Közélet

2015.12.09. 07:50

Vendégéjszakák: az önkormányzatoknál szebbek a számok

Szántódon és Földváron már szeptember végére meghaladta a vendégéjszakaszám a tavalyi év végi adatot – ez is kiderül a balatontipp.hu információs portál gyűjtéséből.

F. I.

Ahogyan lapunk is megírta, a balatoni önkormányzatok adatai jobb szezont mutatnak a Központi Statisztikai Hivatal számainál. A KSH csak a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakákat veszi alapul, de a balatontipp.hu szerint akad olyan tóparti település, melynek a nyári adatai nem is szerepelnek a KSH szezon-kimutatásában. Az önkormányzatok az adóbevallásokra, a kúrtaxabefizetésre alapoznak és nyilvántartják a magánszálláshelyek vendégforgalmát is.Vendégbumm, vagy stagnálás jellemezte 2015-öt? A KSH-adatsor utóbbira utal, a lényegesen kedvezőbb időjárás dacára. Nemrég feltett kérdésünket árnyalhatja néhány, a balatontipp.hu rendelkezésre bocsátott települési adat a déli partról. A szezonnal kapcsolatban egyébként Hoffmann Henrik, a balatoni turizmus-szövetség elnöke azt mondta lapunknak: átlagban négy-öt százalékos forgalomnövekedés lehetett reális 2015-ben a régióban.

Balatonfenyves 2014-ben 65 841 vendégéjszakát regisztrált, s 64 303-nál tartottak az idén szeptemberben. Balatonföldvár tavaly összesen 152 ezer vendégéjszakával zárt, ám az idén már szeptember végére túlszárnyalta ezt, ekkorra elkerülve a 156 ezret is. Szántód ugyanekkor 52 300 vendégéjszakán ált, ami 7,9 százalékkal szintén jobb a 2014. év véginél. Siófok október végén 4,3 százalékkal állt jobban a tavalyi hasonló, tehát október végi adatnál és várható, hogy az idén végre átlépi a siófoki vendégéjszakaszám a „bűvös” egymilliós határt.

A következő szezonban is lesz elég víz

Optimális a Balaton vízszintje – mondta a közrádiónak a jelenlegi, 107 centiméteres vízállásra Csonki István, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság vezetője. Idén átlagközeli csapadékmennyiség hullott a Balaton vízgyűjtőjére, ám az időbeli eloszlásában már bőven akadtak szélsőségek. Tavasszal sok, nyáron kevés hullott. A siófoki Sió-zsilipet áprilisban 117 centis vízszintnél zárták el, a szezonban végig bőven volt víz a mederben és ugyanez jellemző most is. A 107 az optimális felső szint közelében van, s mivel most jön a feltöltődés időszaka március-áprilisig, Csonki István szerint már most kijelenthető, hogy a következő szezonban sem lesz gond a vízmennyiséggel.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!