Közélet

2015.12.17. 19:00

Díszpolgárt avattak a somogyi romák a kisebbségek napján

Ünnepi közgyűlést és gálaműsort tartott a Somogy Megyei Roma Nemzetiségi Önkormányzat a roma kisebbségek napja alkalmából a Csiky Gergely Színházban csütörtökön. A gálaműsor előtt gobelin és grafikai kiállítás, valamint autentikus festők alkotásaiból összeállított tárlat nyílt a színház emeletén.

Márkus Kata

A közgyűlés résztvevőit Soltész Miklós egyházi és nemzeti civil kapcsolatokért felelős államtitkár és Rátóti Zoltán, a házigazda Csiky Gergely Színház igazgatója levélben köszöntötte. A szervező somogyi roma nemzetiségi önkormányzat nevében Bogdán Péter az összefogás erejéről és szükségességéről szólt beszédében, majd együttműködési megállapodást írt alá a pécsi Gandhi gimnázium vezetésével annak érdekében, hogy gyümölcsözőbben találhassanak rá a somogyi roma fiatalok az oktatási intézmény nyújtotta lehetőségekre.Az ünnepségen kitüntető címeket is átadtak; Somogy Megye Roma Díszpolgára Rostás Árpád vándorasztalos lett az idén, aki a közelmúltban készített neogótikus bölcsőt az angol hercegi családnak. A roma szervezet Somogy Megye Tiszteletbeli Roma Díszpolgára címet adományozott Bátori Zsoltnak, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójának. Hárman pedig Somogy Megye Cigányságáért kitüntető címet kaptak: Vékonyné Nagy Éva, akinek alkotásaiból kiállítás nyílt a színházban. Nyári Oszkár, a kaposvári Csiky Gergely Színház színművésze, a Karaván Művészeti Alapítvány kuratóriumi elnöke, aki köszönőbeszédében minél több szerencsés találkozást kívánt roma és nem roma emberek között. Mert szerinte riasztóak a két népcsoport szerencsétlen találkozásai. A harmadik díjazott pedig Bogdán Hajnalka, a Táncsics gimnázium végzős hallgatója volt, akinek grafikáiból szintén kiállítás nyílt a színházban a kisebbségek napján.

Címkék#Kaposvár

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!