Közélet

2015.11.24. 17:34

Nem bírják tovább a tanárok, sztrájkot hozhat az igazság pillanata

Rosszul! Nagyon rosszul! Nem bírjuk tovább! Ilyen és hasonló válaszok érkeztek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) hétvégi fórumán a tanároktól: Az igazság pillanata–Hogy érzed magad? tette fel a kérdést az érdekképviselet, miután Czunyiné Bertalan Judit egy nyilatkozatában kijelentette, nagyon jó a hangulat az iskolákban.

Vas András

– Félnek a kollégák, de nyíltan jellemzően nem mernek beszélni, ugyanis úgy érzik, diktatúra van az oktatásban – mondta a fórum tapasztalatairól Szigethy Marianna, a PSZ somogyi területei vezetője. – A kormányzat csak látszólag egyeztet az érdekképviseletekkel, minden döntést és változtatást véleményezési lehetőség nélkül kényszerítenek rá a tanárokra.
A somogyi szakszervezeti vezető szerint folyamatosan dőlt a panasz a résztvevőkből. Kifogásolták, hogy a tananyag rosszul felépített, s a tanárok elveszítették önállóságukat, mit és hogyan oktassanak, nincs tankönyv-szabadság, s nemcsak a pedagógusok, de a gyerekek is túlterheltek.
– Ki lehet mondani: a jelenlegi oktatási rendszer gyermek- és pedagógusellenes – jelentette ki Szigethy Marianna –, az érdekeiket senki sem nézi, amikor újabb és újabb rendeleteket hoznak. Milyen elv alapján fordulhat elő, hogy általános iskola első és második osztályban hatodik és hetedik órájuk is van a hét-nyolc éves gyerekeknek? A tanároknak pedig, amellett, hogy elképesztő mennyiségű adminisztrációs feladatot zúdítottak a nyakukba, még a mindennapi oktatási nehézségek is sújtják: a dologi kiadásokra nem jut pénz, folyamatos az eszköz- és alapanyaghiány, nincsenek szemléltető eszközök. Ahogyan a mindennapos testnevelésnek sem adottak a feltételei.A pedagógusoktól mégis elvárják, hogy a 21. századnak megfelelő órákat tartsanak, ám amellett, hogy sokszor nemhogy ennek technikai háttere hiányzik, de még kréta sincsen a tantermekben, a felkészülés is nehézséget okoz számukra, hiszen a törvény szerint 22-26 órát kell megtartaniuk, 32-t a az iskolában tölteniük, s még ezután kellene megfelelően felkészülniük.
– A helyettesítéssel is gondok vannak – folytatta a PSZ somogyi területi vezetője. – Hivatalosan napi két, heti hat óra engedélyezett, ám sok helyen ennél jóval többet kell teljesíteni. Viszont nem fizetik ki, ugyanis egyszerűen nem engedik beírni. Az érintett kollégák az órakedvezményeket sem tudják igénybe venni, mert nincs elég helyettesítő. Az óraadó tanárokat és a gyógytornászokat szeptember óta nem fizették ki, utóbbiakra ráadásul az életpályamodell sem vonatkozik. Az oktatást segítő kollégák sem kaptak béremelést már nyolc éve, elvették a nehéz körülmények között dolgozó pedagógusok pótlékát, a szakszolgálatoknál létszámstopot vezettek be.

És persze folyamatosan jönnek az újabb és újabb ötletek: jelenleg éppen a gimnáziumok leválasztása a vegyes iskolákról, a gimis férőhelyek csökkentése, valamint a vidéki kisiskolák hetedikeseinek-nyolcadikosainak oktatási központokba terelése okoz feszültséget a pedagógus-társadalomban.
– És persze a Nemzeti Pedagógus Kar léte, melyet egyöntetűen elutasítunk – jegyezte meg Szigethy Marianna –, vagy éppen az etikai kódex, melyet ugyan szintén mindenki ellenez, s szakszervezetünk az Alkotmánybírósághoz is fordult ez ügyben, mivel szerintünk ellentétes az alaptörvénnyel, a pedagógus kar küldöttei mégis megszavaztak, bár igencsak kis részvétel mellett zajlott a voksolás. Folyamatos feszültségforrás az iskolákban a kötelezővé tett önértékelési rendszer is, mely teljesen tönkreteszi a korábbi kollegiális kapcsolatokat, s megölte a kollektivitást.

A szakszervezet persze nemcsak afféle panasznapot tartott, az összegyűlt problémákat egy beadvány formájában elküldik Orbán Viktor miniszterelnöknek, s remélik, érdemi választ kapnak.
– December elején tartjuk a kongresszusunkat – tette hozzá a PSZ somogyi területi vezetője –, s ezek a kérdések természetesen ott is napirendre kerülnek. És a lehetséges lépésekről is ekkor döntünk: mivel óriási az elkeseredettség és a kiábrándultság a pedagógusok között, elképzelhető, hogy radikálisabban jelezzük a problémákat. Nem elképzelhetetlen, hogy tüntetést vagy sztrájkot szervezünk.

 

Ilyen és hasonló válaszok érkeztek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) hétvégi fórumán a tanároktól: Az igazság pillanata–Hogy érzed magad? tette fel a kérdést az érdekképviselet, miután Czunyiné Bertalan Judit egy nyilatkozatában kijelentette, nagyon jó a hangulat az iskolákban. Vas András -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!