Közélet

2016.01.27. 17:00

A közlekedési központ megépítését sürgetné az új jegyző

Elődje úgy mutatta be kollégáinak: nem szakad meg a hagyomány, továbbra is egy háromgyermekes apuka lesz Kaposvár jegyzője. Január elsején Csillag Gábor váltotta Kéki Zoltán korábbi címzetes főjegyzőt.

Márkus Kata

A legutóbbi közmeghallgatáson egy lakossági felvetés kapcsán polgármester úr azt mondta Önre mutatva: akkor Gábor ennek majd utánanéz; új jegyző, új feladat. Sok ilyen van?
– Persze. A jegyzői feladatok közül nekem szinte minden új. Korábban ügyvédként dolgoztam, így akkor tulajdonképpen a másik oldalon ültem, az ügyfeleimet képviseltem ad absurdum az önkormányzattal szemben. Amikor otthagytam az ügyvédi pályát, nehéz volt megszokni a közigazgatás világát. Az ügyvédi munka szabadabb, de mégis kicsit kötöttebb is. Szokták mondani, hogy ott nincs az embernek főnöke, pedig dehogy nincs: az ügyfele. A közigazgatás viszont egy teljesen más világ. Itt van egy szolgálati út, amit mindig be kell tartani. Nekem ezt a bürokráciát volt a legnehezebb megszokni.



[caption id="" align="alignleft" width="430"] Csillag Gábor váltotta Kéki Zoltán korábbi címzetes főjegyzőt
[/caption]– S most nehéz megszokni a jegyzői feladatokat, hatásköröket is.
– Itt egy másfajta kreatív munkát kell végezni. Például, ha mondjuk az említett közmeghallgatáson felmerül az igény a lakosság részéről járdaépítésre, akkor részint igyekezni kell azt kielégíteni, ugyanakkor meg kell nézni, hogy célszerű-e most csinálni, van-e rá pályázati forrás, vagy saját költségvetésből kell megcsinálni. Ezért is nagyon jó, hogy volt egy kis átfedés, amíg Kéki Zoltán főjegyző úr még dolgozott, s már itt lehettem mellette.

– Hát, nem lehet egyszerű egy olyan ikonikus figura székébe ülni, mint Kéki Zoltán.
– Főjegyző úr országos szaktekintély. Óriási ismerethalmazzal rendelkezik, ehhez nekem még sokat kell tanulnom. Én viszont talán fiatalosabb lendületet tudok behozni a városházára.

– Egyik korábbi beszélgetésünkkor Kéki Zoltán azt mondta, egyik legnagyobb eredményének azt tartja, hogy sikerült a városházán egy nagyon jó, gyakorlatilag önjáró csapatot összekovácsolnia.
– Ez így van. Amikor idekerültem, azt tapasztaltam, mindenki tudja, hogy mi a dolga. A vezetőnek az óriási könnyebbség, ha úgy oszthatja le a feladatokat, hogy már tud személyekben gondolkodni, s nem azzal kell foglalkoznia, hogy elmagyarázza, kinek mit is kell csinálnia.

– Ugyan nem sok idő telt el azóta, amióta a jegyzői székben ül, de látja már, hogy mi a szépsége a jegyzői munkának?
– Egy hivatalt irányítani nagy feladat és kihívás, és én ezt a szülővárosomban tehetem. Kaposvár nagy fejlődés előtt áll. Ilyen időszakban egy önkormányzati hivatalt irányítani még szebb és nagyobb feladat. S most egy olyan kegyelmi állapotban vagyunk, amikor a kitűzött célok megvalósításához szükséges források is nagyrészt rendelkezésre állnak. Így rajtunk múlik, hogy mit tudunk azokból megvalósítani.

– Megkerülhetetlen a kérdés: a célok és a megvalósítás szép feladat, addig amíg a politika nem hatja át. Lesz elég ereje mindig ahhoz, hogy továbbra is a szakmaiság kerekedjen felül esetleges politikai szándékokon?
– Erre egy hónap után nehéz válaszolni, mert persze mondhatnám, hogy igen, mindig leszek olyan erős, de ez az adott helyzetben fog eldőlni. Mégis, szeretném azt remélni, hogy ha esetleg olyan helyzetbe kerülök, leszek elég erős.

– Említette, hogy nagy időszak áll Kaposvár előtt. Az elképzeléseken és persze az anyagi forráson túl mi kell még a sikerhez?
– Nagyon sok munka. Az idei költségvetésből is jól látszik, hogy egyelőre nem a tényleges kivitelezésé, építkezésé a főszerep, hanem a szó szoros értelemében a tervezésé. Nagyon sok előkészítő munkát kell még elvégeznünk nagyon rövid idő alatt. Ez még nem lesz látványos, de bízom benne, hogy a papírra vetett vonalak az év végére megelevenednek.

– Ha Önre lenne bízva, mi lenne az első és legfontosabb dolog, amit Kaposváron megvalósítana?
– Nagyon sok ilyen dolog van. Ám, ami a város szempontjából talán a legsürgetőbb, az mindenképpen a közlekedési központ megépítése.

– Hát, ha valamiféle kritikát megfogalmaznak helybeliek vagy ide látogatók Kaposvárral kapcsolatosan, az leggyakrabban az, hogy a belváros gyönyörű, de a külső területekre is több figyelem kellene.
– A közlekedési csomópont által olyan városrészeket lehet visszacsatolni a város vérkeringésébe, amelyek kissé elszigetelődtek. Ez egy vérpezsdítés lehetne az egész városnak.

– A sok nagy dolog megvalósításához sok idő is kell. A gyerekek hogy viselik?
– Amikor főjegyző úr körbe vitt bemutatni a hivatalban, mindenhol elmondta, hogy nem szakad meg a hagyomány, továbbra is egy háromgyermekes apuka lesz a város jegyzője. Csak neki volt annyi előnye, hogy amikor kinevezték éppen annyi idősen, mint amennyi most én vagyok, már idősebbek voltak a gyermekei. Levente fiam a hét végén meg is kérdezte, amikor ünnepi közgyűlés volt, hogy apa, te hétvégén is ilyen sokat dolgozol? Szóval tényleg kevesebb idő jut a családra, de a feleségem és a nagyszülők is segítenek. Mert ezt biztos családi háttér nélkül nem lehetne csinálni.

– S ha ne adj'' Isten marad egy kis szabadidő?
– Családtörténet kutatással foglalkozom, és szeretek színházba járni. Nyáron pedig nekem a „Balaton a Riviéra.”

Csillag Gábor

1976-ban született Kaposváron.

A Berzsenyi Dániel Általános Iskolába járt, majd 1995-ben érettségizett a Táncsics Mihály Gimnáziumban.

2000-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán.

Három évig ügyvédjelölt volt, majd 2003-ban jogi szakvizsgát tett, s ügyvédként dolgozott.

2011 szeptemberétől a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője.

2015 áprilisától a Somogy Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője.

2015 októberétől az önkormányzat Humánszolgáltatási és Titkársági Igazgatóságának vezetője.

2016. január 1-től Kaposvár jegyzője.

Nős, három gyermeke van, legkisebb lánya 3 éves, középső gyermeke fiú, ő középső csoportos óvodás, legnagyobb lánya már iskolás.

A Berzsenyi Dániel Általános Iskolába járt, majd 1995-ben érettségizett a Táncsics Mihály Gimnáziumban.

2000-ben diplomázott a Pécsi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Karán.

Három évig ügyvédjelölt volt, majd 2003-ban jogi szakvizsgát tett, s ügyvédként dolgozott.

2011 szeptemberétől a Somogy Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálatának vezetője.

2015 áprilisától a Somogy Megyei Kormányhivatal Családtámogatási és Társadalombiztosítási Főosztályának vezetője.

2015 októberétől az önkormányzat Humánszolgáltatási és Titkársági Igazgatóságának vezetője.

2016. január 1-től Kaposvár jegyzője.

Nős, három gyermeke van, legkisebb lánya 3 éves, középső gyermeke fiú, ő középső csoportos óvodás, legnagyobb lánya már iskolás. Csillag Gábor váltotta Kéki Zoltán korábbi címzetes főjegyzőt -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!