Közélet

2015.11.02. 08:09

Letétben a felmondás? Több százezer ember biztonsága a tét

Létbizonytalanság jellemzi a kéményseprő szakmát, sok dolgozó kilátástalannak érzi a jövőt. A kormány nem döntött az ágazat átszervezéséről, az egyik szakmai szervezet szerint a lebegtetés megbénítja a rendszert. Somogyi szakértők szerint a bizonytalanság közepette egy dolog szinte biztos: január elsejétől aligha következhet be gyökeres fordulat az ágazatban.

Harsányi Miklós

A kéményseprők tömegesen hagyhatják el a pályát, szerintük ugyanis nem lehet ellátni az egyébként büntetőjogi felelősséggel járó munkát – ezt a kéményseprő szakszervezet vezetője nyilatkozta a Magyar Nemzetnek. Vámos Csaba azt mondta, ma már csak egy-két önkormányzati tulajdonú vállalatnál dolgoznak állandó munkaviszonyban a kéményseprők. Szerintük állami felügyelet alá kellene helyezni a szolgáltatást. Erre december 21-ig adtak haladékot a törvényhozóknak. Ügyvédi letétbe helyezik a felmondásukat, és ha a határidőig nem dönt a törvényhozó a kéményseprő-ipari törvénytervezetről, átadják őket a munkáltatóknak.



Farkas József, a kaposvári Somogy Kéményseprő-Mester Kft. ügyvezető igazgatója, aki egyben a Kéményseprő-Mesterek Szövetségének alelnöke meglepődve értesült a szakszervezet terveiről.
– Szerintem a szakma nagy része elhatárolódik ettől a tervtől – hangsúlyozta. – Úgy gondolom, hogy ilyen ultimátumot nem lehet tenni az életvédelmi-szolgáltatásban, hiszen akár több százezer ember biztonsága kerülhet veszélybe, ha tömegesen felmondanának a dolgozók.

Farkas József aláhúzta: a Kéményseprő-Ipartestület valamint a Kéményseprő-Mesterek Szövetsége is elhatárolódik az ötlettől. Társaságuknál egy szakszervezeti tag sincs, s a cégvezető információja szerint Somogyban pillanatnyilag nem fenyeget veszély, hogy a kéményseprők tömegesen felmondanának. Farkas József visszautasította azokat az állításokat, miszerint ma már csak egy-két önkormányzati tulajdonú vállalatnál dolgoznak állandó munkaviszonyban a kéményseprők. Az 1997-ben alapított kaposvári cégüknél például 17-en dolgoznak, egy hat órában foglalkoztatott alkalmazott kivételével mindenkit nyolc órás munkaviszonyban alkalmaznak. A szakember ugyanakkor elismerte: az ágazatban komoly gond van, a lebegtetett államosítás huzamos ideje problémát jelent számukra is.
– Az alapelképzelés szerint a katasztrófavédelem végezné a kéményseprést a lakosság részére, a cégek csak közületi munkát vállalhatnának – közölte. – Egy korábbi terv szerint jövő januártól léphetne hatályba a szabály, de a törvényt nem fogadták el.

A kaposvári szakember úgy vélte: nincs annyi idő, hogy a törvényhozó az említett időpontig megalkossa az előírásokat. Legalább hat hónapra kell az átalakításhoz, egyebek mellett az országos számítógépes kataszter kiépítéséhez, amely az ügyfelek nevét, címét, a kémények számát és hibáit is rögzíti. Apropó, gondok. A 83 somogyi településen szolgáltatást végző cég munkatársai közel 60 ezer kémény rendszeres ellenőrzését végzik, s ezek 20-25 százaléka javításra szorul.
– Szerintem a szakma várakozó állásponton van – mondta. – Így vagy úgy, de a jövőben is ellenőrizni kell a kéményeket, s jó lenne, ha időben értesülnénk a végleges átalakulásról. Két héten belül több mint egymillió forintot költünk nyomtatványok beszerzésére. Ha mégsem úgy alakulnak a folyamatok, ahogy pillanatnyilag várjuk, akkor cégünk elbukja az egymillió forintot.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!