Közélet

2015.11.15. 14:21

Tüntetés a csurgói uszodáért: nem adják fel a szülők

Uszodájukat féltve tiltakozást szerveztek a csurgói szülők, mert attól tartanak, hogy bezárják a létesítményt. A demonstráción mintegy ötvenen vettek részt. Képviselőjüktől, Madarász Zoltántól megtudtuk: már múlt héten pénteken arra számítottak, hogy leeresztik a vizet, de aznap még tudtak edzeni az úszók.

K. G.

Végső elkeseredésében írt levelet a zákányfalui Rada Heléna, két tehetséges úszópalánta anyukája. Lányai négy éve a Csurgói Úszó Egyesület tagjaiként versenyszerűen úsznak. A szülők szinte minden estét és szombatot az uszodában töltenek a gyermekekkel együtt. A verseny után a vasárnapi mise, a hittanórák is a család életéhez tartoznak. Zsófi lányuk az idén kétszeres országos delfin bajnok lett, kisebbik lányuk is jól szerepelt a saját korosztályában. Rajtuk kívül az egyesület több sportolója is számos országos szintű eredménnyel büszkélkedhet. Azonban az elmúlt időszakban sokszor érezték a létbizonytalanságot.– 2014 februárjában az országos diákolimpia döntőjére készültünk, víz is volt az uszodánkban, fűtés is, de nem engedtek be minket, erre mind a mai napig értetlenül gondolok vissza. Hiába hivatkoztunk arra, hogy legalább a döntőbe jutott két gyerek mehessen be, nem engedték. Akkor a dobogós helyezést veszítettük el, és a gyermek hitét egy kicsit.... Nem kellett volna feláldozni a lányunk és edzőjének áldozatos munkáját azért, hogy ezáltal egy jobb tárgyalási alku pozícióhoz jussanak az önkormányzattal szemben. Jó ideje a bizonytalanságban vagyunk, de eredményeink egyre fényesebbek – állítja Rada Heléna. – Lehetséges, hogy a gyerekek közül nő fel a jövő Hosszú Katinkája...

Mármint akkor, ha működik az uszoda, amely Radáék második otthona. Sokan koncepciót éreznek az uszoda tudatos ellehetetlenítésében, mert volt fűtött víz, de a gyerekek nem edzhettek, és váratlanul leengedték a vizet, majd azt hetekig nem pótolták. Megtiltották „ vagyonvédelmi okokból ”  az uszodához autóval történő bejárást (kb. 5-600 méternél közelebb), ezzel is kiszorítva az uszoda látogatóit.

– Amit meg lehet tenni az uszodáért, azt megtettük, és ezután is megtesszük azt, ami lehetséges – mondta Füstös János csurgói polgármester. – Az idén már átutaltunk húsz millió forintos támogatást. Rendkívül kedvezőtlen hatása lenne a térségre, ha bezárna a létesítmény. Közös a célunk a működtetővel, a KOSZISZ-szal, a Kolping oktatási és szociális intézményfenntartójával, de úgy látjuk, hogy ők egy komplex rendszerben gondolkodva nem tartják rentábilisnak az uszodát, és nem igazán akarnak részt vállalni a terhekből. Pedig 2013 szeptembere óta ők a fenntartók, amikor határozatlan időre, de minimum tíz éves időtartamra átvették a létesítményt. Az uszoda az önkormányzat ingatlanvagyonához tartozik, korábban a megyei önkormányzat, majd annak intézményfenntartási központja, végül a Klik igazgatta, mielőtt a Kolpinghoz került volna. Amikor átvették, ismerték a nehézségeket, de úgy érzékeljük, hogy nem akarnak pénzt fektetni bele, és mintha minden a pénzről szólna a jelenlegi fenntartónál. Már régóta nem csak az uszodáról szól ez a történet.

Egy évvel ezelőtt a Nagyváthy középiskola területén működő konyhát is visszaadták, ezt az önkormányzat kénytelen volt átvenni, mint kötelező feladatot. Szeptemberben három-négy hétre bezárt az uszoda vízcsere és karbantartás címén. Tudunk róla, hogy a szülők egy demonstrációt tartottak a napokban. Jó úszószakosztály működik ott, és az uszoda a kötelező úszásoktatás színtere is, járási székhely lévén ez a térségi gyermekeket is érinti. Már többször egyeztettünk a fenntartóval, de nem jutottunk előbbre.
Az uszoda ügyében megkerestük Pintérné Bretus Évát, a csurgói Kolping Nagyváthy János Középiskola igazgatóját, a KOSZISZ oktatási referensét, aki elmondta: a probléma összetett, mert a létesítmény a szükséges hat hatósági engedélyből öttel nem rendelkezik, emiatt életvédelmi hiányosságok támadtak, valamint komoly finanszírozási nehézségek is jelentkeztek az uszodánál.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!