Közélet

2015.11.12. 18:10

Rangot jelent a mesterlevél

Hét szakmában 51 új mester kapott mesterlevelet csütörtökön, miután részt vettek a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett képzéseken.

Harsányi Miklós

Az autószerelők, az autóelektronikai műszerészek, a cukrászok, a gázfogyasztó berendezés- és csőhálózatszerelőkön kívül kereskedők, pincérek valamint villanyszerelők vehették át a tanúsítványt.



Szeptembertől a szakképző iskolai tanulókat foglalkoztató gyakorlati képzőhelyeken gyakorlati oktatóként kizárólag olyan személy vehet részt, aki felsőfokú végzettséggel vagy mestervizsgával rendelkezik, illetve vállalja, hogy egy éven belül eleget tesz a kötelezettségnek, tájékoztatott a SKIK. Az intézkedést üdvözlik a gazdasági élet szereplői, hiszen a jövő szakembereinek tudása múlik azon, milyen felkészültségű oktatók irányításával sajátítják el a választott szakma alapjait. Azt mondják: nem csupán a tanulóknak, de a képzőknek is hasznos a mestervizsga letétele. Mely presztízst, szakmai rangot jelent, megszerzése magas színvonalú elméleti és gyakorlati tudást követel.

A SKIK elkötelezett híve a minőségi szakemberképzésnek. E célt szolgálja a mesterképzés, illetve a vizsgák megszerzése, s támogatása is.
Varga József, a Somogyi Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a szakmai elkötelezettség fontosságát emelte ki, s elismerését fejezte ki, hogy a szakemberek munka és család mellett érték el a teljesítményt.
Horváth Károly, az autószerelő- és az autóelektronikai műszerész mestervizsga bizottság elnöke azt mondta: elméletben és gyakorlatban egyaránt remekül felkészültek a vizsgázók. Újdonság volt, hogy a leendő mestereknek egy legalább 40 oldalas dolgozatot kellett írniuk, ahol a szakirodalom felkutatását, alkalmazását is értékelték.

– Fontos, hogy lépést tartsunk a gasztronómia fejlődésével – hangsúlyozta Véghné Borku Hajnalka cukrászmester, aki a Trüffel torta, a különleges édes teasüteményen kívül sakk nugát bonbont és egy 25 centi magas karamell alkotást készített. – Ez a képzés is segítheti a szakmai fejlődést, amely rövid és hosszú távon egyaránt lényeges.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!