Közélet

2015.11.08. 16:04

Két tonna édesség a Krisna-völgyből: életük része a jótékonykodás

Két tonna édességet ajánlottak fel Krisnának, majd osztottak szét a résztvevők és rászorulók között a hétvégi Édességfesztiválon. A somogyvámosi Krisna-völgyben a jótékonykodás az ott élők életének része.

Jeki Gabriella

Őszi köntösbe öltözött a somogyvámosi Krisna-völgy. A hétvégi Édességfesztiválra különlegesen szép díszítést kapott a templomoltár és a tehénvédelmi központ, beelértve a teheneket is. A völgyben kizárólag ezen a fesztiválra készült édességhegyek hívogatták a látogatókat. A Govardhana-púdzsá nevű ünnepség eredetileg Indiából, Krisna szülőfalujából származik.– Az eseményre évről évre több és különlegesebb finomságokat sütnek a hívők, hogy felajánlásukkal elégedetté tegyék Krisnát – mondta Farkas Veronika (Sundari devī dāsī) médiarefens. – A tradíció az indiai áldozati ceremóniák lényegét demonstrálja: minél több kincsünket ajánljuk fel Istennek, annál több viszonzásra és védelemre számíthatunk Tőle.
A hétvégi fesztivál énekkel, tánccal, a tehenek és borjak megetetésével kezdődött, miközben az édességekből látványos hegyet raktak a szervezők. A felajánlást követően édességosztást tartottak Somogyvámoson. A Krisna-völgyi általános iskola tanulói a szomszédos iskolákból érkező barátaikat,  mintegy 200 gyermeket, is megvendégelték.

– Indiában a jótékonykodást vendéglátásnak hívják, ami a védikus kultúra alapköve – hangsúlyozta Szilaj Péterné (Gandharvikā Prema devī dāsī) a Társadalmi Kapcsolatok és Sajtóiroda vezetője. – A különféle életrendek közül a családos élet a második, és általában a leghosszabb időt felölelő szakasz. A családosok kötelessége, hogy gondoskodjanak a többi emberről, a tanítókról, vagy szentekről, a tanulókorúakról és ha valaki szegénységben él, függetlenül korától vagy társadalmi helyzetétől, akkor róluk is. Sohasem tudhatjuk, mikor kerülünk hasonló helyzetbe, ez mindenkinek a személyes sorsától, karmájától függ. A Krisna-völgyben élők hisznek abban, hogy minden élőlény Isten teremtménye, így az emberekkel, elesettekkel való törődés egyben gondoskodás a testvéreinkről, Isten teremtményeiről, amiben mindig Isten jósága és szeretete mutatkozik meg.

– A jótékonykodás nem csak hagyományosan jelenik meg az életünkben, valamilyen speciális társadalmi csoport felé, a karitativitás az életünk része – tette hozzá a sajtóiroda vezetője. – Országosan napi közel 2000 ember étkezését biztosítjuk, ezenkívül évente 4-6 alkalommal kiemelt élelmiszerosztást is tartunk, de olykor egyedi lokális akciókkal is segítjük az embereket.

Valamennyi Krisna-hívő ünnepben találhatunk jótékonykodást: ezek az ünnepek kedvező időpontokban vannak, ezért ezek alkalmával mindig szerencsés a hitéleti tevékenységre adományozni. Az ünnep után Marcaliban nyitja meg kapuit az Ételt az Életért Program, helyi önkormányzattal és családsegítővel együttműködésben létrehozott új ételosztó helyszíne. A hetente esedékes ételosztáson 200 rászoruló kistérségi család számára jut majd friss meleg ebéd, gyümölcs és más finomságok.

Az Ételosztás hagyománya

A Govardhana-púdzsá nevű hagyományőrző ünnepség eredetileg India Vrindávan nevű falujából származik, egy aprócska településről, ahol Krisna 5300 évvel ezelőtt gyermekkorát töltötte. A szentírások szerint csodálatos kedvtelései és tanításai közé tartozik, amikor megleckéztette a félistenek vezetőjét, Indrát, akit hatalma rendkívül gőgössé tett. Vrindávan lakóit rávette, hogy az Indrának szánt évenkénti áldozatot inkább mutassák be a közelben fekvő Govardhana-hegynek, s ne az alapanyagokat ajánlják fel, hanem inkább készítsenek ízletes süteményeket és más finomságokat belőle. Indra büszkeségében féktelen haragra gerjedt, s az évszakra egyáltalán nem jellemző monszunszerű esőzést bocsátott a földre. A vízözön áradásokba csapott át, s a falu lakói Krisnánál kerestek menedéket, aki végül felfedve kilétét és hatalmát, majd felemelte a Govardhana-hegyet és ernyőként tartotta azt a falu népe fölé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!