Közélet

2015.11.03. 18:02

„Ők segítenek nekem, aztán ennyi” - teajárat csak rászorulóknak

Meleg teával, konzervvel és kenyérrel látják el a rászorulókat Kaposvár három pontján, a Donnerben, a Kinizsi lakótelepen és a Petőfi utcai parkolóban.

K. G.

Férőhelyhez juthat az összes hajléktalan a télen, ezerötszázzal több hely lesz az országban, ígérte a kormány. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma a jövő év végéig meghosszabbítja az utcai szolgálatok pályázati finanszírozását, amelyek állandó ügyeletben segítenek, információt gyűjtenek és szolgáltatnak. Figyelik a szállók és melegedők kihasználtságát is. A legtöbb hajléktalan a fővárosban él, 10-12 ezerre teszik a számukat. Még ugyanennyi fedél nélkülit tartanak számon az országban, jellemzően a megyei jogú városokban.Összesen 150-200 hajléktalannal állnak kapcsolatban a kaposvári hajléktalanszálló munkatársai. A szálló befogadóképessége 49 fő, ez pedig azt jelenti, hogy az ott élőkön kívül sokan az utcán vagy ideiglenes szállásokon tengődnek.
– A krízisidőszak november elsejétől április 30-ig tart. Elindultak a teajáratok, meleg teával, konzervvel és kenyérrel látják el a rászorulókat a város három pontján, a Donnerben, a Kinizsi lakótelepen és a Petőfi utcai parkolóban. Egy alkalommal 35-40 ember is összegyűlik, várva a szociális munkásokat, akik meleg ruhákat is adnak – mondta Pintér Piroska, a Vöröskereszt kaposvári hajléktalanszállójának vezetője. 

Feltételei is vannak a segítségnek: érvényes negatív tüdőszűrővel és meglepő módon jövedelemigazolással kell rendelkezniük a hajléktalanoknak. Az utóbbira azért van szükség, hogy kiszűrjék a komolyabb jövedelműeket, mert  ilyenek is élnek az utcán, állította a szakember.
– A járat indulása előtt személyesen tájékoztatjuk a hajléktalanokat, a nyomtatványokat is ki kell tölteniük. Erre türelmi időt is kapnak, amivel sajnos többen visszaélnek, de igyekszünk mindenkit ellátni. A szálló már most 90 százalékos kihasználtsággal működik, vagyis a legutóbbi éjszakán a 49 férőhelyen 45-en aludtak. A célunk az, hogy minél kevesebben legyenek életvitelszerűen az utcán, minden rászorulót befogadunk, ha nem ágyra, akkor matracra. De erőszakkal nem hozhatunk be senkit, önként kell jelentkezniük – mondta Pintér Piroska.

Az idei telet 2-3 millió forintból kell kihúzniuk. A normatív támogatás mellett a Hajléktalanokért Közalapítvány jóvoltából jutottak pénzhez, az összeg el is fogy majd konzervre, matracra, egészségügyi ellátásra. A Jókai ligetben már sokan várták a teajáratot.

– Már megint májkrém! – sóhajtott a kerékpárral érkező Katalin. A fiatal nőnek öt gyermeke van, mind nevelőszülőknél.
– Ez az ebédem – mutatta a kenyeret Lőrincz Ferenc. – Egyedül élek a rossz házikómban. Tüzelőm sem lesz a télen. Ötvenezer forint a nyugdíjam, mire kifizetek mindent, semmi sem marad... 
– Hogy miben reménykedhetem? Őszintén mondom: semmiben. Ők segítenek nekem, aztán ennyi... – mondta egy szemüveges férfi.

A szociális munkások egyre több hasonló sorssal találkoznak. 
– Ha nem is mind az utcán, de rengetegen élnek bódékban, garázsokban, nyomorúságos körülmények között. Amíg nincs nagy hideg, ők nem kérnek segítséget...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!