Közélet

2015.12.18. 15:04

Gül baba és a törökkoppányi kolbászkígyó Kis Grófóval - fotók

Hagyományteremtő szándékkal rendezték meg Törökkoppányban az első hurka- és kolbászfesztivált. Hét csapat tüsténkedett Gül baba szobra mellett, ám a végtermék két falunak is elég lett volna.

Vas András

– Janikám, hol a pálinka? Lefagy a kezem!
Bár első pillanatra nehéz volt összefüggést találni a két rövidke mondat között, megértettük a kolbászmasszában könyékig szakszerűen vájkáló melősruhás férfi aggodalmát, ugyanis a csípős hidegben igazi kihívást jelenthetett gyurmázni a hússal, vagyis igazán elkélt a védőital. Láthatóan a törökkoppányi Gül baba szobor környékén felállított sátrakban serénykedők készültek is a kihívásra, ugyanis megfelelő mennyiségű alkohol állt rendelkezésre a munkához – szerencsére hivatkozhattunk sofőri feladatainkra, ugyanis ha minden kínálást elfogadunk, még a Szentestét is a faluban kellett volna töltenünk.A pecsenyékre viszont nem mondhattunk nemet, ahogyan a frissen kisült és -nyomkodott tepertőre sem: a csapatok ebben is versengtek, jó szívvel kínálgattak mindenkit, akik a kolbásztöltőjük környékére merészkedett. Elsőként amúgy a helyi iskola hatodikosaiból álló csapat asztalán kezdett tekeregni a kolbászkígyó, s míg mások még a hurkába valók kövesztésével foglalatoskodtak, a tanáraik, valamint Kurucz Tibor egykori igazgató vezényelte csapat Kis Grófo A nézését meg a járást slágerének (?) ütemére tekerte az apparátot, s töltötte meg pillanatok alatt a vájlingot.

[caption id="" align="aligncenter" width="650"] Jövőre is lesz létjogosultsága a rendezvénynek
[/caption]

A fesztiválon persze nemcsak gépi zene szolgáltatta a talpalávalót, Babodi Attila harmonikást, valamint és Matyi és a Hegedűst bízták meg a hangulatfelelős muzsikusok pozíciójával. Egy biztos, jövőre is lesz létjogosultsága a rendezvénynek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!