Közélet

2015.12.18. 11:35

Közel kétmilliárdos többlet: Somogyban befejeződött a földárverés

Befejeződtek az állami földárverések Somogyban. A Földet a gazdáknak! program keretében országszerte mintegy 380 ezer, a megyében 12 ezer hektárra, jellemzően szántóterületre lehetett licitálni a megyei kormányhivatal három kaposvári – Fodor téri, Guba Sándor utcai és Cseri-majori – épületében.

Vas András

Somogyban összesen 592 ingatlant hirdetett meg a Nemzeti Földalapkezelő, melyekre november 23-tól 647-en regisztráltak. Az elkelt – 9659 hektárnyi – földek 10,12 milliárd forint kikiáltási árról indultak, az összeg a licitek során 11,99 milliárdig emelkedett.A megyei kormányhivatal közleménye szerint ugyan „a kialakított szabályrendszer lehetővé tette, hogy átláthatóan, nyilvános keretek között történt az állami földek értékesítése”, Somogyban – ahogyan az országban több helyen – az ellenzéki pártok, az MSZP, az LMP és a Jobbik többször is demonstráltak az árverések ellen. A licitek első napján a zöldpárt Sallói R. Benedek országgyűlési képviselő vezetésével három köbméter trágyát borított a Fodor téri épület elé, míg a múlt héten bábonymegyeri gazdák tiltakoztak egy somi föld meghirdetése miatt: a Guba Sándor utca épület árverési termét ki is kellett üríteni, majd néhány óra múlva a gazdák jelképesen le is foglalták az ominózus birtokot.

A megyében a meghirdetett és elkelt földek végül 18 százalékos – 1,87 milliárd forintnyi – felárral találtak gazdára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!