Közélet

2015.12.21. 16:03

Három felháborító csomag a rendőrök karácsonyfája alá

Somogyból is érkezett panasz amiatt, hogy visszakérnék a túlórapénzt a déli határszakaszon októberben és szeptemberben, vagyis a bevándorlók legnagyobb rohama idején szolgálatot teljesítő rendőröktől. Magas lett ugyanis a kifizetett összeg, és az ORFK-nál azt állítják, hogy azért, mert túlóra helyett készenléti díjat kellett volna elszámolniuk. A rendőrszakszervezetek szerint alaposan kibabráltak a kollégáikkal.

K. G.

Erőn felül és sikeresen teljesítettek a magyar rendőrök a 2015-ös évben, ezt a tényt a kormány is elismeri, mégis három olyan csomagot tettek a karácsonyfánk alá, amelyet sokan közülünk nem ajándékként fogadtak, hanem felháborítónak ítéltek – mondta lapunknak Pongó Géza, a Független Rendőr Szakszervezet főtitkára.Az első ilyen csomag az volt a szakszervezeti vezető szerint, hogy rekreációs juttatást kaptak azok, akik a déli határ védelmében részt vettek. Az EMMI két-három napos wellness üdülést ígért nekik 30-50 ezer forintért, de voltak, akik kaptak belőle, mások azonban nem. Ezt többen annyira igazságtalannak érezték, hogy vissza akarták adni, ha a járőrtársuk, aki ott volt mellettük a határon, nem részesült belőle. Úgy látszik, hogy túl kevés volt a keret, és ezt nem jelezték a minisztériumnak, hanem az ORFK leosztotta a megyei főkapitányságoknak, ott döntötték el, hogy ki kapjon belőle.
– A második csomag az volt, hogy december elején csak az alapfizetést kapták meg a rendőrök, a plusz juttatásokat nem – folytatta Pongó Géza. – Ezt nyilván rosszul számfejtették, a dolgozók kárára. Az egyes főkapitányságokon úgy próbálták meg orvosolni a bajt, hogy fizetés előleget adtak annak, aki kért, de sokan nem mertek kérni.

A legnagyobb felháborodást az váltotta ki, hogy a napokban sokan levelet kaptak, amelyben az állt, hogy a déli határon letöltött túlórát tévesen könyvelték el, helyette készenlétnek minősítik. Ezért jóval kevesebb jár, és mert volt, aki napi 16-18 órát is dolgozott, nagyobb összegről van szó. Akad olyan rendőr, akinek 200 ezer forintot kéne visszafizetnie.
– Egy óra készenlét ugyanis csak 90 forint, ugyanennyi túlóráért viszont kétezer forint jár. Ezt az időt távol a családjuktól, mezőn vagy pihenőhelyen töltötték a kollégák – magyarázta Pongó Géza. – Az pedig nem olyan egyszerű, hogy átminősítik, hiszen a túlórát a parancsnok rendeli el, a rendőr írásban igazolja a letöltését, a feljebbvaló aláírja, majd felterjesztik. Azoknak a tagjainknak, akik hozzánk fordulnak, jogi segítséget adunk, hogy megtámadhassák a számukra káros intézkedéseket.           

Tételesen ellenőrzik a készenléti és túlszolgálatokat, közölte az ORFK, és minden rendőr megkapja a jogos járandóságát. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság nem akart megnyilvánulni az ügyben. Az érintett déli határszakaszokra, köztük Somogyba is az említett időszakban összesen több mint nyolcezer egyenruhást vezényeltek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!