre(!) is kötött bérleti szerződéseket.

Az ügyvezető osztja az átvilágítók véleményét

„A megállapítások nagy részét elfogadjuk” – áll Baráth Istvánnak, a Balaton-parti Kft. ügyvezetőjének a jelentésre írt reagálásában. Indoklásában leírja, hogy „a kft.-nél korábban ilyen átfogó ellenőrzés nem volt”. Osztja az ügyvezető az átvilágítóknak azt a véleményét is, hogy a reklámköltségek eltúlzottak. A Thanhoffer-villa felújításának anomáliáiért Baráth a városháza illetékes osztályát teszi felelőssé, mondván, a kft. nem vett részt sem a beruházásról szóló döntésben, sem az üzleti terv kialakításában, de még a kivitelezés ellenőrzésében sem. A sportklubok támogatása – így az ügyvezető – sem a kft. önálló döntése volt, hanem a tulajdonos önkormányzaté és a pénzt is a biztosította hozzá.
Baráth István szerint „a társaság gazdálkodása csak akkor javítható, ha a város csökkenti a fizetendő bérleti díjat és részt vesz a kft. hiteleinek törlesztésében”.

Elfogult, a szakmaiságot nélkülöző jelentés”

„Úgy tűnt, a többségi Fidesz-frakció soraiban is zavart okozott, amikor Szajcz Adrián képviselő előterjesztette váratlan javaslatát: a vizsgálati jelentés nem teljes, ezért kerüljön le a napirendről a megtárgyalása” – írtuk májusban, a vizsgálati jelentés elkészültét követően. Szajcz Adrián, a későbbi frakcióvezető szerint „a hivatal egyes tisztségviselői, valamint külsős személy által végzett vizsgálat egyoldalú, hiányos, a gondos szakmaiságot nélkülözi és a készítők szándéka és elfogulatlansága is megkérdőjelezhető”. A Fidesz-frakció javaslatára az önkormányzat az Állami Számvevőszéket kérte fel vizsgálatra.

Baráth feje a tét?

A jelentés megtárgyalása és személyi konzekvenciák levonása – ez volt a képviselő-testület napirendjéről többször is levett előterjesztés címe. Úgy tudjuk, Baráth István ügyvezető felmentését is javasolta a polgármester, aki azonban ez irányú kérdésünkre most azt felelte: ezt sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánja.


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!