Közélet

2015.12.15. 13:22

Razzia a belvárosban: ellenőrök lepték el a karácsonyi vásárt

Rajtaütöttek az ellenőrök a kaposvári karácsonyi vásáron. Az élemiszerbiztonsági felügyelők és a fogyasztóvédők rendőri biztosítás mellett közösen razziáztak a Fő utcán és a Kossuth téren az utcai árusító helyeken. Az akció az ünnepek előtt tartott országos, átfogó élelmiszerellenőrzés része volt.

K. G.

– A címkét tegye ki! – nógatta az ellenőr az Alföldről érkezett édességkereskedőt, az aszalt gyümölcsöket vizsgálva. Nehezen került elő a pult alól a sok címke, amelyeken a termék összetevői álltak, és hogy ki a forgalmazója, mikor jár le a minőségmegőrzési ideje. Különösen a birsalmára vonatkozó adatokat keresték sokáig. Ezeknek az portéka mellett kellett volna lenniük, szem előtt, hogy a vevő mindennel tisztába legyen. Az árusok azzal védekeztek, hogy csak most jöttek, még nem tudtak kicsomagolni...


  
– Megnézzük, hogy mi van a hűtőben! – mondta az élelmiszerbiztonsági felügyelő, kinyitva a szomszédos lacikonyha fagyasztójának ajtaját. A számlákat is böngészték, hogy honnan szerezték be az árut, ki csomagolta, szállította a húst. Ezután hosszas tanácskozás következett. Hiba, hogy nincs rajta címke, mutattak rá a savanyúságot tartalmazó üvegekre, de azokról hamar kiderült, hogy csak dekoráció. Közben a fogyasztóvédők próbavásárlásképpen szaloncukrot vettek egy utcai árustól.
– Nagyon korrektek voltak – dicsérte őket a kaposvári Kánya Lajosné, aki 1983 óta kínálja az édességeit vásárokon és rendezvényeken. – A nyugtaadást ellenőrizték, meg azt, hogy feltüntettük-e az árakat. Szerencsére mindent rendben találtak. Sajnos gyengébben megy nekünk az idei karácsonyi vásár. A multik bekeményítettek, nagyon olcsón adják a szaloncukrot. Rosszabb minőségben, de ez az embereket nem érdekli, csak az ára...

A revizorok a múlt héten a kaposvári piacon néztek szét, tavaly pedig a nagyáruházakat szállták meg. Most a karácsonyi vásár került sorra. Az üzleteket és az élelmiszerforgalmazást ugyanúgy górcső alá vették, mint a vágóhidakat. A hagyományos karácsonyi termékekből beiglit és szaloncukrot már vittek a laborba is. Azt vizsgálták, hogy a szaloncukor íze, állaga, a bevonóanyag minősége megfelelő-e, illetve milyen a beigliben a töltelék aránya. Az eredményekre még várni kell.

Az eddig lefolytatott ellenőrzések során tapasztalt főbb hiányosságok az alábbiak voltak: nem megfelelő személyi higiénia, takarítatlanság, nyomon követési hiányosságok, engedély nélküli tevékenységek végzése. Utóbbiak miatt két üzletegység tevékenységét kellett felfüggeszteni a megyében. Az eddig elkobzott termékek összmennyisége megközelíti az egy tonnát. Úgy tudjuk, leginkább disznóhús akadt fenn a rostán, nem tudták igazolni az áru eredetét.

A termőföldtől az asztalig

A Téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzéseket országosan, így Somogy megyében is 2015. december 1-je és 31-e között hajtja végre hatóság. A szezonális razziát a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) koordinálásával a megyei kormányhivatalokhoz tartozó szakemberek végzik, megyénkben a SMKH Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóságának munkatársai.
A cél az, hogy az ünnep előtti megnövekedett forgalom mellett is teljesüljenek az élelmiszerbiztonsági és minőségi követelmények az élelmiszer-előállítás és forgalmazás valamennyi területén. Fokozottan vizsgálják a friss húst, a hal és haltermékeket, a pácolt, füstölt nyers vagy főtt húskészítményeket, a virslit, az édesipari termékeket, a szezonális zöldségeket és gyümölcsöket, valamint a borászati termékek közül a borokat és a pezsgőket. Kiemelten ellenőrzik az élőállat szállításokat is. Mindez egyaránt érinti az élelmiszer-előállító és forgalmazó létesítményeket, beleértve a karácsonyi ünnepi vásárokat, rendezvényeket is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!