Közélet

2016.01.04. 15:23

Balaton: már januárban kezdik a haltelepítést

Szári Zsolt a horgászturizmus egyik nagy fejlesztési lehetőségét a csónakból és vitorlásról űzhető süllőhorgászat feltételeinek javításában látja.

F. I.

Év eleji jó hír a pecásoknak: az idén sem drágulnak a balatoni horgászjegyek, melyeknek az ára immár öt éve változatlan. Az állami tulajdonban lévő társaság 2015-ben mintegy 60 ezer területi engedélyt értékesített, a tavalyinál 10 százalékkal többet, ami mintegy 610 millió forintos bevételt hozott – tájékoztatta az MTI-t Szári Zsolt, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója. Bár a horgászjegyek ára nem változik, a háromnapos behúzós horgászengedéllyel bővül a választék. A Balatonon tavaly tavasztól engedélyezett a bojlis, vagy más néven behúzós horgászat. Azóta tízmillió forint alatt vásároltak a horgászok ilyen típusú horgászjegyeket, ami elmarad a várakozásoktól. Ennek oka részben az, hogy kevés a lehetőség a több napi kivonulást igénylő bojlis horgászatra.A társaság vezérigazgatója a horgászturizmus másik nagy fejlesztési lehetőségét a csónakból és vitorlásról űzhető süllőhorgászat feltételeinek javításában látja, amelyhez az idén kísérőket képeznek ki, és bérelhető hajókat is biztosítani fognak. A tógazdaságaiban termelt halakat pedig a jövő év elején nem értékesítik, hanem már januárban megkezdik a kitelepítésüket a horgászturizmus jobb kiszolgálása érdekében.
A haltelepítésekért, halőrzésért, és a Balaton mellett a Kis-Balaton ökológiai egyensúlyáért is felelős zrt. évi 750-800 millió forintos költségvetésből gazdálkodik. A társaság a tavalyi évet az előzetes számítások szerint a 2014-es százmillió forintnál szerényebb, de a tervezettnél nagyobb nyereséggel zárja.

Ezek is érdekelhetik