Közélet

2015.11.15. 15:49

Nyitott pincék télen is: most a „borszezon” jön a Balatonnál

A balatoni „borszezon” meghosszabbításának szükségességét hangsúlyozták a dél-balatoni pincészetek képviselői Kéthelyen, Márton-napi újbor-bemutatójukon. Egyetértettek abban is, hogy a gasztroturizmusban már megszokott nyári szezon mellett pincéiket a téli időszakban is nyitva tartják, ezzel folyamatos elérhetőséget és kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak az érdeklődők számára.

Fónai Imre

A Dél-balatoni Borút Egyesületnek a rendezvénnyel az is volt a célja, hogy felhívja a gasztronómia képviselőinek a figyelmét a régió borászatainak szakmai elismertségére, a nedűk kiváló minőségére.A kéthelyi Kristinus Borbirtokon az is elhangzott: ma is akad még jó néhány olyan balatoni vendéglátóhely, ahol más borrégiók borait részesítik előnyben. A borászok szerint persze az a törekvés, hogy a Balatonnál balatoni bor kerüljön a poharakba, nem zárja ki más borrégiók termékeinek a népszerűsítését. – A kitűnő dél-balatoni vörös borokat ne csak külföldön vagy a fővárosban, hanem a Balatonnál is méltassuk – mondta Gádor Dénes, a Dél-balatoni Borút Egyesület elnöke. Bujdosó Ferenc, a balatonboglári hegyközségi tanács elnöke a régió páratlan adottságairól beszélt, fekvéséről, széles szolgáltatáspalettájáról, a szabadidő aktív eltöltésének számos lehetőségéről, amihez a helyi borok kóstolása is hozzátartozik.


Nemet mondtak a bojlis horgászokra


Tizennégy tóparti településből csak négy támogatta a Balatoni Horgászrendbe idén bekerült bojlis (más néven behordásos) horgászatot a saját üzemeltetésű strandszakaszain – ez is kiderült a Balatoni Szövetség legutóbbi ülésén. A felmérésre válaszoló önkormányzatok közül hét válasza volt teljesen elutasító, közte Siófoké és Balatonfüredé is, három település pedig csak versenyen látná szívesen a bojlis horgászokat. A szövetség ülésén Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója egyebek között arról beszélt: kevés a parti horgászhely és a csónakkikötő.

Közel 400 millió a kereki Fejérkőre

A kereki Fejérkő várra is jut közel 400 millió forint abból a 300 milliárdból, amit a balatoni fejlesztésekre szánnak a 2020-ig tartó uniós támogatási ciklusban. A Nemzeti Várprogramnak Somogyból egyedül a kereki vár a része. A 283 méter magas várdombon a 13-14. században épült Fejérkő falait a 18.-19. században széthordták, 1961-62-ben kisebb ásatásokat is végeztek, teljes feltárása azonban nem történt meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!