Közélet

2015.12.20. 08:02

Kiadták az építési engedélyt - veszélyben a balatoni viharjelzés

Megint veszélyben az idén nyolcvanegy éves balatoni viharjelzés. Jó néhány éve a Balatonnal kapcsolatos elképzelések mindenkori abszurdjaként fel akarták számolni, két éve engedélyt adtak a siófoki obszervatórium épülete melletti ingatlan beépítésére és most ismét...

Fónai Imre

Alapjaiban veszélyezteti a Balatoni Viharjelző Obszervatórium munkáját, hogy engedélyt adtak egy magánépítkezésre a szomszédságában – tájékoztatta Horváth Ákos meteorológus, az obszervatórium vezetője a napokban az MTI-t.
Horváth Ákos meteorológus, a siófoki obszervatórium vezetője a napokban az MTI-nek azt nyilatkozta: – Magyarországon ilyen adatsorral rendelkező és ennyire beépítetlen mérési pont már alig van, a Balatonnál pedig nincs több. A mérési pontatlanságok miatt elmaradó vagy hibás viharjelzések életveszélyt jelenthetnek a balatoni fürdőzőknek, horgászoknak, hajósoknak.



Két éve írtuk meg: változtatási tilalmat rendelt el a siófoki képviselő-testület a viharjelző obszervatórium közelében található ingatlanokra annak kapcsán, hogy a meteorológiai szervezet tiltakozott a szomszédos telek tervezett beépítése ellen. Az építési hatóság első körben engedélyt adott az obszervatórium melletti telek sorházas jellegű beépítésére, erre fogalmazott panaszos beadványt az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ); a Buda István gazdasági elnökhelyettes által aláírt levél megjárta egyebek között a Balaton Fejlesztési Tanácsot, a Somogy Megyei Kormányhivatalt, az állami főépítészt és a siófoki jegyzőt is.

„Az értékes Balaton-parti ingatlan beépítésével – állt az akkori levélben – a telek délnyugat-nyugat irányból beépítetté válna, ellehetetlenítve a második leggyakoribb uralkodó áramlási irányból jövő hatások (hőmérséklet, légnyomás, stb.) korrekt mérését, az adatok ezáltal akár a használhatatlanságig is torzulnának. Az épület mint mesterséges akadály változást okozna a légáramlási viszonyokban, a szélirány, szélerősség és széllökés mérésében. A változások miatt az adatok hosszú távú tendenciák becslésére nem volnának alkalmasak”.

A beadvány felhívta a figyelmet: az 1956 végére megépült obszervatórium része a Meteorológiai Világszervezet nemzetközi mérőhálózatának. A szomszédos telek beépítése után már nem felelne meg a világszervezet elvárásainak. A siófoki építési hatóság két éve a kiadott engedélyt visszavonta, mivel „a közérdekű feladatot ellátó meteorológiai obszervatórium működésére gyakorolt hatásokat az engedély kiadása során nem vizsgálták”. A korábban vállalati strandként használt, majd jó tíz éve magánkézbe került vízparti ingatlan tulajdonosa pert indított, aminek a nyomán a bíróság új eljárásra kötelezte az elsőfokú hatóságot. Ebben az építtető megkapta az építési engedélyt egy, a korábbinál is nagyobbra tervezett épületre. A hatósági eljárás szabályai szerint ugyanis az építési kérelem elbíráláskor a benyújtása idején érvényben lévő jogszabályokat kell figyelembe venni, és akkor még nem volt érvényben a változtatási tilalom.

Nem jogerős az engedély

Molnár Árpád, Siófok megbízott főépítésze az MTI megkeresésére elmondta, az érvényes jogszabályok értelmében a város építésügyi hatósága nem tehetett mást, kiadta az építési engedélyt. Ez azonban nem jogerős, mivel a meteorológiai szolgálat mellett az illetékes vízügyi igazgatóság is fellebbezett ellene. Ez utóbbi szeretne közös hidrometeorológiai mérési pontot kialakítani az obszervatóriummal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!