Közélet

2015.12.09. 14:40

Kenyér, tej hitelre: jó esetben segélyosztáskor csörög a kassza

Hozomra vásárolják a kenyeret, tejet: a falusi kisboltok elengedhetetlen kelléke a spirálfüzet, amelybe felírják a vásárlásokat, s jó esetben segélyosztáskor törlesztenek a vevők.

Nagy László, Vas András

Ez a jó eset azonban egyre ritkább, sokszor kezelhetetlen mértékűvé válik a tartozás. Tudunk kisboltról, amely a hatalmas kintlévőség miatt zárt be, s van olyan dél-somogyi boltos, akit a pult mögül vitt el a mentő a hatalmasra duzzadt tartozások miatt. Akad kereskedőcsalád, ahol válás lett a vége a felgyűlt és behajthatatlanná vált tartozásnak, amelyet a beszállítók rajtuk követeltek. A milliós nagyságrendű tartozás sem ritka ma már.

– Mókuskerék ez, amiből nem lehet kiszállni – mondták el a megkérdezett kereskedők. – Ha ugyanis egy bizonyos összeghatárnál azt mondjuk a vevőnek, hogy nincs több hitel, biztosra lehet venni, hogy az illető többé a bolt környékére sem jön.
A szövetkezeti boltok vezetősége körlevelet küldött minden boltjába, amiben szigorúan megtiltják a hitelezés mindenféle formáját. Ennek ellenére mégis hiteleznek a falusi kisboltok többségében, hiszen másképp nem lehet a vidéki vevőkört a boltba csalogatni, s hosszú távra megtartani.

Minden hetedik bolt bezárt Somogyban

Négy év alatt 687-tel, vagyis 14 százalékkal csökkent a somogyi kiskereskedelmi boltok száma, azaz eltűnt az egységek hetede: míg 2011-ben 5002 üzlet működött, addig az idei évben már csak 4315 helyre mehetnek vásárolni a megye lakói. A bevásárlóközpontokban az említett időszakban ugyan nőtt a boltok, s ezen belül a kiskereskedelmi egységek száma: míg 2011-ben 76, illetve 70, addig jelenleg 84 és 70 üzlet szerepel a nyilvántartásban, ám az elmúlt két esztendőben előbbiek száma öttel, utóbbiaké héttel csökkent.
Országosan négy év alatt több mint 11 ezerrel, az idei első hat hónapban 2327-tel lett kevesebb kereskedelmi egység – jelenleg valamivel több mint 141 ezer üzemel –, s a boltos vállalkozások száma is jelentősen, 2011 óta hétezerrel esett vissza. Nőtt a kereskedelmi egység nélküli települések száma is: sok somogyi kistelepülésen a posta és a kocsma után a vegyesbolt is bezárt.– Az évtized elején a gazdasági válság miatt döntött úgy sok vállalkozó, bezárja üzletét, vagy akik több egységet működtettek, racionalizáltak és leépítettek – mondta Karczagi Attila somogyi közgazdász. – Az elmúlt néhány évben pedig az online kassza bevezetése, illetve a nemzeti dohányboltok kialakítása miatt csökkent annyit a bevétele jellemzően a vegyesboltoknak és a klasszikus trafikoknak, illetve hírlapboltoknak, hogy nem érte meg működtetésük.

A boltok eltűnése nem csak a kistelepüléseken látványos, elég sétálni egyet a kaposvári belvárosban, s az ember látja: az egyik üres üzletben néhány éve textilbolt, a másikban újságos, a harmadikban trafik, a negyedikben ruhabolt működött, de a hipermarketekben, plázákban is rendre akad bérlőre váró helyiség. A megyeszékhelyen amúgy megpróbáltak lépni a városképet is csúfító csupasz kirakatokat is jelentő üzletek ügyében, s láthatóan a fiatal vállalkozók számára kedvezményesen kiadott helyek pozitív változást hoztak.

– A boltok számának változásakor persze azt is figyelembe kell venni – jegyezte meg a közgazdász –, hogy a magyar kiskereskedelmi struktúra, már az ország, de főképp a Dunántúl, s persze Somogy települési adottságai miatt is, eltér az európaitól: ugyanakkora vásárlói létszámhoz viszonyítva idehaza sokkal több üzlet jut, mint tőlünk nyugatra. Vagyis a boltszámcsökkenéssel tulajdonképpen közeledünk a kontinentális trend felé. Az sem véletlen, hogy jellemzően a kisebb települések boltjai nem bírják a versenyt: drágábbak, mint a hipermarketet és áruházláncok üzletei, a vásárlók pedig igencsak árérzékenyek, főként a válság óta, így akár távolabb is elmennek, ha olcsóbban jutnak valamihez.

A szakember állításait igazolja a statisztika is: a KSH adatai alapján a négy év alatti több mint 11 ezres üzletszámcsökkenés nyolcvan százalékát a kisvállalkozásokhoz köthető boltbezárások jelentették. Az élelmiszerrel foglalkozók mellett leginkább a ruházati, illetve papír-írószer, könyv- és egyéb iparcikküzleteket működtetők zárták be egységeiket.
– Amúgy is szezonálisan tudtam csak nyitva tartani – magyarázta egy Balaton-parti vállalkozó, aki több településen öt italt és dohányárut is áruló trafik-ajándékboltot üzemeltetett tavaly nyárig. Miután elvették a cigit, s tíz kilométeren belül diszkontüzletet is lehetett már találni, megfogyatkoztak a vásárlók. A vasárnapi zárva tartás tette be végleg a kaput, négy boltot ki sem tudtam volna nyitni, így pedig már nem volt értelme.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!