Közélet

2015.11.30. 16:05

Könnyes búcsú: a sofőr megsiratta a nyugdíjba vonult Ikarust - fotó

Hétfőn a régi kék kaposvári autóbuszflotta utolsó, negyvenedik darabja is nyugdíjba vonult. A CCT 452-es rendszámot viselő legendás Ikarus 280-as volt az utolsó, amelyet kivontak a forgalomból.

Fenyő Gábor

– Kétségtelenül elszállt felette az idő, megérett a cserére. Mégis nagyon nehezen válok csak meg tőle, olyannyira a szívemhez nőtt – mondta elérzékenyülten Orsós János, a legendás kék Ikarus 280-as sofőrje. – Sokáig Ladám volt. Amikor aztán el kellett adnom, azt is megsirattam...
Orsós János 1982 óra dolgozik buszon, s Ikaruson kezdett. Mint mondta, pontos, precíz, megbízható jármű volt: soha nem hagyta őket cserben. Igaz, úgy vigyáztak rá, mint a szemük fényére.Szerdán már az új MAN-busszal jövők ki én is. Szép, tetszetős darab, de hát  mégsem a mi Ikarusunk... – folytatta Orsós János. – S hogy mennyire népszerűek ezek a buszok? Nemrég csak azért jöttek el Miskolcról Kaposvárra, hogy lefényképezhessék.
– A szóban forgó kék csuklós 1989-ben jött ki a gyárból, azaz 25 éves is elmúlt, s ez idő alatt durván 1 millió 250 ezer kilométert futott. Egyébként nem ez a lecserélésre került flottánk legrégebbi darabja, lévén ''87-es kiadású Ikarusunk is van, illetve már csak volt – tudtuk meg Király Istvántól, a Kaposvári Közlekedési Zrt. termelési igazgatójától. – Hogy mennyiért kelnek majd el, nem tudom, mert most értékeltetjük majd fel őket. Az viszont tény, hogy Németországból is érdeklődtek az Ikarusaink felől.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Németországból is érdeklődtek az Ikarusok felől
[/caption]
Mivel kis hazánkban ezek az utolsó darabok ebből a sorozatból, így remélhetőleg jó áron sikerül majd megválni tőlük. Amúgy az utolsóként nyugdíjba vonuló Ikarus 280-as – a csuklós buszok közül ebből gyártották a legtöbbet az egész világon – a hétfői utolsó napján is vagy 200 kilométert tett meg. Korán reggel Töröcskén kezdett, s 12-es járatként hivatalosan 18 órakor vonult nyugdíjba.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!