Közélet

2015.12.31. 15:27

Dopping nélkül is a dobogó tetején: Epereke újra a trónon - fotók

Huszonharmadik alkalommal rendezték meg a somogysárdi nyúlhajtó versenyt szilveszterkor a község focipályáján.

K. G.

Ezúttal is összejött 300-400 környékbeli a nevezetes viadalra. Emlékezéssel indult a program, mert a kocsmai fogadásból kinőtt hagyományteremtő kezdeményezés egykori főszereplői már nincsenek az élők sorában. Az ötletgazdára, az idén elhunyt Szukics Sándorra is emlékeztek, aki megszervezte az első viadalt még 1992-ben, amikor hat tapsifüles és gazdáik álltak a rajtvonalhoz. Ez kerekedett ki abból, hogy három helybeli annak idején azon vitatkozott, kinek a postagalambja ér előbb célba. A vesztes pedig Kiskorpádról hajtotta haza a nyulait a kukoricáson át. Azóta azonban a nyúl és Somogysárd neve összeforrt, ezt bizonyította, hogy az idén 37-en neveztek az ifjúsági, és 15-en a felnőtt kategóriában a versenyre. Bérelni is lehetett nyulakat a vállalkozó kedvű vendégeknek. Kaposvárról, Várdáról, Mernyéről sőt Kiskunmajsáról is akadt induló.Talán a verseny laza szabályzatának köszönhetően felnőtt és ifjúsági kategóriában is egyaránt Katona Fanni diadalmaskodott. A 17 éves somogysárdi lány tavaly is előkelő helyezést ért el. Érdekesség, hogy akkor egy fehér, most viszont egy fekete nyúllal versenyzett, de mindkettőt Eperkének hívták. Az ifjúsági kategóriában Németh Vanda nevezte a tapsifülest, ő csak hajtotta.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Kocsmai fogadásból kinőtt hagyományteremtő kezdeményezés
[/caption]
Eperke pedig a surranópályán kilőtt, mint a puskagolyó, és meg sem állt a célig, míg a többi nyúlnak nem akaródzott rohanni. A mezőny – benne olyen ellenfelekkel, mint Hosszúlépés, Overdose, Másnapos balbekk, Atomvillanás vagy Han Solo –  csak a hátát bámulta. Fanni esküszik rá, hogy hihetetlen sikerei ellenére nem használ doppingszert, még répát sem. A titok szerinte abban rejlik, hogy jól tartják a nyuszit, és verseny közben a hasát csiklandozza.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Az idén 37-en neveztek az ifjúsági, és 15-en a felnőtt kategóriában
[/caption]
Fentős Zoltán polgármester arra a kérdésünkre, hogy az állatvédők rászállhatnak-e a nyúlhajtásra, mert az új törvény szerint már a kutyákat sem szabad láncon tartani, azt felelte: ez csupán egy jó móka, és egyetlen nyuszinak sem esik bántódása. Szeretik őket Somogysárdon, mert ahogy a verseny jelmondata tartja: a nyúl is ember...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!