Közélet

2015.12.31. 17:09

Kék viccek: humoros történetek (nem csak) a tárgyalótermekből

Súlyos ítéletek születhetnek a tárgyalótermekben, emberi életek, sorsok dőlnek el, ám a legkomolyabb ügyekben is akadhatnak mosolyfakasztó pillanatok. Ezekből szemezgettünk.

Vas András

Régóta ismerték a kaposvári rendőrök azt a két nőt, akik előszeretettel látogatták a nem éppen előzékenynek mondott italkimérő helyeket, ahol elsősorban idősebb, de némi extrém kalandra vágyó urakat próbáltak megkörnyékezni. Még állt a jó emlékezetű Diófa kocsma, ahol egyik este kinézték maguknak az egy kissé kapatos kuncsaftot, akit megkíséreltek elcsábítani: itatták és a piájába hashajtót kevertek. Szerencsétlen ember persze rosszul lett hazafelé tartva, s megkönnyebbült, amikor a Zárda köz egy bokros részére behúzódva elvégezhette sürgős nagydolgát. Nem vette észre, hogy a két nő végig követte, s hogy nyomatékot adjanak szándékuknak, egy féltéglával fejbe is verték, majd a pénze után kutatva hempergették, forgatták, kizsebelték. Azonban, miután a hashajtó megtette a hatását, mindketten nyakig összekenték magukat. Ezek után nem meglepő, hogy a kiérkező rendőrök megannyi nyomot találtak, ahogy azt a helyszíni szemle jegyzőkönyve rögzítette is: „a bizottság a ház fala mellett barnás színű elkenődést észlelt, amit szagából és állapotából ítélve bélsárnak vélt”. A sértetti bejelentés után a nyomozók gyorsan elfogták a két elkövetőt. A zsaruknak nem volt nehéz dolguk, a nyomok az utcán a tettesek házáig követhetőek voltak, s egy villanyóraszekrényben néhány levetett női ruhaneműt le is foglaltak.
Ismét igazolódott a régi rendőri mondás: forró nyomot nem szabad kihűlni hagyni...

***

Kirabolták a részeg férfit, aki ezek után elballagott feljelentést tenni a kaposvári rendőrségre. Miközben a folyosón várakozott, odalépett hozzá egy nyomozó.
– Mit keres itt? – kérdezte bosszúsan a kiber.
– Hát, én kérem egy rablásba keveredtem – válaszolta megszeppenve a szerencsétlen ember. Aki erre akkora pofont kapott, hogy nekiesett a falnak. – Jézus Mária! – kiáltott fel. – Mit kaphat itt a gyanúsított, ha a sértettet is így elverik?!Mesterfokon kiképzett önvédelmi és támadó közelharcra kiképzett egyén vagyok, aki tartózkodik a közlekedésben az indulatoktól, és másoktól is, ekként a gyanúsítottól vártam volna el.
(Egy közúti veszélyeztetés miatti ügyben érintett panaszos vallomása)

***

Néha elmaradt a bizonylatolás, de néha a bizonylatok el is vesztek, sőt azok meg is semmisültek, ugyanis a kft. telephelyén nagyon sok volt a patkány, és más rágcsáló, volt, hogy a patkányok a bizonylatokból fészket raktak.
(Gyanúsítotti védekezés egy gazdasági bűnügy miatti eljárásban)

***

Azért mentünk volna a faluba, mert tudom, hogy ott a pusztán lakik az édesanyám, akit 2 hetes csecsemő korom óta nem láttam és most akartam meglátogatni. Három évvel ezelőtt tudtam csak meg, hogy ott lakik és most akartam meglátogatni. A pontos lakcímét, telefonszámát nem tudom az édesanyámnak, és szerintem egyáltalán nem aggályos, éjfélkor akartam elmenni hozzá. Ha megtaláltam volna, fel is keltettem volna, meg nem is...
(Gyanúsítotti vallomás)

***

Csoportos rablás miatt folyt eljárás egy férfi ellen, aki kérte, hogy az ügyész hallgassa ki. Miután a csoportos rablás tíz év szabadságvesztéssel is járhat, a vádlott megpróbálta meggyőzni a vádhatóság képviselőjét, hogy csak ketten követték el a bűncselekményt.
– De akkor miért beszélt az összes tanú három elkövetőről? – érdeklődött az ügyész.
– Azért – felelte a férfi –, mert ketten olyan gyorsan mozogtunk, hogy úgy látszott, mintha hárman lennénk...

***

A bejelentő elmondta, hogy bement az ételbárba, ahol két személy ütlegelte, kezeit-lábait megfogták, kivitték és tovább bántalmazták. A rendőri jelentés szerint az ételbárban nagyjából húszan tartózkodtak, de azt mondták a rendőröknek, hogy nem láttak és nem hallottak semmit.
(Részlet egy kaposvári szórakozóhelyen történt verekedéssel kapcsolatos rendőri jelentésből)

***

A felismerésre behívott személy közölte, hogy az érintettet többek között idióta feje alapján ismerte fel.
(Részlet egy azonosításos ügy rendőri jelentéséből)

***

A várost megfojtják a bűnözők! Akad köztük olyan, aki Mókusnak nevezi magát, ami egyébként egy aranyos állat, de mégiscsak rágcsáló...
(Névtelen feljelentés)

***

Azt szeretném, hogy büntetőeljárás induljon ellene, és találja meg a méltó helyét valamelyik büntetés-végrehajtási intézet falai között tapasztalható marasztaló vendégszeretet keretében.
(Sértetti vallomás)

***

A rázás következtében a férfi a hátára dőlt, a szája kinyílott és közepes erővel elkezdett horkolni, de felébreszteni vagy kommunikálni nem volt lehetséges vele, a külvilág irányába teljes passzivitást mutatott, érzékszerveiben található receptorok az alkoholos befolyásoltság miatt a külvilág irányából érkező ingereket nem voltak képesek feldolgozni.
(Részlet egy rendőri jelentésből)

***

Az érintett arcát úgy írnám le, hogy olyan ló pofája volt, nyúl ajkakkal, és mögötte a szemfogai kiállóak. Képről biztosan megismerném.
(Egy szórakozóhely alkalmazottjának tanúvallomása, miután betörtek az egységbe)

***

Nyomozó: – Nyilatkozzon, mennyi alkoholt fogyasztott a mai napon?
Gyanúsított: – Hát olyan hat-hét decit. Vagy nyolcat! Reggel óta nem ettem semmit, mert magas a vérnyomásom. Tudnák enni, mert ma még nem ettem, nincs valami kajája? Tudja milyen, ha valaki éhes? Régen nagy darab nő voltam, most meg ilyen nyeszlett, egyre soványabb vagyok. Nincsen egy zsebkendője, nyomozó úr, elszáradok?
(Tanúkihallgatási jegyzőkönyvből)

***

Kovács úr a legjobb barátom, megbízom benne. Nyolc-tíz hónapja ismerem. Kovács úr 50 év körüli, barna rövid hajú, bajuszt, szakállat nem visel, nem szemüveges, 170-175 centi magasságú lehet. A keresztnevét nem tudom, mert mindig csak úgy szólítom, hogy kolléga, ő meg engem úgy, hogy kisfőnök.
(Tanúkihallgatási jegyzőkönyvből)

***

Kaposvári nehézfiú a bíróság előtt.
– Két ütés volt – állította konokul a vádlott, pedig forgatta rendesen a bíró és az ügyész is, hiszen a sértett jóval több nyomát viselte az afférnak. Csak hát éppen erre tett fel mindent a védelem is: bebizonyítani, hogy a vádlott mellett mással is konfliktusba keveredett az áldozat, hiszen így nem lehet majd megállapítani, melyik sérülést ki okozta, s bizonyítottság hiányában jöhet a felmentés.
A védő ügyfele persze nem volt ismeretlen a bíróság előtt, régi, nagy verekedő hírében állt, többször is volt büntetve, tudta, ha tartja magát a meséjéhez, olcsó(bba)n megúszhatja. Néha kinézett védőjére, aki apró bólintásokkal jelezte, eddig a tervek szerint halad minden.
– Biztos, hogy csak kétszer ütötte meg? – próbálkozott ismét a tárgyalásvezető.
– Kétszer – bólogatott a vádlott.
– És hogyan? – kérdezett tovább a bíró.
– Hogyan, hogyan? – mosolyodott el a számára laikusnak tűnő kérdés hallatán a kérdezett. – Ahogyan tanítják: bal, jobb, bal...

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!