Közélet

2015.11.25. 09:52

Kevés a jó szakember és az eszköz: nehéz észrevenni az autizmust

Több panasz érkezett az ombudsmanhoz, hogy a különleges bánásmódot igénylő gyerekek nem kapják meg a szükséges terápiát.

Jeki Gabriella

Somogyban csupán két helyen foglalkoznak autistákkal, pedig számuk egyre nő. Súlyos problémákat okoz a szakemberhiány a sajátos nevelési igényű gyerekek ellátásában. Az óvodai és iskolai pszichológiai ellátás, valamint a logopédia területén ez fokozottan jelentkezik. A szükséges terápia nélkül azonban az autista, illetve más, különleges bánásmódot igénylő gyerekek nem fejlődnek úgy, ahogy kellene. Ráadásul az esetek száma évről-évre nő, csak éppen nagyon nehéz észrevenni és elfogadni. A szakértői vélemények gyakran pontatlanok és sablonosak. Egymás mellé téve őket néhol szinte szóról-szóra megegyeznek.– Rendkívül hosszúak a szakértői eljárások, gyakran hónapokat kell várni, mire a szülő kezébe kerül a vélemény és mi elkezdhetjük a terápiát – mondta Bodnárné Nagy Krisztina, a barcsi Szivárvány Egységes Gyógypedagógiai és Módszertani Központ autizmus szakos gyógypedagógusa, az Együttnevelési Munkaközösség vezetője. – Először azonban nagyon nehéz észrevenni a problémát és gyakran túl sokáig tart, amíg a szülő elfogadja, hogy a gyerek speciális fejlesztést igényel.

Elsőként a gyerek egy szakértői bizottsághoz, majd gyerekpszichiáterhez kerül, végül a budapesti Vadaskert Alapítványnál mondják ki a végső szakvéleményt, ahol általában hónapokat kell várni.

A megyében csak két helyen, a barcsi intézményben és a kaposvári Bárczi Gusztáv Módszertani Központban foglalkoznak autizmussal élő gyermekek nevelésével, oktatásával. Emellett a tankerületekben utazótanári szolgálattal próbálnak segíteni, és ezen kívül is lehetőség lenne tankerületek közti együttműködéssel is a fejlesztésekre, erre azonban ritka a példa. A gyógypedagógiai központok körzetén kívülről érkező gyerekek esetében az óvodásokat minden további feltétel nélkül, ám az iskolásokat csak tankerületi felkérésre írathatnak be az intézménybe. Pedig egy szakember óriási segítséget nyújthat például a szociális készségek, beszédértés, társas kapcsolatok, kommunikáció, önállóság és finommotorika fejlesztésében.

Ráadásul nem mindenhol alkalmaznak szakirányú végzettségű gyógypedagógust és ritkán jut forrás a továbbképzésre az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karának vezetősége szerint. Barcson és Kaposváron egyénre szabott pedagógiai munka folyik, egyéni haladási ütemben és komplex személyiségfejlesztés keretében. Ehhez azonban rengeteg speciális eszközre van szükség. Az Autisták Országos Szövetsége személyi és tárgyi feltételek hiányosságáról számolt be.

– Nekünk szerencsénk van, mert a szükséges fejlesztőeszközöket pályázatból sikerült megvásárolni – tette hozzá a barcsi szakember. – Fontos a speciális szoftver, ami a többek közt a kommunikációs kártyákhoz, napirend kialakításához szükséges, de kell még például egy fényképezőkép, színes nyomtató, lamináló- és sokszorosítógép és rengeteg képanyag, ami így együtt rendkívül drága.

A barcsi Szivárványban nemrég zárult a Nemzeti Tehetség Program egyik állomása, ahol jó képességű, integráltan tanuló, autista tanulók kommunikációs készségeinek, önismeretének fejlesztése és a drámapedagógiai eszközök alkalmazása valósult meg a 12-17 éves korosztályban, testvér- és kortárs kapcsolatok bevonásával. Most a tervek szerint a biztonságra törekvés jegyében segítik majd a tehetséges autista tanulók számítástechnikai ismereteinek bővítését.

Százezer autista az országban

Magyarországon ma mintegy 100 ezer ember él autizmus spektrum zavarral, a diagnosztizált esetek száma azonban évről évre nő. – Az autizmus sokszínű, gyakran igen zavarba ejtő állapot, bármilyen intelligenciaszinten és bármilyen oktatási vagy foglalkoztatási közegben megjelenhet – fogalmazza meg az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kara, Autizmus Spektrum Pedagógiája Szakirányán. – Az autizmussal élő gyermekek és felnőttek támogatása, oktatása, fejlesztése komoly felkészültséget igényel. Hozzátették: a megfelelő ellátás alapját képező törvényi háttér hazánkban már majdnem két évtizede rendelkezésre áll, megvalósítása azonban egyenetlen, s erre egyre nagyobb erővel hívják fel a figyelmet a szakmai és érdekvédelmi szervezetek, valamint a feltáró jellegű vizsgálatok eredményei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!