Közélet

2015.11.14. 05:02

Vérengzés Párizs utcáin, elszabadult a terror éjszaka

Összesen 129-an haltak meg és 352-en megsebesültek abban az összehangolt merényletsorozatban, amelyet hat helyszínen péntek éjjel hajtott végre nyolc iszlamista terrorista Párizs utcáin és Saint-Denis-ben. A párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra.

Sonline, MTI, NOL.hu, Index

A párizsi főügyész sajtótájékoztatón rekonstruálta, hogyan történtek a pénteki támadások (Index)

21 óra 20 perckor, miközben már tartott a Stade de France-ban a francia-német barátságos mérkőzés, egy robbanás történt a B bejáratnál. Két holttestet találtak a helyszínen, az egyikük öngyilkos merénylő volt, akin robbanómellény volt. Egy járókelő is megsérült a robbanásban.

A X. kerületben közben egy második helyszínen Kalasnyikovokkal megöltek tizenöt embert, sokakat pedig megsebesítettek. Erre a helyszínre egy fekete Seattal érkeztek a támadók.

21 óra 30 perckor egy második robbanás is történt a stadion H bejáratánál, amikor a második öngyilkos merénylő is működésbe hozta a robbanómellényét.

21 óra 32 perckor a XIX. kerületben is lövöldöztek a fekete Seatban érkező támadók. Nagyjából száz lőszerhüvelyt találtak a helyszínen.

21 óra 36 perckor a XI. kerületi Rue Charonne-nál újból egy fekete Seatot láttak. Az egyik étterem teraszán ülők közül 19-en meghaltak, 9-en életveszélyes állapotban vannak. Itt is száz lőszerhüvelyt találtak.

21 óra 40 perckor egy fekete Polo érkezett a Bataclan koncertteremhez. Három támadó berontott a terembe, lőni kezdtek, és túszul ejtették a bent lévőket. A kommandósok végül megindították a támadásukat.

19:32 Kaposváron is megemlékeztek a borzalmas terrortámadás áldozatairól

A gyertyagyújtással végződő megemlékezésen mintegy százan vettek résztKaposvár Fő terén szombaton este.

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] A támadás áldozataira emlékeztek Kaposváron
[/caption]


19:00 Letartóztatások Brüsszelben

A Guardian szerint a nyolcból három párizsi támadó is abból a brüsszeli kerületből érkezhetett, ahol házkutatásokat tartanak a rendőrök. A BBC hírszerzési forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy a párizsi támadásokat a terrorszervezet egy önálló irányítású, szír sejtjének tagjai hajtották végre.  


18:20 Pécsett megemlékezést tartanak (Bama.hu)

A péntek este a francia fővárosban elkövetett terrorcselekmény-sorozat áldozatainak emléke előtt országos gyásznap tiszteleg vasárnap, este gyertyagyújtás, hétfőn pedig koszorúzás lesz Pécsen. A pécsi polgárok és az erasmusos hallgatók szervezésében vasárnap este hétkor, a Kossuth téren gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére - közölték a szervezők.


18:04 Az egyik merényló Görögországon át érkezhettek szíriai útlevéllel (Index)

Görögországon át érkezhetett annak az útlevélnek a tulajdonosa, amit az egyik feltételezett támadó holttestének a közelében találták a Stade de France-nál. Egy görög miniszter a Reutersnek azt mondta, hogy a megtalált útlevél tulajdonosát október 3-án Lérosz szigetén regisztrálták. A francia hatóságok a támadás után kérték meg az uniós országokat, hogy vizsgálják meg, regisztrálták-e valahol az útlevéllel érkező férfit. A Guardian hozzáteszi, hogy hivatalosan még nem erősítették meg, hogy az útlevél tulajdonosa valóban az egyik támadó lett volna.


17:00 Megtartják a magyar-norvég meccset, gyászszünettel fog kezdődni

Az MLSZ szombati közleménye szerint szigorú biztonsági intézkedések lesznek érvényben a vasárnap 20:45-kor magyar-norvég Európa-bajnoki pótselejtezőn, ezért arra kérnek mindenkit, hogy időben érkezzen meg a Groupama Arénához. A stadion kapuit a meghirdetettnél korábban, 18.15 órakor nyitják ki, és a beléptetésnél a jegyeket minden esetben összevetik a személyazonosító okmányokkal.
Az UEFA szombaton hivatalos közleményben fejezte ki együttérzését Franciaországnak a párizsi terrortámadások miatt, egyben megerősítette, hogy a következő napokban minden tervezett mérkőzést megrendeznek. Az UEFA versenyrendszerében rendezendő mérkőzések egyperces néma megemlékezéssel kezdődnek, a játékosok gyászszalaggal a karjukon lépnek pályára. Emellett a napokban tragikusan fiatalon elhunyt válogatott kapusra, Fülöp Mártonra, valamint az Aranycsapat keretének tagjára, Várhidi Pálra is emlékeznek a Groupama Arénában, közölte a Magyar Labdarúgó Szövetség.


16:10 Azonosítatták az egyik fegyveres gyilkost (Index)

Rendőrségi források szerint azonosították a koncertterem egyik feltételezett támadóját, egy francia férfit, írja az AFP. Az Europe 1 ehhez annyit tett hozzá, hogy ujjlenyomata alapján a Párizstól 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ban élt. A Le Figaro szerint a férfi már nem volt ismeretlen a francia titkos szolgálatok előtt. A koncertteremnél négy támadó halt meg, hárman felrobbantották magukat, a negyedik lelőtték a rendőrök.

15:40 - Békét Lennonnal!
Davide Martello
a párizsi tragédia egyik helyszíne, a Bataclan koncertközpont előtt játszotta el John Lennon híres dalát, az Imagine-t.13:50 Budapesten is az áldozatokra emlékeznek
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Emlékezők tucatjai Budapesten a francia nagykövetség előtt, fotó: Mohai Balázs, MTI
[/caption]

13:30: Totális háborút hirdetett Nicolas Sarkozy

A volt francia államfő szerint "totális háborút" kell a terrorizmus ellen folytatni és "gigantikus intézkedésekre" van szükség Franciaország biztonságának megerősítésére a párizsi merényleteket követően. "A háborúnknak totálisnak kell lennie" - mondta szombaton a legnagyobb francia ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak vezetője egy sajtótájékoztatón, amelyet élőben közvetítettek a francia hírtelevíziók.  "A mi dolgunk, hogy tudatosítsuk, hogy a helyzet mennyire súlyos és levonjunk abból minden következtetést a teendőkre nézve. Semmi nem lehet olyan, mint eddig, a terrorizmus már túl sok áldozatot szedett" - hívta fel a figyelmet Sarkozy.  "A külpolitikánknak magába kell foglalnia azt, hogy háborúban állunk, és a belbiztonsági politikánknak is" - tette hozzá az exelnök. 


12:17 A külügy azt kéri, ne menjünk most Franciaországba (MTI)

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja, hogy aki teheti, halassza párizsi utazását későbbi időpontra a terrorcselekmények miatt. A szaktárca szombati közleményében felhívta a Franciaországba, Párizsba utazók figyelmét, hogy az ország egész területére rendkívüli állapotot vezettek be és visszaállították a szigorú határellenőrzést, de a határokat nem zárták le. Párizsban a közösségi helyek egyelőre nem nyithatnak ki, minden közösségi felvonulást betiltottak, a lakosságot arra kérték, hogy maradjanak otthon, ha lehet, ne hagyják el lakásukat, a városban pedig a lehető legnagyobb elővigyázatossággal közlekedjenek.
A minisztérium ezért azt javasolja, hogy aki teheti, halassza el párizsi utazását, akik elindulnak a francia fővárosba azt tanácsolták, hogy regisztrálják magukat a Konzuli Szolgálat oldalán az "Online adatlap konzuli védelemre" elektronikus nyomtatvány kitöltésével.


12:12 - Félárbocra engedték az Európai Unió zászlaját

Az Európai Bizottság épületénél félárbocra engedték szombat délelőtt az Európai Unió zászlaját a Párizst ért terrortámadás miatt. Közben az AFP francia hírügynökség megerősítette: az Iszlám Állam követte el a merényleteket.

11:33 Az Iszlám Állam követte el a merényleteket

Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet által elkövetett háborús tettnek nevezte Francois Hollande francia államfő a párizsi merényleteket. "Ami tegnap történt Párizsban és Saint-Denisben az háborús tett, és a háborúval szemben egy országnak a megfelelő döntéseket kell meghoznia" - mondta szombaton a köztársasági elnök a védelmi tanács ülését követő rövid televíziós beszédében. "Egy terrorista hadsereg, az Iszlám Állam által elkövetett tett az ellen, ami mi vagyunk, egy olyan szabad ország ellen, amely az egész világhoz szól" - tette hozzá Francois Hollande.

10:50: Vasárnap nemzeti gyásznap lesz Magyarországon

A párizsi merényletek miatt a kormány nemzeti gyásznapot rendelt el vasárnapra. (MTI)
Nehéz megszólalni is, a legfontosabb, hogy együttérzésünket és szolidaritásunkat fejezzük ki a francia népnek és a francia köztársasági elnöknek - kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök a köztelevízió hírcsatornáján. A kormányfő kifejtette: az operatív törzs szombat reggeli ülésén megerősített biztonsági intézkedéseket léptettek hatályba, amit az emberek tapasztalni is fognak például közlekedési csomópontoknál, pályaudvarokon, repülőtéren. "Ez jár némi kényelmetlenséggel, arra kérem az embereket, hogy megértéssel és türelemmel fogadják mindezt, mert szükséges a biztonságunk megerősítése" - mondta Orbán Viktor.
Bejelentette azt is, hogy a kormány vasárnapra nemzeti gyásznapot hirdetett. A vasárnapi budapesti magyar-norvég labdarúgó-mérkőzéssel kapcsolatban azt mondta: a meccs biztonsági kérdéseiről már tárgyal a Magyar Labdarúgó Szövetség és a Belügyminisztérium, az UEFA döntésétől függ, hogyan rendezik meg a találkozót.
   
Arra a kérdésre, van-e bármilyen jelzés arra, hogy esetleg Magyarország is terrorcselekmény célpontja lehet, a kormányfő azt válaszolta: kizárni semmit sem lehet, "jelenleg nem áll rendelkezésünkre olyan adat, ami közvetlen veszélyt jelezne, de ez bármikor megváltozhat". "Abszolút biztonságos helyzet nincs, a körülményekhez képest lehetséges legnagyobb biztonságot kell megteremtenünk" - mondta Orbán Viktor.

-------------------------------------------------------------------
Megrázó videó került ki az internetre a támadásról. Egy francia újságíró videózta le támadást és a pánikot a Bataclannál. A videót a Le Monde ">mutatta be. (Sokkoló képek, 18+)
------------------------------------------------------------------

[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Fotó: MTI/Yoan Valat
[/caption]


10:15 - Több rendőr, szigorúbb ellenőrzések Magyarországon

A nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportja rövid ülést tartott szombat reggel, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök több döntést is hozott. Bakondi György, a kormányfő biztonsági tanácsadója azt mondta, hogy nincs arról információ, hogy közvetlen terrorfenyegetettség lenne Magyarországon. Ugyanakkor Magyarország védelmét meg kell erősíteni, ahogy ezt most az unió más országaiban is teszik.
A megerősített biztonsági intézkedés alapján a B-szintű terrorfenyegetettség szigorítását rendelték el. Ezt azt jelenti, hogy növelik a rendőri jelenlétet a közterületeken, repülőtereken, Paksnál. Szigorítják a határok ellenőrzését, és a börtönöket is jobban örzik. Bakondi beszélt aról is, hogy jogi intézkedéseket is bevezetnek, de errőla  szerdai kormányülésen döntenek, így részleteket addig nem akar elárulni.

10:12 - 128 áldozat, 180 sérült (Index)
Francia ügyészségi források szerint legalább 128 áldozata, és 99 súlyos sérülje van a támadásoknak. Rendőrségi források nem sokkal korábban még legalább 127 halottról, és összesen 180 sérültről beszéltek, akik közül 80-an voltak súlyos állapotban.

10:01 - Válságtanácskozást tart a magyar kormány is (MTI)
[caption id="" align="aligncenter" width="430"] Orbán összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet (fotó:MTI)
[/caption]
Orbán Viktor miniszterelnök  és Pintér Sándor belügyminiszter a nemzetbiztonsági kabinet munkacsoportjának rendkívüli ülését hívta össze szombaton kora reggel. Párizsban késő este összehangoltan több merényletet követtek el, a támadásoknak legalább 140 halálos áldozata van. Nyolc terrorista halt meg, közülük heten felrobbantották magukat.
Azonnali írásbeli tájékoztatást kért a Belügyminisztériumtól a párizsi merényletekről az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke szombat reggel. Molnár Zsolt (MSZP) az MTI-nek elmondta: választ várnak arra, hogy milyen nemzetközi vonatkozásai lehetnek a történteknek. Rákérdezett továbbá, hogy az eset nyomán milyen készültségek vannak Magyarországon, és hogy miként készülnek a vasárnapi budapesti Magyarország-Norvégia labdarúgómeccsre. A válaszok megérkezése után dönt arról, hogy összehívja-e az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságát - mondta Molnár Zsolt.


Hidegvérű zsoldosok a támadók (Index)

A Guaerdian online kiadásán megjelent egy szemtanú beszámolója, aki félelmetes pontossággal írja le a támadást. Az elkövetőről egy 43 éves elmeorvos, Mark Colclough adott részletes leírást a brit lapnak. A brit és dán állampolgársággal is rendelkező orvos egy kollégájával volt a Rue de la Fontaine-en, amikor egy fegyveres lövöldözni kezdett egy kávézó előtt. 20 méterre állt az elkövetőtől, négy ember is a szeme előtt kapott lövéseket és esett ki a székéből székéről, így megdöbbentően részletes beszámolót tudott adni a gyilkosról. Ezt mondta: a van elképzelésed arról, hogy néz ki egy profi zsoldos, akkor ez a fickó pontosan olyan volt! Minden fekete volt rajta, a nadrág, a pulóver, még a bakancs is. Sehol egy cipzár vagy fölösleges fityegő, csak ez a katonai uniformis, egy gyapjúsapka és egy gépfegyver!


09:30 Index: nem tudni pontosan, hány áldozat van

A Le Figaro szerint összesen nyolc támadó halt meg, közülük heten felrobbantották magukat. A francia lap összesítése szerint a hat helyszínen összesen legalább 122-en haltak meg, de a CNN 153 halottról ír. A francia lapok szerint a Bataclan koncertteremben legalább 82 áldozat volt, a CNN szerint viszont 110 áldozat is lehet. Több mint 200-an megsebesültek - szemlézte a ülföldi lapokat a hírportál.09:00

Áder: határozottan elítéljük a terrorizmust

- Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától - írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek szombaton küldött részvéttáviratában.

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. "Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható a levélben.

Áder János közölte: "hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására.A merényletsorozat három robbanással kezdődött a stade de France mellett, Saint Denis-ben, ahol a francia válogatott játszott barátságos mérkőzést a német válogatott ellen. Francois Hollande elnököt azonnal kimenekítették a stadionból, a legfrissebb információk szerint egy áldozat van.

Eközben több párizsi utcán lövöldöztek és több tucat áldozatot szedtek a terroristák. Az érintett utcák: rue Charonne-on (19 halott), rue de la Fontaine au Roi (5 halott), rue Bichat (12 halott), boulevard Voltaire, utóbbi helyszínen a támadó halt meg, de áldozatot nem szedett. A támadások helyszínéről az AFP készített egy térképet is.>>> „Gyanítottuk, hogy van még több töltény is” – egy magyar lány túlélte a párizsi terrort (interjú a NOL.hu-n)
 
A támadók a legnagyobb vérengzést a Bataclan nevű szórakozóhelyen követték el, a francia főváros tizenegyedik kerületében, ahol egy amerikai rockzenekar, az Eagles of Death Metal adott koncertet, amikor a támadás történt. Az áldozatok pontos számát egyelőre nem tudni, több mint száz halottról van szó. A merénylők először lőni kezdtek – egy szemtanú húsz lövést hallott -, majd egy detonáció robaja hallatszott, mielőtt túszokat ejtettek volna. A kommandósok hajnali egy körül vetettek véget az akciónak..
A merényletsorozat során összesen nyolc támadó vesztette életét: négy a Bataclan klubban, hárman a stadionban és egy terrorista a boulevard Voltaire-en. Közülük heten felrobbantották magukat.

Orbán Viktor részvétét fejezte ki (MTI)

Orbán Viktor miniszterelnök őszinte részvétét fejezte ki a párizsi terrortámadásokban elhunyt áldozatok hozzátartozóinak és Franciaország valamennyi polgárának - tájékoztatta a Külgazdasági és Külügyminisztérium az MTI-t szombat kora hajnalban.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem

Mindenfelé heverő testekről, vérről és halottakról számoltak be a péntek éjjeli terrortámadások szemtanúi a Le Monde francia napilap internetes oldalának szombat hajnali tudósítása szerint. Egy kisírt szemű nő a Le Petit Cambodge étterem közelében azt mondta, hogy egy barátjával robogóval érkezett a helyszínre, ahol emberek feküdtek a földön, és azt hitte, autóbaleset történt, és egy kocsi rohant bele az étterembe. "Nem értettem, mi történik. Mindenfelé emberek hevertek" - magyarázta a szemtanú, aki szerint mintegy negyvenen lehettek a földön, és legfeljebb négy-öt ember állt az utcán. Elmondta ugyanakkor, hogy nem látott vért, a tűzoltók pedig nagyon gyorsan megérkeztek, és minden megdöbbentően nyugodtnak tűnt.
   
A Bataclan klubból egy újságíró beszámolóját ismerteti a lap, aki azt mondta, hogy 21.45 körül két-három fegyveres rontott be a létesítménybe, és vaktában kezdtek lövöldözni az emberekre, az egyikük egy kalasnyikovval. Az Eagles of Death Metal koncertjére körülbelül ezren érkeztek a szórakozóhelyre."Legalább 10-15 percig tartott. Újratöltöttek. Nem kellett sietniük. Háromszor-négyszer is újratöltöttek" - mondta el a szemtanú, aki beszámolt arról is, hogy a színpad mögötti vészkijáraton tudott kimenekülni, az utcára érve pedig azt látta, hogy rengeteg vérző, meglőtt ember van már kint.
    "Amikor lőni kezdtek, mindenki a földre vetette magát, és egymáson kezdtek átmászni az emberek" - mesélte egy másik szemtanú, aki határozottan három támadóról számolt be, akik találomra lőttek a bent lévő emberekre. "Gépfegyvereket láttam. Testeken kellett átlépkednem. Vér volt mindenütt, az utcán pedig halottak" - mondta a Le Monde-nak az egyik túlélő. A lap arról adott hírt, hogy a Bataclanban hajnali egykor ért véget a túszejtés, és a rendőrség az összes környező vendéglátóhelyet kiüríttette. Párizs polgármestere, Anne Hidalgo a helyszínen segíti a mentés megszervezését.
   
A Le Monde újságírója személyesen látta a lövöldözést La Belle Equipe kávézónál. Arról számolt be, hogy egy érkező autóból szállt ki a merénylő, majd nyitott tüzet a helyre egy nagy kaliberű fegyverből. "Robbanásokat hallottam. Odamentem az ablakhoz. Láttam, ahogy egy férfi kiszáll, és több sorozatot lead a kávézóra. Kiabálást halottam. Majd a férfi visszaszállt az autóba és elhajtott" - mesélte a környék egyik lakója. Rendőrségi forrásokra hivatkozva a lap azt írta: a Stade de France közelében egy gyorsétteremben és egy sörözőben robbant bomba, a meccs viszont folytatódott, a végén pedig három kapun terelték ki a nézőket, a negyediktől viszont futva jöttek vissza azok, akik arra indultak.
   

Negyedszer hirdettek Franciaországban rendkívüli állapotot


A mostani mindössze a negyedik alkalom, hogy a kormány rendkívüli állapotot hirdet ki Franciaország területén. A Le Monde által készített összefoglaló ismerteti, hogy az 1955-ben született törvény alapján az akkor még nem független Algériában hirdettek ki rendkívüli állapotot, de a Francia Köztársaság területén csak három alkalommal, 1958-ban, Charles de Gaulle hatalomba való visszatérését követően, az 1961-es algíri puccskísérletet alkalmával, valamint a 2005-ös zavargások idején rendelte el a miniszterek tanácsa a rendkívüli állapot kihirdetését. A lap ismerteti, hogy a törvény szerint a kabinet akkor dönthet ennek elrendeléséről ha a közrendet súlyosan fenyegető világos és nyilvánvaló veszélyhelyzet áll elő, vagy olyan események következnek be, melyek természetüknél és súlyuknál fogva katasztrófahelyzetet idézhetnek elő.
  
 Rendkívüli állapot idején a megyei elöljárók forgalomkorlátozást és kijárási tilalmat is elrendelhetnek, úgynevezett védelmi övezeteket jelölhetnek ki, ahol korlátozható az állampolgárok tartózkodása és belépése, és kitilthatják a megyék területéről mindazokat, akik bármilyen formában akadályozzák a hatóságok munkáját. A belügyminiszter és a megyei elöljáró is elrendelheti az előadótermek, bármilyen gyülekezőhely és minden olyan intézmény ideiglenes bezárását, ahol italt mérnek. A hatóságok korlátozhatják a gyülekezési szabadságot, mert minden olyan összejövetelt feloszlathatnak, amelynek célja a provokáció vagy a közrend megzavarása. Mindemellett rendkívüli állapotot elrendelő kormányhatározat vagy jogszabály arra is felhatalmazhatja a francia hatóságokat, hogy mind éjjel, mind nappal házkutatásokat végezzenek, és arra is jogot kaphatnak, hogy a sajtó egésze fölött átvegyék az ellenőrzést. A francia elnök bejelentése alapján ez utóbbira a hatóságok egyelőre nem kaptak felhatalmazást a rendkívüli állapotot kihirdető rendelet értelmében, de Párizs környékén házkutatások elrendelésére engedélyt kaptak.

Magyarország a szolidaritásáról biztosítja Franciaországot, a magyar emberek a franciák mellett állnak ezekben a rendkívüli órákban - tudatta a miniszterelnök a péntek esti merényleteket követően.

Áder: határozottan elítéljük a terrorizmust - Határozottan elítéljük a terrorizmust, és megvetéssel fordulunk el az erőszak valamennyi megszállottjától - írta Áder János köztársasági elnök a Francois Hollande francia elnöknek szombaton küldött részvéttáviratában.

A magyar elnök azt írta, mély megrendüléssel értesült a merényletekről, amelyekben több mint százan életüket vesztették Párizsban, és az egész magyar nép nevében részvétét fejezte ki az ártatlan áldozatok rokonainak, hozzátartozóinak. "Osztozunk fájdalmukban, és szívből együtt érzünk az aljas támadások sebesültjeivel is, akiknek mielőbbi teljes felgyógyulást kívánunk" - olvasható a levélben.

Áder János közölte: "hiszünk abban, hogy az emberi értékek, békés európai civilizációnk védelmében együtt síkra szállva sikerül majd megfékeznünk azokat, akik csak a pusztítást hirdetik, és világszerte oly sok szenvedést okoznak." Hozzátette: lélekben valamennyien Francois Hollande-dal és a baráti Franciaország népével vagyunk, amely az értelmetlen és embertelen terror elleni harcát folytatva a továbbiakban is számíthat Magyarország elkötelezettségére és támogatására. A párizsi főügyész sajtótájékoztatón rekonstruálta, hogyan történtek a pénteki támadások (Index) 21 óra 20 perckor, miközben már tartott a Stade de France-ban a francia-német barátságos mérkőzés, egy robbanás történt a B bejáratnál. Két holttestet találtak a helyszínen, az egyikük öngyilkos merénylő volt, akin robbanómellény volt. Egy járókelő is megsérült a robbanásban.

A X. kerületben közben egy második helyszínen Kalasnyikovokkal megöltek tizenöt embert, sokakat pedig megsebesítettek. Erre a helyszínre egy fekete Seattal érkeztek a támadók.

21 óra 30 perckor egy második robbanás is történt a stadion H bejáratánál, amikor a második öngyilkos merénylő is működésbe hozta a robbanómellényét.

21 óra 32 perckor a XIX. kerületben is lövöldöztek a fekete Seatban érkező támadók. Nagyjából száz lőszerhüvelyt találtak a helyszínen.

21 óra 36 perckor a XI. kerületi Rue Charonne-nál újból egy fekete Seatot láttak. Az egyik étterem teraszán ülők közül 19-en meghaltak, 9-en életveszélyes állapotban vannak. Itt is száz lőszerhüvelyt találtak.

21 óra 40 perckor egy fekete Polo érkezett a Bataclan koncertteremhez. Három támadó berontott a terembe, lőni kezdtek, és túszul ejtették a bent lévőket. A kommandósok végül megindították a támadásukat.

Fotó: Philippe Wojazer / Reuters Orbán összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet (fotó:MTI) Fotó: MTI/Yoan Valat Emlékezők tucatjai Budapesten a francia nagykövetség előtt, fotó: Mohai Balázs, MTI A támadás áldozataira emlékeztek Kaposváron -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!