Közélet

2015.12.30. 16:04

Csak néhány óráig örülhettek a nem várt millióknak

Somogyi települések számlájára is érkezett néhány millió forintnyi meglepetés a napokban, ám az önkormányzatok csak néhány óráig örülhetettek a nem várt összegnek. Még aznap délután vissza kellett utalni a teljes pénzt. A Belügyminisztérium önkormányzati főosztálya rossz helyekre utalta a rendkívüli támogatások címén kiküldött összegeket.

J. G.

– A délelőtti órákban érkezett meg a pénz az önkormányzat számlájára, amin igencsak meglepődtünk, mert nem tudtuk beazonosítani – tájékoztatott Kozma László vízvári polgármester. – Azt gondoltuk, hogy talán valamelyik pályázati támogatásunk egy részét, esetleg a vis major pénzeket utalták.
A Barcsi Járásban több önkormányzat járt a vízvárihoz hasonlóan, de elmondásuk szerint a települések nagyságához viszonyítva aránytalannak érezték a kapott pénzt. Ezért sem tulajdonítottak túl nagy jelentőséget a nem várt összegnek.Legalább 800 önkormányzat kapott téves utalást a Belügyminisztériumtól a napokban, köztük számos somogyi érintettet is találtunk. A számlájukra érkező, változó mértékű, néhány százezer és 200 millió forint közötti összeget azonban még aznap délután vissza kellett utalni. A rendkívüli támogatások címén érkező pénzek vélhetően adminisztrációs hiba miatt kerültek a településekhez, összesen hétmilliárd forint értékben. Feltehetően az utalások is felcserélődtek és emiatt történtek az olyan anomáliák, hogy kisebb létszámú települések jutottak a nagyobb összegű állami támogatáshoz . A minisztérium hétfőn körlevélben közölte az érintettekkel: „téves kiutalás” történt, ezért kérik a pénz soron kívüli visszaküldését.

– A 2015. december 23-án az adatbázis adminisztrációs hibája következtében több olyan önkormányzat részére is történt folyósítás, amely nem részesült támogatásban – ismerte el hibáját a Belügyminisztérium az Index-nek.

A költségvetési törvény alapján a települési önkormányzatok csak kivételes esetekben kérhetnek rendkívüli támogatást. Ennek célja működőképességük megőrzése vagy egyéb, a feladataik ellátását veszélyeztető helyzet elhárítása lehet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!